Δαρδαβέσης (επιμ.), Ιωακείμ Γ΄ (2012)
[Βιβλιογραφία]
Ευάγγελος Χεκίμογλου, Αντωνία Γρ. Κυριατζή, Απόστολος Αθ. Γλαβίνας κ.ά., Ιωακείμ Γ΄ ο Μεγαλοπρεπής. Ο από Θεσσαλονίκης Οικουμενικός Πατριάρχης και η εποχή του, Θεόδωρος Ι. Δαρδαβέσης (εκδ. επιμ.), (Φιλόπτωχος Αδελφότης Ανδρών Θεσσαλονίκης, Θεσσαλονίκη 2012)
Η έκδοση περιλαμβάνει τις εμπλουτισμένες και επαυξημένες εισηγήσεις που παρουσιάστηκαν στο Συνέδριο, το οποίο οργανώθηκε στη Θεσσαλονίκη (3-5 Φεβρουαρίου 2012) για τη συμπλήρωση εκατό χρόνων από την εκδημία του Ιωακείμ Γ΄ (πρώτη πατριαρχία 1878-1884, δεύτερη 1901-1912). Κύριο θέμα των εισηγήσεων είναι η πολυσχιδής δραστηριότητα αυτής της μεγάλης προσωπικότητας, η οποία, εκτός των άλλων, ανέλαβε πρωταγωνιστικό ρόλο στο ακανθώδες ζήτημα της Μακεδονίας, τελευταίες δεκαετίες του 19ου αιώνα – πρώτη δεκαετία του 20ού. Ορισμένες εισηγήσεις συμπληρώνονται με την παράθεση αρχειακού υλικού (κυρίως επιστολές και αναφορές).
Περιεχόμενα: Οι συγγραφείς του βιβλίου … 7. Μήνυμα της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου … 9. Πρόλογος του Προέδρου της «Φιλοπτώχου Αδελφότητος Ανδρών Θεσσαλονίκης – Φ.Α.Α.Θ.» Θ. Ι. Δαρδαβέση … 13.
Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου κ.κ. Ανδρέας Νανάκης, «Ο Πατριάρχης Ιωακείμ Γ΄: Επισκόπηση και αιτούμενα της πορείας του και της εποχής του» … 15. Ευάγγελος Χεκίμογλου, «Η ορθόδοξη χριστιανική κοινότητα Θεσσαλονίκης την εποχή που ο Ιωακείμ Γ΄ ήταν Μητροπολίτης της πόλης (1874-1878)» … 31. Αντωνία Γρ. Κυριατζή, «Η στάση του Ιωακείμ Θεσσαλονίκης στις κοινοτικές διενέξεις κατά την περίοδο της αρχιερατείας του στη Θεσσαλονίκη (1874-1878)» … 59. Θ. Ι. Δαρδαβέσης, «Η συμβολή του Ιωακείμ ως Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης στην ίδρυση του πρώτου νεκροταφείου της Ελληνικής Ορθόδοξης Κοινότητας της πόλης από τη Φιλόπτωχο Αδελφότητα Ανδρών Θεσσαλονίκης» … 71. Απόστολος Αθ. Γλαβίνας, «Το ενδιαφέρον του Οικουμενικού Πατριάρχου Ιωακείμ Γ΄ Θεσσαλονίκης για την ενοριακή Μονή της Υπεραγίας Θεοτόκου Μακρυρράχης και η προαγωγή αυτής σε Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή κατά τη δεύτερη Πατριαρχία του (Ιανουάριος 1906)» … 85.
Κωνσταντίνος Κωτσιόπουλος, «Η σύγχρονη διάσταση της εκκλησιαστικής πολιτικής του Ιωακείμ Γ΄» … 149. Γεώργιος Π. Νάκος, «Ιωακείμ Γ΄ ο από Θεσσαλονίκης δις Οικουμενικός Πατριάρχης και το νομοκανονικό του έργο» … 159. Δημήτριος Α. Σταματόπουλος, «“…δεν γίνεται να μην είναι Φαναριώτης στην ψυχή του…”: Οικουμενισμός και εθνικισμός από την πρώτη στη δεύτερη πατριαρχεία του Ιωακείμ Γ΄» … 189. Σπυρίδων Σφέτας, «Ανάμεσα στην οικουμενική πολιτική και το εθνικό συμφέρον: Ο Ιωακείμ Γ΄ και το ζήτημα της άρσης του βουλγαρικού σχίσματος» … 225. Μιχαήλ Τρίτος, «Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Ιωακείμ ο Γ΄ και η ρουμανική προπαγάνδα» … 249. Διονύσιος Δ. Βαλαής, «Προσπάθειες του Οικουμενικού Πατριάρχη Ιωακείμ Γ΄ για τη διευθέτηση του Αρχιεπισκοπικού ζητήματος της Κύπρου» … 259. Αθανάσιος Ε. Καραθανάσης, «Ο Ιωακείμ Γ΄ και η Ελληνική Αδελφότητα Βενετίας» … 291. Ιωάννης Θ. Μπάκας, «Η Εκκλησία της Αλεξάνδρειας και η υποψηφιότητα του πρώην Κωνσταντινουπόλεως Ιωακείμ Γ΄ για τον Πατριαρχικό της Θρόνο. Εκκλησιαστική και πολιτική διάσταση» … 301.
Σιδηρούλα Καραστεργίου-Ζιώγου, Βασίλειος Φούκας, «Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Ιωακείμ ο Γ΄ και η εκπαίδευση του Γένους» … 327. Ευθύμιος Σουλογιάννης, «Πατριαρχική εγκύκλιος του 1911 προς τον κλήρο της Μικράς Ασίας για το γλωσσικό θέμα» … 353. Αθανάσιος Σωτ. Τζιερτζής, «Επιστολές και εγκύκλιοι του Οικουμενικού Πατριάρχου Ιωακείμ Γ΄ για την παιδεία του Γένους κατά την πρώτη πατριαρχεία (1878-1884)» … 357.
Ιάκωβος Μιχαηλίδης, Θεοδόσης Τσιρώνης, «Η αλληλογραφία του από Θεσσαλονίκη Οικουμενικού Πατριάρχη Ιωακείμ Γ΄ με τους Μητροπολίτες Θεσσαλονίκης. Στοιχεία από τη δράση και την ιδεολογία του Ιωακείμ, κατά τη δεύτερη πατριαρχική του θητεία (1901-1912)» … 397. Μοναχός Μάξιμος Ιβηρίτης (Νικολόπουλος), «Ιωακείμ ο Γ΄ και Άγιον Όρος. Η ανέκδοτος αλληλογραφία του με την Ιεράν Μονήν Ιβήρων» … 413. Σύνολο 472 σελ. (χαρτόδετο).