Αλλαμανή, Έλλη και Ελλήσποντος (2013)
[Σημειώσεις Πανοράματος]

Συντομογραφία
Αλλαμανή, Έλλη και Ελλήσποντος (2013)
Συγγραφέας
Έφη Αλλαμανή
Τίτλος
Έλλη, η επώνυμη ηρωίδα του Ελλήσποντου
Υπότιτλος
Η πτήση πάνω από το θαυμάσιο και τρομερό Στενό και ο γενεσιουργός μύθος της ελληνικής παρουσίας πέρα από το Αιγαίο
Χαρακτηρισμός
Χαρακτηρισμός
Εργασία μέλους / μελών.
Αριθμός σελίδων
6
© ΑΠΑΝ
Ναι
Περιεχόμενο
Ο Φρίξος και η Έλλη, δίδυμα αδέλφια και παιδιά του Αθάμαντα, βασιλιά του Ορχομενού (στη Βοιωτία της Μυκηναϊκής εποχής), και της νύμφης ή θεάς Νεφέλης, αναγκάζονται να εγκαταλείψουν την πατρική στέγη. Καβαλάνε το χρυσόμαλλο και φτερωτό κριάρι, που τους έστειλε ο Ερμής, και φεύγουν για τη μακρινή Κολχίδα. Ο μυκηναϊκός κόσμος ανοίγει τα φτερά του για να αναζητήσει πρώτες ύλες και τεχνογνωσία, εξερευνώντας τις θάλασσες πέρα από το ΒΑ Αιγαίο.
Αλλά η Έλλη παράκουσε τη θεϊκή συμβουλή (ή εντολή) που έλεγε ότι σε όλη τη διάρκεια της πτήσης τα δυο αδέλφια δεν θα έπρεπε να κοιτάξουν κάτω. Σε όλες τις μυθολογίες, στους γενεσιουργικούς μύθους, πάντα μια γυναίκα έλκεται από τον πειρασμό. Το κορίτσι δεν μπόρεσε να αντισταθεί στη δυναμική ομορφιά του Στενού που χωρίζει την Ευρώπη από την Ασία. Κι έτσι, ζαλίστηκε, έπεσε και πνίγηκε, δίνοντας το όνομά της όχι μόνο στο ίδιο το Στενό αλλά και στο ακρωτήρι που βρίσκεται στο νοτιοανατολικότερο άκρο της ευρωπαϊκής ηπείρου, στη μύτη της Θρακικής Χερσονήσου που εμβολίζει το Αιγαίο.
Ο μύθος έχει πολλές εκδοχές, τα δευτερεύοντα πρόσωπα διαφέρουν από παραλλαγή σε παραλλαγή, αλλά η ουσία παραμένει η ίδια. Με τη θυσία (και την αποθέωσή της) μια κόρη ενός βασιλικού οίκου εξανθρώπισε την άγρια φύση, καθαγίασε τα φουρτουνιασμένα νερά, γαλήνεψε τους τρελούς ανέμους και κράτησε ανοιχτό το φοβερό πέρασμα για να διαβεί η «Αργώ» και να ακολουθήσουν τα πλοία των Αχαιών που πολιόρκησαν την Τροία. Από τότε έως τη νίκη του ελληνικού στόλου στη ναυμαχία της Έλλης, τον Δεκέμβριο του 1912, είχαν περάσει πάνω από τριάντα αιώνες. Αμέτρητοι πλόες στον πόντο, τον πορθμό, της Έλλης.
Το κείμενο συνοδεύεται από έναν χάρτη Αιγαίο – Μαύρη Θάλασσα κι έναν χάρτη της ευρύτερης περιοχής των Στενών. >>>>>>>>>>>>>>> Στο Συνοδευτικό Υλικό θα βρείτε πολλούς χάρτες (μπορείτε να τους διαβάσετε λεπτομερώς, πατώντας πάνω στην εικόνα), καθώς και τα κείμενα για τους άλλους ελλησποντιακούς μύθους: τον Πρωτεσίλαο, τον πρώτο Έλληνα νεκρό του Τρωικού πολέμου, καθώς και για την τραγική μητέρα Εκάβη, την βασίλισσα της ηττημένης Τροίας (στις Σημειώσεις Πανοράματος). >> Μην παραλείψετε να διαβάσετε τις ταυτότητες που συνοδεύουν κάθε θέμα: δίνονται πάμπολλα πρόσθετα στοιχεία.
Λέξεις - Κλειδιά
Αιγαίο ΒΑ.
Ανατολική Θράκη / Ευρωπαϊκή Τουρκία.
Αργοναυτική Εκστρατεία.
Αργώ, πλοίο.
Αρχαίες ελληνικές πηγές.
Γυναίκες.
Δαρδανέλλια / Ελλήσποντος.
Εκάβη, μυθολ..
Ελληνική μυθολογία.
Ελληνική ναυτιλία.
Ερμής, θεός.
Θρακική Χερσόνησος / Χερσόνησος Καλλιπόλεως.
Κολχίδα.
Μεταλλοτεχνία.
Μύθοι, θρύλοι.
Μυθολογικά όντα.
Μυκηναϊκή εποχή.
Ναυμαχία.
Προποντίδα / Θάλασσα του Μαρμαρά / Μαρμαράς / Marmara Denizi.
Στερεά Ελλάδα.
Τρωάδα, χερσόνησος.
Χρυσόμαλλο Δέρας.
Χρυσός.