Δαρδαβέσης (επιμ.), Ιωακείμ Γ΄ (2012)
[Bibliography]

Abbreviation
Δαρδαβέσης (επιμ.), Ιωακείμ Γ΄ (2012)
Form of publication
Book

Ευάγγελος Χεκίμογλου, Αντωνία Γρ. Κυριατζή, Απόστολος Αθ. Γλαβίνας κ.ά., Ιωακείμ Γ΄ ο Μεγαλοπρεπής. Ο από Θεσσαλονίκης Οικουμενικός Πατριάρχης και η εποχή του, Θεόδωρος Ι. Δαρδαβέσης (εκδ. επιμ.), (Φιλόπτωχος Αδελφότης Ανδρών Θεσσαλονίκης, Θεσσαλονίκη 2012)

Collective work
Yes
ISBN / ISSN
ISBN 978-960-9694-13-1
Source
Yes
Data
Eighteen articles dedicated to the Ecumenical Patriarch Ioakeim III / Joachim III (1878-1884, 1901-1912).

Contents: Οι συγγραφείς του βιβλίου … 7. Μήνυμα της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου … 9. Πρόλογος του Προέδρου της «Φιλοπτώχου Αδελφότητος Ανδρών Θεσσαλονίκης – Φ.Α.Α.Θ.» Θ. Ι. Δαρδαβέση … 13.

Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου κ.κ. Ανδρέας Νανάκης, «Ο Πατριάρχης Ιωακείμ Γ΄: Επισκόπηση και αιτούμενα της πορείας του και της εποχής του» … 15. Ευάγγελος Χεκίμογλου, «Η ορθόδοξη χριστιανική κοινότητα Θεσσαλονίκης την εποχή που ο Ιωακείμ Γ΄ ήταν Μητροπολίτης της πόλης (1874-1878)» … 31. Αντωνία Γρ. Κυριατζή, «Η στάση του Ιωακείμ Θεσσαλονίκης στις κοινοτικές διενέξεις κατά την περίοδο της αρχιερατείας του στη Θεσσαλονίκη (1874-1878)» … 59. Θ. Ι. Δαρδαβέσης, «Η συμβολή του Ιωακείμ ως Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης στην ίδρυση του πρώτου νεκροταφείου της Ελληνικής Ορθόδοξης Κοινότητας της πόλης από τη Φιλόπτωχο Αδελφότητα Ανδρών Θεσσαλονίκης» … 71. Απόστολος Αθ. Γλαβίνας, «Το ενδιαφέρον του Οικουμενικού Πατριάρχου Ιωακείμ Γ΄ Θεσσαλονίκης για την ενοριακή Μονή της Υπεραγίας Θεοτόκου Μακρυρράχης και η προαγωγή αυτής σε Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή κατά τη δεύτερη Πατριαρχία του (Ιανουάριος 1906)» … 85.

Κωνσταντίνος Κωτσιόπουλος, «Η σύγχρονη διάσταση της εκκλησιαστικής πολιτικής του Ιωακείμ Γ΄» … 149. Γεώργιος Π. Νάκος, «Ιωακείμ Γ΄ ο από Θεσσαλονίκης δις Οικουμενικός Πατριάρχης και το νομοκανονικό του έργο» … 159. Δημήτριος Α. Σταματόπουλος, «“…δεν γίνεται να μην είναι Φαναριώτης στην ψυχή του…”: Οικουμενισμός και εθνικισμός από την πρώτη στη δεύτερη πατριαρχεία του Ιωακείμ Γ΄» … 189. Σπυρίδων Σφέτας, «Ανάμεσα στην οικουμενική πολιτική και το εθνικό συμφέρον: Ο Ιωακείμ Γ΄ και το ζήτημα της άρσης του βουλγαρικού σχίσματος» … 225. Μιχαήλ Τρίτος, «Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Ιωακείμ ο Γ΄ και η ρουμανική προπαγάνδα» … 249. Διονύσιος Δ. Βαλαής, «Προσπάθειες του Οικουμενικού Πατριάρχη Ιωακείμ Γ΄ για τη διευθέτηση του Αρχιεπισκοπικού ζητήματος της Κύπρου» … 259. Αθανάσιος Ε. Καραθανάσης, «Ο Ιωακείμ Γ΄ και η Ελληνική Αδελφότητα Βενετίας» … 291. Ιωάννης Θ. Μπάκας, «Η Εκκλησία της Αλεξάνδρειας και η υποψηφιότητα του πρώην Κωνσταντινουπόλεως Ιωακείμ Γ΄ για τον Πατριαρχικό της Θρόνο. Εκκλησιαστική και πολιτική διάσταση» … 301.

Σιδηρούλα Καραστεργίου-Ζιώγου, Βασίλειος Φούκας, «Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Ιωακείμ ο Γ΄ και η εκπαίδευση του Γένους» … 327. Ευθύμιος Σουλογιάννης, «Πατριαρχική εγκύκλιος του 1911 προς τον κλήρο της Μικράς Ασίας για το γλωσσικό θέμα» … 353. Αθανάσιος Σωτ. Τζιερτζής, «Επιστολές και εγκύκλιοι του Οικουμενικού Πατριάρχου Ιωακείμ Γ΄ για την παιδεία του Γένους κατά την πρώτη πατριαρχεία (1878-1884)» … 357.

Ιάκωβος Μιχαηλίδης, Θεοδόσης Τσιρώνης, «Η αλληλογραφία του από Θεσσαλονίκη Οικουμενικού Πατριάρχη Ιωακείμ Γ΄ με τους Μητροπολίτες Θεσσαλονίκης. Στοιχεία από τη δράση και την ιδεολογία του Ιωακείμ, κατά τη δεύτερη πατριαρχική του θητεία (1901-1912)» … 397. Μοναχός Μάξιμος Ιβηρίτης (Νικολόπουλος), «Ιωακείμ ο Γ΄ και Άγιον Όρος. Η ανέκδοτος αλληλογραφία του με την Ιεράν Μονήν Ιβήρων» … 413.

Total pages 472 (paperback)

Key words
Alexandria, Egypt.
Balkan wars.
Bulgaria.
Bulgarian Orthodox Church.
Cemetery.
Clergy, clergymen.
Cyprus.
Diplomacy.
Ecclesiastical history.
Ecumenical Patriarchate, Theological School of Halki.
Education.
Greece.
Greek education.
Greek Orthodox Community of Istanbul.
Hellenism.
Holy Mountain / Mount Athos / Hagion Oros.
Ideology.
Ioakeim II, Ecumenical Patriarch.
Ioakeim III, Ecumenical Patriarch.
Late Ottoman period.
Macedonia.
Megali tou Genous Scholi / Patriarchal Academy.
Monasteries.
Nationalism.
Orthodox Churches, organizations.
Orthodox Patriarchates.
Orthodoxy.
Ottoman Empire, 19th c..
Ottoman Empire, 20th c.
Patriarch of Constantinople.
Phanar.
Struggle for Macedonia / Macedonian Struggle.
Varna.
Venice.