Κεράτιος – Βλαχέρνες

Παλαιά Πόλη / η Κωνσταντινούπολη εντός των Τειχών, το βορειοδυτικότερο τμήμα της.

Εδώ υπάγονται οι φτωχογειτονιές που καταλαμβάνουν τους βόρειους πρόποδες του Έκτου Λόφου και φτάνουν έως την ακτή του Κεράτιου κόλπου. Εκεί όπου, καθώς η απόληξη του Χερσαίου Τείχους συναντά την απόληξη των Τειχών του Κεράτιου, σχηματίζεται μία τριγωνική έκταση με πολλά βυζαντινά κατάλοιπα διάσπαρτα στον χώρο κι αγνοημένα από τους αρμόδιους –μολονότι όλη αυτή η περιοχή βρίσκεται στις παρυφές του αυτοκρατορικού ανακτόρου των Βλαχερνών κι ορισμένα κτίσματα έχουν σκεπάσει τις θεμελιώσεις κτιρίων του βυζαντινού συγκροτήματος.

 

Τα δημοτικά διαμερίσματα που περιλαμβάνονται σε αυτόν τον τριγωνικό χώρο έχουν διάφορα σύγχρονα ονόματα, αλλά όλοι γνωρίζουν την περιοχή με το παλαιό της όνομα: Αϊβάνσαράι / Ayvansaray είναι τα μέρη κατά μήκος του Κεράτιου (πίσω από τα βυζαντινά Τείχη), ενώ ο μαχαλάς του Ατίκ Μουσταφά πασά / Atik Mustafa Paşa Mahallesi, που όλοι τον λένε ακόμα Εγρίκαπου / Eğrikapı καταλαμβάνει τις ανηφοριές (πλάι στο Χερσαίο Τείχος).

Το γνωστότερο χριστιανορθόδοξο μνημείο εδώ είναι η Παναγία των Βλαχερνών με το ξακουστό Αγίασμα, προσκύνημα Χριστιανών και Μουσουλμάνων, αξίζει όμως να περιηγηθεί κανείς όλη τη γύρω περιοχή. Μεταξύ άλλων, θα εντοπίσει το Ατίκ Μουσταφά πασά Τζαμί (πρόκειται πιθανότατα για τον ναό τον αφιερωμένο στους αγίους Πέτρο και Μάρκο, μία από τις δεκάδες βυζαντινές εκκλησίες που μετατράπηκαν σε τζαμιά μετά την Άλωση), θα δει στην άκρη του Κεράτιου το εβραϊκό Νοσοκομείο κι αν είναι ανοιχτά θα επισκεφθεί τον Άγιο Δημήτριο της Ξυλόπορτας, όπου στεγάστηκε για μερικά χρόνια το Πατριαρχείο πριν καταλήξει στο Φανάρι.

Λίγο βορειότερα, θα επισκοπήσει το Πτερόν, δηλαδή το πρόσθετο τμήμα της οχύρωσης στη γωνία του Χερσαίου Τείχους, το οποίο ενίσχυσαν με πύργους οι αυτοκράτορες Ηράκλειος και Λέων Ε΄ (τον 7ο και 9ο αι.).

Πιο πάνω, βρίσκονται ο κομνήνειος Πύργος του Ανεμά και η λεγόμενη «Φυλακή του Ισαάκιου», το κομψό Αϊβάζ εφέντι Τζαμί, χτισμένο τον 16ο αι. στην ταράτσα όπου έστεκε το Ανάκτορο των Βλαχερνών, η γραφικότατη Παναγία της Σούδας (χωμένη σε μία σούδα του Τείχους) και η Πύλη Καλιγάρια / Εγρίκαπου με παλαιούς μουσουλμανικούς τάφους και μικρά προσκυνήματα.