Βυζαντινή Κινστέρνα του Αέτιου
[Κτίσμα Οικονομικών Δραστηριοτήτων / Υποδομών]

> Υπό κατασκευή
Κοινή ονομασία
Βυζαντινή Κινστέρνα του Αέτιου
Τοπική ονομασία
Vefa Stadı, ή και Karagümrük Stadı, και επίσημα: Aetius Sarnıcı
Φωνητική απόδοση
Βεφά Στάντ(ι), δηλ. Στάδιο Βεφά
Είδος
Είδος
Δεξαμενή.
Ενδιαφέρον
Ενδιαφέρον
Αρχαιολογικό.
Ενδιαφέρον
Αρχιτεκτονικό.
Ενδιαφέρον
Ιστορικό.
Επισκέψιμο
Ναι
Πρόσφατη επίσκεψη
3/2016
Διεύθυνση
Vefa Stadı Derviş, Fevzi Paşa Caddesi και Salma Tomruk Caddesi στην συνοικία Ali Mahalle, περιοχή Edirnekapı, Δήμος Φατίχ / Fatih Belediyesi
Χρήσιμες πληροφορίες
Η κινστέρνα του Αέτιου βρίσκεται στα δεξιά της κεντρικής λεωφόρου Fevzi Paşa Caddesi που οδηγεί στην «Πύλη της Αδριανουπόλεως / Εντιρνέκαπου», δηλαδή όχι ακριβώς στην Πύλη αλλά στο άνοιγμα των Χερσαίων Τειχών κοντά στην αρχική Πύλη, απ’ όπου περνούν τα οχήματα για να βγουν έξω από την παλαιά Πόλη. Από την ιστορική Πύλη απέχει π. 300 μέτρα. Εκατοντάδες χιλιάδες τουρίστες και περιηγητές περνούν από εδώ, πηγαίνοντας προς τη Μονή της Χώρας: ο δρόμος που οδηγεί εκεί είναι κάθετος στην λεωφόρο. Λίγο πριν, η προηγούμενη κάθετη ονομάζεται Salma Tomruk Caddesi.
Η βυζαντινή κινστέρνα βρίσκεται στη γωνία που σχηματίζεται από την συνάντηση των δύο λεωφόρων: της Fevzi Paşa και της Salma Tomruk. Ο πελώριος ακάλυπτος χώρος, που διαγράφεται από τα ψηλά τοιχώματα, είναι σε πολύ χαμηλότερο επίπεδο από αυτό του σύγχρονου δρόμου, καθώς έχουν σωρευτεί στρώματα επί στρωμάτων στην διάρκεια δεκαπέντε αιώνων. Εξάλλου, τα τοιχώματά της έχουν διαλυθεί σε μεγάλο βαθμό και αυτό που βλέπει κανείς είναι το δάπεδο της κατασκευής.
Ο χώρος έχει μετατραπεί σε ποδοσφαιρικό γήπεδο και στάδιο, χωρίς να γίνουν σοβαρές επεμβάσεις σε βάρος της βυζαντινής κατασκευής. Οι σύγχρονες κατασκευές που έχουν στηθεί (κερκίδες, αποδυτήρια, φυλάκιο κλπ) είναι κινητές κι ανώδυνες προς το παρόν –έστω κι αν κρύβουν από τον αρχαιόφιλο επισκέπτη ένα μεγάλο μέρος των τοίχων του 5ου αι. Πάντως, η μετατροπή ήταν μία ευκαιρία για να γίνουν ορισμένες στερεωτικές εργασίες, να καθαριστεί ο χώρος και να αποκτήσει ξανά την ευδιάκριτη θέση του στον πολεοδομικό ιστό της περιοχής του 6ου Λόφου. Έτσι, η κινστέρνα είναι εν μέρει ορατή από τον δρόμο και δεν είναι απαραίτητο να μπει κανείς στο γήπεδο για να την δει: βλέπει την έκταση του χώρου και διάφορα τμήματα των τοιχωμάτων που σχηματίζουν το ορθογώνιο παραλληλόγραμμο. Αν θέλει να μπει κανείς στο γήπεδο, πρέπει να ζητήσει άδεια από τους εκεί υπεύθυνους.
Vefa Stadı είναι το όνομα που γνωρίζουν οι περισσότεροι σήμερα (το Karagümrük Stadı χρησιμοποιείται πολύ λιγότερο). Η επίσημη (αρχαιολογική κλπ) ονομασία του μνημείου είναι Aetius Sarnıcı, που σημαίνει Δεξαμενή του Αέτιου, αλλά έτσι θα την βρει κανείς μόνον σε τουρκικά επιστημονικά βιβλία ή ιστοσελίδες. >>> Δείτε φωτ
Άλλες χρήσεις
Μποστάνι
Χρονολογία
Από : Βυζαντινή εποχή. Υστεροβυζαντινή εποχή / Παλαιολόγεια εποχή (15/8/1261 - 29/5/1453)
Έως : Σύγχρονη εποχή Β (1950 - 2000)
Γήπεδο
Χρονολογία
Σύγχρονη εποχή Β (1950 - 2000)
Περιγραφή
Όλο το εσωτερικό της κινστέρνας μετατράπηκε σε γήπεδο, χωρίς να γίνει καμία επέμβαση σε βάρος της βυζαντινής κατασκευής. Αντίθετα, μάλιστα, η μετατροπή ήταν μία ευκαιρία για να καθαριστεί ο χώρος και να αποκτήσει ξανά την ευδιάκριτη θέση του στον πολεοδομικό ιστό αυτής της ιστορικότατης και πυκνοκτισμένης περιοχής. Είναι ευτύχημα το ότι διασώθηκε ένας δευτερεύον, αλλά τόσο σημαντικός, χώρος και ότι δεν τον έφαγε η διαπλάτυνση της λεωφόρου ή δεν καταχώθηκε για να εδραστεί πάνω του κάποιο σύγχρονο κτίσμα. Επί αιώνες ήταν μποστάνι, ένας λαχανόκηπος που είχε εγκαταλειφθεί τα τελευταία χρόνια. Η νέα του χρήση τον ανέδειξε και του έδωσε έναν νέο λόγο ύπαρξης μέσα στην πόλη.
Λέξεις - Κλειδιά
Αέτιος, έπαρχος.
Αθλητικοί χώροι.
Βυζαντινή κοινωνία.
Ευρωπαίοι Περιηγητές.
Θεοδοσιανά κτίσματα.
Κινστέρνες / Δεξαμενές.
Κωνσταντινούπολη, βυζαντινά κατάλοιπα.
Κωνσταντινούπολη, ύδρευση.
Κωνσταντινούπολις / Κωνσταντινούπολη / Πόλις / Πόλη.
Μποστάνι / περιβόλι.
Νερό.
Παλαιά Πόλη.
Πολεοδομική οργάνωση.
Πρώιμη Οθωμανική περίοδος.
Πρωτοβυζαντινά κτίσματα.
Πρωτοβυζαντινή περίοδος.
Ύδρευση.
Υποδομές.
Ύστερη Αρχαιότητα.