Πολιτιστική Εταιρεία Πανόραμα

H Πολιτιστική Εταιρεία ΠΑΝΟΡΑΜΑ ιδρύθηκε το φθινόπωρο του 1985. Είναι ένας φορέας κοινωνικής και πολιτιστικής δράσης, αυτοσυντηρούμενος οικονομικά, που λειτουργεί με τη μορφή του μη κερδοσκοπικού σωματείου και στηρίζεται σε έναν ευρύ κύκλο συνεργατών και εθελοντών, μελών και φίλων.


Σκοπός:
«Η καλλιέργεια της ιστορικής συνείδησης και μνήμης –μέσα από την έρευνα, τη μελέτη, την επιμόρφωση και την ενημέρωση–, ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις συμμετοχής στην κοινή προσπάθεια για την διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς του Ελληνισμού, τη γνωριμία με συγγενείς και γειτονικούς πολιτισμούς, καθώς και την ευαισθητοποίηση γύρω από θέματα πού αφορούν στο φυσικό περιβάλλον, το όποιο θεωρούμε τμήμα αναπόσπαστο της ιστορικής οντότητας του κάθε τόπου και του κάθε πολιτισμού».

www.apan.gr

Την ονομάσαμε «βασίλισσα Ζηνοβία», τόση ήταν η αρχοντιά της και η όμορφη αγριάδα της. Τη βρήκαμε στην αυλή του Αγιάσματος της αγίας Παρασκευής Καζλίτσεσμέ, έξω από τα βυζαντινά Τείχη της Πόλης –ένα από τα 85 αγιάσματα που έχουμε καταγράψει μέχρι σήμερα στην ευρωπαϊκή και την ασιατική πλευρά της Κωνσταντινούπολης. Ήταν 26 Δεκεμβρίου του 2007 κι έκανε τσουχτερό κρύο.

Η συστηματική καταγραφή των ζώντων μνημείων της Ορθοδοξίας στην Τουρκία έχει αρχίσει το 1999. Το παλαιότερο πρωτότυπο υλικό που διαθέτουμε, όμως, χρονολογείται από το 1981. Είχαμε ήδη ξεκινήσει την εξερεύνηση του ακατάγραφου πλούτου της Πόλης. Εξάλλου, η ιδέα για την ίδρυση του Πανοράματος γεννήθηκε στη διάρκεια ενός πολυήμερου ταξιδιού στην Πόλη, τον Μάιο του 1985. Επισκεφθείτε τους θησαυρούς του Αρχείου μας.