"Να τα ταξιδέψω θέλω της Αττάλειας τα νερά"
[Οπτικοακουστικό υλικό]

Τίτλος
"Να τα ταξιδέψω θέλω της Αττάλειας τα νερά"
Υπότιτλος
Αττάλεια, "πόλις έξοχος της Παμφυλίας", μια σειρά από εικόνες (2013)
Είδος
Audio-visual / Οπτικοακουστικό
Χαρακτηρισμός
Χαρακτηρισμός
Slide Show.
© ΑΠΑΝ
Ναι
Χρόνος εγγραφής
2/2013
Γλώσσες
Ελληνικά
Διάρκεια
6΄58΄΄
Θέμα / Σύνοψη / Τόποι
Η Αττάλεια / Antalya της αρχαίας Παμφυλίας, μία όμορφη πόλη στα πόδια του Ταύρου, στα παράλια της Ανατολικής Μεσογείου, στα νερά ανάμεσα στη Μικρασία και την Κύπρο, ήταν το θέμα της διάλεξης που έκανε στο Πανόραμα ο Θοδωρής Κοντάρας, μελετητής του μικρασιατικού ελληνισμού (τον Φεβρουάριο του 2013, με αφορμή ένα ταξίδι που προετοιμάζαμε). Τίτλος «Να τα ταξιδέψω θέλω της Αττάλειας τα νερά» και υπότιτλος «Αττάλεια, πόλις έξοχος της Παμφυλίας».
Τον τίτλο τον εμπνεύστηκε ο ομιλητής από ένα πολύ ωραίο δημοτικό τραγούδι, θαλασσινό, τραγουδισμένο από την αείμνηστη Δόμνα Σαμίου και τον Γιάννη Λύρα (δες και στα Σχόλια, εδώ, τα λόγια του τραγουδιού, που το χρησιμοποιήσαμε για να συνοδεύσει τις εικόνες).
Αν και η διάλεξη συνοδεύτηκε από προβολή διαφανειών, φτιάξαμε αυτό το σύντομο οπτικοακουστικό αφήγημα (βίντεο) σαν εισαγωγή στο θέμα. Το αφιερώσαμε στην μνήμη του Γιώργου Πεχλιβανίδη, του Ατταλειάτη πρόσφυγα που έγραψε ένα δίτομο έργο για τη γενέτειρα και τη γύρω περιοχή.
Η αφήγηση αρχίζει με την οικογένεια Πεχλιβανίδη (σύγχρονες και αρχειακές εικόνες) και μέσα από μνημεία κι έργα τέχνης προχωράει στον χρόνο έως την πρώιμη Αρχαιότητα. Μια σύντομη ματιά.
>>>> Για να δείτε σε καλύτερη ανάλυση το βίντεο, πατήστε κάτω αριστερά στη μικρή οθόνη το HD (= High Definition)
Παραγωγός / Παραγωγή
Δημιουργικό Τμήμα του Αρχείου του Πανοράματος (ΑΠΑΝ)
Λέξεις - Κλειδιά
Αρχαιότητες.
Αττάλεια / Antalya.
Ελληνική δημοτική μουσική.
Μουσείο.
Ναυτόκοσμος.
Νερό.
Παμφυλία, ΝΔ Τουρκία.
Ρωμιοσύνη.
Σαμίου Δόμνα.