Γεωφυσικές οντότητες

Αντίθετα από τους Τόπους, οι Γεωφυσικές Οντότητες διαπερνούν κρατικά σύνορα ή διοικητικές ενότητες και ακολουθούν τη λογική της γεωγραφίας. Τις χωρίσαμε σε πέντε κατηγορίες που εμφανίζονται και στον κατάλογο αριστερά εδώ: Βουνά (πχ Καύκασος, Ταύρος), Εκτάσεις γης (πχ Φρυγία), Θάλασσες (πχ Αιγαίο, Δαρδανέλλια, Ανατολική Μεσόγειος), Λίμνες (πχ Ουρμία, Πρέσπες), Ποτάμια (πχ Έβρος, Ευφράτης).

Τερμησσός, στις νότιες πλαγιές του Ταύρου: είναι το μοναδικό αρχαίο Θέατρο στον κόσμο που βρίσκεται σε πολύ μεγάλο υψόμετρο (φωτ Δ.Δ., Μάρτιος 2013).
Ο αρχαιολογικός χώρος της Τερμησσού θα συνδεθεί και με τη Γεωφυσική Οντότητα Βουνά: Οροσειρά του Ταύρου

Υπάρχουν τουλάχιστον δύο τρόποι για να πλοηγηθείτε στα γεωφυσικά.
Α. Επιλέγοντας μία από τις κατηγορίες, στο κεντρικό τμήμα της σελίδας εμφανίζεται με αλφαβητική σειρά το υλικό που υπάρχει για τη συγκεκριμένη κατηγορία. Οπότε πάτε κατευθείαν εκεί που σας ενδιαφέρει.
Β. Κάθε Γεωφυσική Οντότητα συνδέεται με τους Τόπους με τους οποίους σχετίζεται, καθώς και με κάθε άλλη σχετική οντότητα. Για παράδειγμα: από την Αργολίδα, τη Μίλητο ή την Τένεδο μπορείτε να πάτε κατευθείαν στο Αιγαίο και από το Αιγαίο μπορείτε να πάτε στο Μουσείο Μαρμάρου της Τήνου ή στον ναό του Ταξιάρχη στα Μοσχονήσια. Αντίστοιχα, από τον Δούναβη μπορείτε να πάτε στον προϊστορικό οικισμό του Λεπένσκι Βιρ ή από το δέλτα του Δούναβη να βρεθείτε στον Προύθο ή στη Μαύρη Θάλασσα κι από εκεί να καταλήξετε στην Τραπεζούντα ή στον Βόσπορο.

Προς το παρόν όλη η ενότητα είναι υπό κατασκευή και θα εμπλουτίζεται σταδιακά.

Τα βυζαντινά τείχη της Σινώπης, ένα συγκλονιστικό οχυρωματικό έργο που αντιμετώπισε τις πιο άγριες θάλασσες
και τους πιο θυελλώδεις ρωσικούς βοριάδες (Παφλαγονία-Δυτικός Πόντος, Σεπτέμβριος 2014)
Στη Σινώπη θα φτάσετε είτε μέσα από τους Τόπους είτε από τις Θάλασσες, γιατί έχει συνδεθεί με τη Μαύρη Θάλασσα. Αλλά και η Σύνθετη Αναζήτηση είναι καλά οργανωμένη. Αναζητώντας για παράδειγμα Βυζαντινές οχυρώσεις ή Σινώπη
ή Εύξεινος Πόντος / Μαύρη Θάλασσα ή ακόμα και Επιγραφές (και χρησιμοποιώντας τα φίλτρα
που περιορίζουν τις δεκάδες επιλογές) θα φτάσετε μπροστά σε αυτά τα καταπληκτικά θαλάσσια τείχη.