Τόποι: Το Ταξίδι
Το Αρχείο μας έχει δομηθεί με βάση την έννοια «Τόπος» και, για να μη χαθούμε στον χρόνο, ο Τόπος ακολουθεί αυστηρά τα σύγχρονα γεωπολιτικά και διοικητικά δεδομένα – όσο μας το επιτρέπουν οι αλλεπάλληλες μεταβολές που ζούμε.
Το ταξίδι αρχίζει από το κράτος, συνεχίζεται σε μία από τις διοικητικές του περιφέρειες, σε έναν νομό, μια πόλη ή ένα χωριό, για να καταλήξει σε μία συνοικία και μια γειτονιά ή σε κάποια ύπαιθρο, όπου υπάρχει ένας αρχαιολογικός χώρος ή ένα μοναστήρι, ένα κάστρο, μια γέφυρα ή ένα καραβάν σαράι.
Χάλκη των Πριγκιποννήσων, Κωνσταντινούπολη.
Τα στοιχεία κάθε μορφής (οι επί μέρους θεματικές οντότητες, πχ θρησκευτικό μνημείο, μουσείο, αγορά, εκπαιδευτικό ίδρυμα, υδραγωγείο κλπ) καταχωρούνται στον Τόπο όπου ανήκουν – ή, τουλάχιστον, ανήκαν έως το 2012-14. Έτσι, για παράδειγμα, σήμερα θα βρείτε την Κριμαία στην Ουκρανία, όχι γιατί δεν προλάβαμε να της αλλάξουμε υπόσταση, αλλά γιατί περιμένουμε τη διεθνή αναγνώριση των νέων πολιτικών δεδομένων. Ένα άλλο ζήτημα ήταν ο «Καλλικράτης», ο οποίος μας υποχρέωσε να αναδιοργανώσουμε τη δομή των Τόπων στην Ελλάδα, που είχαν καταχωρηθεί με βάση τον «Καποδίστρια».
Κάθε Τόπος και κάθε Θεματική Οντότητα που τον συνοδεύει έχουν τη δική τους Ταυτότητα. Τα πεδία κάθε Ταυτότητας συμπληρώνονται σταδιακά – το μεγαλύτερο μέρος της Ιστοσελίδας του Αρχείου μας είναι υπό κατασκευή, ενώ καθημερινά προστίθενται στοιχεία. Αλλά σε κάθε Ταυτότητα υπάρχει ένας «κρυμμένος» πλούτος: το Συνοδευτικό Υλικό. Εκεί θα βρείτε ό,τι διαθέτει το ΑΠΑΝ σχετικά με τον Τόπο ή το Θέμα: Φωτογραφικό, Εικονογραφικό και Οπτικοακουστικό Υλικό, Χάρτες, Κείμενα, Σημειώσεις του Πανοράματος, Βιβλιογραφία, Βιογραφίες. Μην παραλείπετε να ανοίγεται το Συνοδευτικό Υλικό που θα βρείτε στην κορυφή της Ταυτότητας. Μόλις πατήσετε την ένδειξη, θα ανοίξει στο πλάι δεξιά ένας κατάλογος με τη συνοδευτική θεματογραφία. Αυτό είναι Το Ταξίδι…
Επίσης, κάθε Τόπος έχει συνδεθεί με έναν σύγχρονο χάρτη από το Google Maps. Πατώντας στο: Χάρτης, βρισκόσαστε κατευθείαν στον Τόπο και μπορείτε να δείτε είτε τον οδικό χάρτη είτε τον δορυφορικό-γεωφυσικό σε μεγέθυνση.
Για να αποκτήσετε πλήρη εικόνα, παρακαλούμε να δείτε και τις Γεωφυσικές Οντότητες. Πρόκειται για βουνά, εκτάσεις γης, θάλασσες, λίμνες, ποτάμια, τα οποία είτε είναι διακρατικά (πχ Ροδόπη, Μαύρη Θάλασσα, Δούναβης, Ευφράτης) είτε ανήκουν σε περισσότερες από μία διοικητικές περιφέρειες (πχ Ιόνιο) και συνδέονται με διάφορους Τόπους του Αρχείου μας και με διάφορες Θεματικές Οντότητες.
Έτσι θα ταξιδέψετε μαζί μας στον χώρο και τον χρόνο.
(Απρίλιος 1996).
Λεπτ. από την «Καμάρα» στη Θεσσαλονίκη (Ιαν. 2011)
Οι ανασκαφές συνεχίζονται στον αρχαιολογικό χώρο (Μάιος 2012)
Μερικές από τις φωτογραφίες της μακρινής και σχεδόν άγνωστης Ρωμυλιάνας έχουν συνδεθεί και με το Ανάκτορο του Γαλέριου στη Θεσσαλονίκη και με την «Καμάρα», επειδή είναι όλα έργα του ίδιου αυτοκράτορα. Έτσι, ο χρήστης θα μπορεί να πλοηγηθεί σε μία πολύ ευρύτερη έκταση.