Έξι νομοί της ΒΔ Τουρκίας: απαρτίζουν περίπου την ιστορική Παφλαγονία
[Χάρτες]

MAP_T_Paphlagonia_Relief_location_APAN_2014.jpg
Τίτλος χάρτη
Έξι νομοί της ΒΔ Τουρκίας: απαρτίζουν περίπου την ιστορική Παφλαγονία
Είδος
Είδος
Διοικητικός.
Περιγραφή
Περιορίσαμε τον γεωφυσικό χάρτη της Τουρκίας, όπου έχουν σημειωθεί τα σύγχρονα όρια των νομών –κόβοντας όλη την ανατολική πλευρά της Ανατολίας–, και προσθέσαμε τα ονόματα των έξι νομών που αντιστοιχούν με την αρχαία και βυζαντινή Παφλαγονία.
Από τα αριστερά προς δεξιά: Νομός Ζόγκουλντακ / Zonguldak ili (περιλαμβάνει παράκτιο τμήμα και συνορεύει με την ιστορική Βιθυνία). Νομός Παρθενίου / Bartın ili (περιλαμβάνει μεγάλο παράκτιο τμήμα). Νομός Σινώπης / Sinop ili (περιλαμβάνει μεγάλο παράκτιο τμήμα και συνορεύει με τον Δυτικό Πόντο· πρωτεύουσα η λιμανούπολη Σινώπη, η αρχαιότερη ελληνική αποικία στα νότια παράλια του Εύξεινου / Μαύρης Θάλασσας). Μεταξύ των νομών Παρθενίου και Σινώπης μεσολαβεί το παράκτιο τμήμα του ορεινότατου Νομού Κασταμονής / Kastamonu ili που εκτείνεται κυρίως στην ενδοχώρα. Και δύο εσωτερικοί νομοί: ο Νομός Γάγγρας / Τσάνκιρι / Çankırı ili (συνορεύει με τον Νομό – Μητροπολιτικό Δήμο της Άγκυρας) και ο Νομός Καραμπούκ (Σαφραμπόλεως) / Karabük ili (που συνορεύει με την ιστορική Βιθυνία).
Και οι έξι νομοί υπάγονται στην Περιφέρεια Μαύρης Θάλασσας / Karadeniz bölgesi. Σε ό,τι αφορά στην αλλοτινή Παφλαγονία επισημαίνουμε μόνον ότι τα ακριβή όρια της περιοχής δεν συμπίπτουν απόλυτα με την έκταση που καταλαμβάνουν οι έξι νομοί, καθώς οι διοικητικές τροποποιήσεις από εποχή σε εποχή μετέβαλλαν και τα εσωτερικά σύνορα. Λίγο πολύ, πάντως, αυτή ήταν η Παφλαγονία της Ύστερης Αρχαιότητας και της Βυζαντινής εποχής.
Στον χάρτη σημειώσαμε επίσης: τη θέση της Κωνσταντινούπολης (Κ), τον Νομό – Μητροπολιτικό Δήμο της Άγκυρας (Άγκυρα), και τις ιστορικές περιοχές: Βιθυνία, Δυτικό Πόντο και Καππαδοκία.
Σειρά χάρτη
Επεξεργασία ΑΠΑΝ
Έτος έκδοσης
2014
Γλώσσες
Ελληνικά (και τουρκικά)
© ΑΠΑΝ
Ναι
Λέξεις - Κλειδιά
Άμαστρις / Amasra.
Κασταμονή, Βιλαέτι Κασταμονής.
Μαύρη Θάλασσα, τουρκικά παράλια.
Παφλαγονία, Ασιατική Τουρκία.
Σαφράμπολη / Safranbolu.
Σινώπη / Sinop.