Δαρδαβέσης (επιμ.), Ιωακείμ Γ΄ (2012)
[Βιβλιογραφία]

Συντομογραφία
Δαρδαβέσης (επιμ.), Ιωακείμ Γ΄ (2012)
Μορφή Εντύπου / Δημοσιεύματος
Βιβλίο

Ευάγγελος Χεκίμογλου, Αντωνία Γρ. Κυριατζή, Απόστολος Αθ. Γλαβίνας κ.ά., Ιωακείμ Γ΄ ο Μεγαλοπρεπής. Ο από Θεσσαλονίκης Οικουμενικός Πατριάρχης και η εποχή του, Θεόδωρος Ι. Δαρδαβέσης (εκδ. επιμ.), (Φιλόπτωχος Αδελφότης Ανδρών Θεσσαλονίκης, Θεσσαλονίκη 2012)

Συλλογικό έργο
Ναι
ISBN / ISSN
ISBN 978-960-9694-13-1
Πηγή
Ναι
Στοιχεία

Η έκδοση περιλαμβάνει τις εμπλουτισμένες και επαυξημένες εισηγήσεις που παρουσιάστηκαν στο Συνέδριο, το οποίο οργανώθηκε στη Θεσσαλονίκη (3-5 Φεβρουαρίου 2012) για τη συμπλήρωση εκατό χρόνων από την εκδημία του Ιωακείμ Γ΄ (πρώτη πατριαρχία 1878-1884, δεύτερη 1901-1912). Κύριο θέμα των εισηγήσεων είναι η πολυσχιδής δραστηριότητα αυτής της μεγάλης προσωπικότητας, η οποία, εκτός των άλλων, ανέλαβε πρωταγωνιστικό ρόλο στο ακανθώδες ζήτημα της Μακεδονίας, τελευταίες δεκαετίες του 19ου αιώνα – πρώτη δεκαετία του 20ού. Ορισμένες εισηγήσεις συμπληρώνονται με την παράθεση αρχειακού υλικού (κυρίως επιστολές και αναφορές).

Περιεχόμενα: Οι συγγραφείς του βιβλίου … 7. Μήνυμα της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου … 9. Πρόλογος του Προέδρου της «Φιλοπτώχου Αδελφότητος Ανδρών Θεσσαλονίκης – Φ.Α.Α.Θ.» Θ. Ι. Δαρδαβέση … 13.

Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου κ.κ. Ανδρέας Νανάκης, «Ο Πατριάρχης Ιωακείμ Γ΄: Επισκόπηση και αιτούμενα της πορείας του και της εποχής του» … 15. Ευάγγελος Χεκίμογλου, «Η ορθόδοξη χριστιανική κοινότητα Θεσσαλονίκης την εποχή που ο Ιωακείμ Γ΄ ήταν Μητροπολίτης της πόλης (1874-1878)» … 31. Αντωνία Γρ. Κυριατζή, «Η στάση του Ιωακείμ Θεσσαλονίκης στις κοινοτικές διενέξεις κατά την περίοδο της αρχιερατείας του στη Θεσσαλονίκη (1874-1878)» … 59. Θ. Ι. Δαρδαβέσης, «Η συμβολή του Ιωακείμ ως Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης στην ίδρυση του πρώτου νεκροταφείου της Ελληνικής Ορθόδοξης Κοινότητας της πόλης από τη Φιλόπτωχο Αδελφότητα Ανδρών Θεσσαλονίκης» … 71. Απόστολος Αθ. Γλαβίνας, «Το ενδιαφέρον του Οικουμενικού Πατριάρχου Ιωακείμ Γ΄ Θεσσαλονίκης για την ενοριακή Μονή της Υπεραγίας Θεοτόκου Μακρυρράχης και η προαγωγή αυτής σε Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή κατά τη δεύτερη Πατριαρχία του (Ιανουάριος 1906)» … 85.

Κωνσταντίνος Κωτσιόπουλος, «Η σύγχρονη διάσταση της εκκλησιαστικής πολιτικής του Ιωακείμ Γ΄» … 149. Γεώργιος Π. Νάκος, «Ιωακείμ Γ΄ ο από Θεσσαλονίκης δις Οικουμενικός Πατριάρχης και το νομοκανονικό του έργο» … 159. Δημήτριος Α. Σταματόπουλος, «“…δεν γίνεται να μην είναι Φαναριώτης στην ψυχή του…”: Οικουμενισμός και εθνικισμός από την πρώτη στη δεύτερη πατριαρχεία του Ιωακείμ Γ΄» … 189. Σπυρίδων Σφέτας, «Ανάμεσα στην οικουμενική πολιτική και το εθνικό συμφέρον: Ο Ιωακείμ Γ΄ και το ζήτημα της άρσης του βουλγαρικού σχίσματος» … 225. Μιχαήλ Τρίτος, «Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Ιωακείμ ο Γ΄ και η ρουμανική προπαγάνδα» … 249. Διονύσιος Δ. Βαλαής, «Προσπάθειες του Οικουμενικού Πατριάρχη Ιωακείμ Γ΄ για τη διευθέτηση του Αρχιεπισκοπικού ζητήματος της Κύπρου» … 259. Αθανάσιος Ε. Καραθανάσης, «Ο Ιωακείμ Γ΄ και η Ελληνική Αδελφότητα Βενετίας» … 291. Ιωάννης Θ. Μπάκας, «Η Εκκλησία της Αλεξάνδρειας και η υποψηφιότητα του πρώην Κωνσταντινουπόλεως Ιωακείμ Γ΄ για τον Πατριαρχικό της Θρόνο. Εκκλησιαστική και πολιτική διάσταση» … 301.

Σιδηρούλα Καραστεργίου-Ζιώγου, Βασίλειος Φούκας, «Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Ιωακείμ ο Γ΄ και η εκπαίδευση του Γένους» … 327. Ευθύμιος Σουλογιάννης, «Πατριαρχική εγκύκλιος του 1911 προς τον κλήρο της Μικράς Ασίας για το γλωσσικό θέμα» … 353. Αθανάσιος Σωτ. Τζιερτζής, «Επιστολές και εγκύκλιοι του Οικουμενικού Πατριάρχου Ιωακείμ Γ΄ για την παιδεία του Γένους κατά την πρώτη πατριαρχεία (1878-1884)» … 357.

Ιάκωβος Μιχαηλίδης, Θεοδόσης Τσιρώνης, «Η αλληλογραφία του από Θεσσαλονίκη Οικουμενικού Πατριάρχη Ιωακείμ Γ΄ με τους Μητροπολίτες Θεσσαλονίκης. Στοιχεία από τη δράση και την ιδεολογία του Ιωακείμ, κατά τη δεύτερη πατριαρχική του θητεία (1901-1912)» … 397. Μοναχός Μάξιμος Ιβηρίτης (Νικολόπουλος), «Ιωακείμ ο Γ΄ και Άγιον Όρος. Η ανέκδοτος αλληλογραφία του με την Ιεράν Μονήν Ιβήρων» … 413. Σύνολο 472 σελ. (χαρτόδετο).

Λέξεις - κλειδιά
Άγιον Όρος / Άγιο Όρος.
Αλεξάνδρεια, Αίγυπτος.
Βαλκανικοί πόλεμοι.
Βάρνα.
Βενετία.
Βουλγαρία.
Διπλωματία.
Εθνικισμός.
Εκκλησιαστική ιστορία.
Εκπαίδευση.
Ελλάδα.
Ελληνική παιδεία.
Ελληνισμός.
Θεολογική Σχολή Χάλκης.
Θεσσαλονίκη.
Ιδεολογία.
Ιωακείμ Β΄, Οικουμενικός Πατριάρχης.
Ιωακείμ Γ΄ Οικουμενικός Πατριάρχης.
Κλήρος, κληρικοί.
Κοινοτική οργάνωση.
Κύπρος.
Μακεδονία.
Μακεδονικός Αγώνας.
Μεγάλη του Γένους Σχολή.
Μοναστήρια.
Νεκροταφείο.
Οθωμανική Αυτοκρατορία, 19ος αι..
Οθωμανική Αυτοκρατορία, 20ός αι..
Ορθόδοξα Πατριαρχεία.
Ορθόδοξες Εκκλησίες, οργανισμοί.
Ορθόδοξη Βουλγαρική Εκκλησία.
Ορθοδοξία.
Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως.
Πατριαρχικός Οίκος.
Ρωμαίικη Κοινότητα Κωνσταντινουπόλεως.
Ύστερη Οθωμανική περίοδος.
Φανάρι.