Σεπτεμβριανά Κ/Πολη 1955: Οι κύριοι στόχοι του πογκρόμ (σκαρίφημα)
[Χάρτες]

TI_SEPT_1955_APAN_2015.png
Τίτλος χάρτη
Σεπτεμβριανά Κ/Πολη 1955: Οι κύριοι στόχοι του πογκρόμ (σκαρίφημα)
Είδος
Είδος
Ανθρωπογεωγραφικός.
Είδος
Ιστορικός.
Περιγραφή
Χάρτης-σκαρίφημα της Κ/Πολης, ευρωπαϊκής και ασιατικής, και των γύρω προαστίων (στον Βόσπορο και στη Θάλασσα του Μαρμαρά) μέσα στα όρια της περιφέρειας όπου επιτράπηκε να παραμείνουν οι Ρωμιοί κάτοικοι μετά το 1923 (Συνθήκη Λωζάννης για την Ανταλλαγή των Πληθυσμών μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας).
Με τρεις διαβαθμίσεις του πράσινου έχουν χρωματιστεί οι περιοχές ανάλογα με το ποσοστό του ελληνικού πληθυσμού: πάνω από 15% (σκούρο πράσινο), από 10 μέχρι 15% (πιο ανοιχτό πράσινο) και από 1 μέχρι 10% (πολύ ανοιχτό). Η πυκνότερη κατοίκηση είναι στο Πέραν / Μπέιογλου / Beyoğlu (όπου καταστράφηκαν και πάνω από 4.000 ρωμαίικα μαγαζιά, γραφεία και σπίτια, που δεν σημειώνονται εδώ), ένας μεγάλος αριθμός ήταν συγκεντρωμένος στις προποντιακές συνοικίες της Παλαιάς Πόλης, πίσω από τα βυζαντινά Τείχη του Μαρμαρά (Βλάγκα, Ψωμαθειά, Επταπύργιο) και στα θρακικά προάστια της Προποντίδας / Μαρμαρά (Μακροχώρι, Άγιος Στέφανος). Πυκνή ήταν και η ρωμαίικη παρουσία στην ασιατική πλευρά του Μαρμαρά, κυρίως στη Χαλκηδόνα Kadıköy και τα κοντινά προάστια Μόδι, Καλαμίσια, καθώς και στα Πριγκηπόννησα (ιδίως στη Χάλκη και την Πρίγκηπο, δηλαδή το τρίτο και τέταρτο στη σειρά νησάκι). Πιο αραιή ήταν στα ευρωπαϊκά προάστια του Βοσπόρου, κυρίως προς τον Άνω Βόσπορο, και σημαντικά πιο αραιή στα ασιατικά προάστια του Βοσπόρου.
Πάνω στο διαβαθμισμένο πράσινο φόντο έχουν τοποθετηθεί (ενδεικτικά) οι εκκλησίες, τα ιδρύματα, τα μειονοτικά σχολεία και τα κοιμητήρια που αποτέλεσαν τους κύριους στόχους του πογκρόμ, το οποίο είχε οργανώσει η τουρκική κυβέρνηση (Μεντερές). Εκτός πράσινου, στα αριστερά της Παλαιάς Πόλης (= δυτικά), βρίσκεται η ακατοίκητη έκταση των νεκροταφείων, μουσουλμανικών και χριστιανικών. Εδώ βρίσκεται και η Μονή της Πηγής (Ζωοδόχου Πηγής) η γνωστή ως Μπαλουκλιότισσα ή απλά ως Μπαλουκλί (και Βαλουκλί), όπου και το Κοιμητήριο των Πατριαρχών και Μεγάλων Ευεργετών και δίπλα υπάρχει το μεγάλο λαϊκό Κοιμητήριο του Μπαλουκλί. Σε αυτή την απομονωμένη και ανεξέλεγκτη ζώνη Εκτός των Τειχών οι καταστροφές, οι βανδαλισμοί, οι ιεροσυλίες, και οι εγκληματικές πράξεις ξεπέρασαν τα όρια της βαρβαρότητας. Φοβερές καταστροφές και λεηλασίες έγιναν και κατά μήκος των Τειχών, στις απομακρυσμένες γειτονιές μέσα από τα βυζαντινά Τείχη και μέχρι τα Ψωμαθειά, αλλά και αρκετά ανατολικότερα, στη Βλάγκα.
Σειρά χάρτη
Σεπτεμβριανά 1955 χ 01 / September Pogrom, 1955, m 01
Γλώσσες
Αγγλικά και ελληνικά
Λέξεις - Κλειδιά
Ασιατική Κωνσταντινούπολη.
Βανδαλισμοί.
Βόσπορος.
Εικοστός αιώνας.
Κωνσταντινούπολη, ορθόδοξες εκκλησίες.
Κωνσταντινούπολη, ρωμαίικα κοιμητήρια.
Μπαλουκλί / Balıklı, περιοχή.
Νεκροταφείο.
Παλαιά Πόλη.
Πέραν / Μπέιογλου.
Πριγκηπόννησα.
Ρωμαίικη Κοινότητα Κωνσταντινουπόλεως.
Ρωμιοσύνη.
Σεπτεμβριανά 1955.
Σχολείο.
Τουρκικός εθνικισμός.
Χαλκηδόνα / Καντίκιοϊ.