Το Θέατρο των Βόστρων / Μπόζρα, κτίσμα των μέσων του 2ου μ.Χ. αι.
[Φωτογραφικό υλικό]

SS_B_TH_101.jpg
Τίτλος
Το Θέατρο των Βόστρων / Μπόζρα, κτίσμα των μέσων του 2ου μ.Χ. αι.
Περιγραφή
Θέατρο στη Μπόζρα φωτ 101. Γενική άποψη (λήψη από το δεύτερο διάζωμα). Τριάντα εφτά σειρές καθίσματα, χωρισμένες σε τρία ανισοϋψή διαζώματα (14 σειρές το πρώτο, 18 το δεύτερο και 5 το τρίτο), σχηματίζουν το κλασικό ημικύκλιο των ρωμαϊκών θεάτρων, τα οποία δεν ακουμπούν σε λοφοπλαγιά, όπως τα ελληνικά, αλλά είναι αυτοτελή κτίσματα βασισμένα σε θεόρατες υποστυλώσεις.
Η χωρητικότητά του ήταν 6.000 καθιστοί θεατές κι άλλοι 3.000 όρθιοι, που συνωστίζονταν στα «βραχάκια», με άλλα λόγια στον διάδρομο πάνω από το τρίτο διάζωμα. Απ’ άκρη σ’ άκρη το πλάτος (διάμετρος) είναι 102 μ. κι είναι βέβαιο ότι σκεπαζόταν ολόκληρο με υφασμάτινη κινητή οροφή, που άνοιγε για να προστατεύσει τους θεατές από τον ήλιο, όταν γίνονταν εκδηλώσεις.
Η ορχήστρα είναι κι αυτή ημικυκλική. Ακολουθούν το προσκήνιο και η σκηνή. Το φόντο της σκηνής ήταν μία τριώροφη υπερπολυτελής κατασκευή που έμοιαζε με φανταστικό παλάτι. Κομψοί κορινθιακοί κίονες, αγάλματα, πολύχρωμα μάρμαρα, ζωφόροι με διάφορες ανάγλυφες σκηνές: η ρωμαϊκή φαντασμαγορία του 2ου αιώνα σε όλο της το μεγαλείο. Μολονότι σκεπάστηκε από όγκους άμμου που έφερνε επί αιώνες ο αέρας από την έρημο, οι λεπτεπίλεπτες διακοσμήσεις δεν άντεξαν στον χρόνο. Λίγα σκηνικά στοιχεία διασώθηκαν από την αρχική κατασκευή. Μόνον ο σκληρός βασάλτης κράτησε ακέραιο το ίδιο το κτίσμα.
Χρόνος λήψης
8/11/2009
Πρωτότυπο
Ναι
Πηγή
Αρχείο ΑΠΑΝ
©:
ΘΠ / ThP
Έγχρωμη
Ναι
Λέξεις - Κλειδιά
Θέατρο αρχαίο.
Μπόζρα / Βόστρα.
Ρωμαϊκή, Αυτοκρατορική περίοδος.
Συρία Νότια.