Ταντμόρ / Παλμύρα
[Τόπος]
Χαρακτήρας
Ο τεράστιος ερειπιώνας της αρχαίας πόλης, με τα εντυπωσιακά κατάλοιπα, καθώς και οι νεκροπόλεις, εκτείνονται στα νότια της σύγχρονης κωμόπολης και τίποτα δεν έχει κλειστεί σε περίβολο. Ο μόνος φυλαγμένος αρχαιολογικός χώρος είναι το Ιερό του Μπελ. Κλειστά είναι επίσης και ορισμένα από τα ταφικά μνημεία, τα οποία ανοίγει φύλακας από το Αρχαιολογικό Μουσείο σε συγκεκριμένα ωράρια. Όλα τα άλλα είναι ελεύθερα και μπορεί να τα περιηγηθεί κανείς οποιαδήποτε ώρα της ημέρας και της νύχτας.
Οι ίδιοι οι Ταντμορινοί (Παλμυρινοί) ροβολάνε με τις κατσίκες τους το ξημέρωμα προς τις βοσκές, ενώ τα απογεύματα έρχονται γυναικείες παρέες για να κάτσουν στη σκιά κάποιας κολώνας, και μετά τη δύση του ήλιου σουλατσάρουν παρέες νεαρών γύρω από τη Μνημειακή Πύλη της αρχαίας πόλης. Άλλοι, διασχίζουν τις αρχαιότητες με ποδήλατο για να κόψουν δρόμο – αν και αυξάνεται η συνείδηση ότι όλα αυτά πρέπει να προστατευτούν.
Αλλά η κεντρική οδός, που συνδέει τη Δαμασκό με την κωμόπολη, έχει χαραχτεί μεταξύ της αρχαίας πόλη και του Ιερού του Μπελ (η κατασκευή του κατέστρεψε τμήμα του αρχαίου δρόμου κι άλλες αρχαιότητες) και η Κοιλάδα των πυργόσχημων Τάφων, στα Δ-ΒΔ της αρχαίας πόλης, είναι τόσο εκτεταμένη ώστε περνάει ένας ασφαλτοστρωμένος ανάμεσα στα ταφικά μνημεία.
Η ανάμειξη των αρχαιοτήτων με την καθημερινή ζωή και την τουριστική κίνηση έχει κι άλλα παράδοξα: το μικρό και ξακουστό ξενοδοχείο Ζηνοβία χτίστηκε το 1900 δίπλα σε ένα κομψότατο Ιερό, μέσα στα αρχαία, ενώ από την άλλη πλευρά ορθώθηκε το σύγχρονο έκτρωμα της ξενοδοχειακής αλυσίδας Cham Palace – δίπλα στη σπηλιά όπου βρίσκεται η πηγή Εφκά (ένα μνημείο γεμάτο αφιερώματα) και μέσα στα πρώτα περιβόλια της όασης.
Για αυτό τον λόγο είναι δύσκολο να ξεχωρίσει κανείς τα αρχαία από τα νέα. >>>>> Στην αρχειοθέτησή μας θα βρείτε την αρχαία πόλη στο: Αρχαιολογικοί Χώροι / Μνημεία, θα βρείτε το Ιερό του Μπελ στις οντότητες Αρχαιολογικό Μνημείο Θρησκευτικού Χαρακτήρα, το Αρχαιολογικό Μουσείο (που βρίσκεται ανάμεσα στην αρχαία πόλη και τη σύγχρονη κωμόπολη) στα Μουσεία, αλλά την οντότητα Η Κοιλάδα των Τάφων την βάλαμε στους Τόπους κάτω από την Ταντμόρ / Παλμύρα, γιατί στην πραγματικότητα αποτελεί μέρος της υπαίθρου που ανήκει στην κωμόπολη.