Τόποι: Το Ταξίδι

Το Αρχείο μας έχει δομηθεί με βάση την έννοια «Τόπος» και, για να μη χαθούμε στον χρόνο, ο Τόπος ακολουθεί αυστηρά τα σύγχρονα γεωπολιτικά και διοικητικά δεδομένα – όσο μας το επιτρέπουν οι αλλεπάλληλες μεταβολές που ζούμε.

Το ταξίδι αρχίζει από το κράτος, συνεχίζεται σε μία από τις διοικητικές του περιφέρειες, σε έναν νομό, μια πόλη ή ένα χωριό, για να καταλήξει σε μία συνοικία και μια γειτονιά ή σε κάποια ύπαιθρο, όπου υπάρχει ένας αρχαιολογικός χώρος ή ένα μοναστήρι, ένα κάστρο, μια γέφυρα ή ένα καραβάν σαράι.

Παναγία η Παυσολύπη. Παλαιολόγεια εικόνα στην Αγία Τριάδα, Μονή Αγίας Τριάδας – Θεολογική Σχολή της Χάλκης,
Χάλκη των Πριγκιποννήσων, Κωνσταντινούπολη.
Στο ΑΠΑΝ θα βρείτε ένα πλουσιότατο υλικό για τα ζώντα μνημεία της Ορθοδοξίας στην Πόλη
Η θεά Δήμητρα. Τοιχογραφία (λεπτ.) σε ελληνιστικό τάφο στο Παντικάπαιον / Κερτς στην είσοδο της Αζοφικής.
Σημαντικό μέρος του ΑΠΑΝ είναι αφιερωμένο στον ελληνισμό της Μαύρης Θάλασσας

Τα στοιχεία κάθε μορφής (οι επί μέρους θεματικές οντότητες, πχ θρησκευτικό μνημείο, μουσείο, αγορά, εκπαιδευτικό ίδρυμα, υδραγωγείο κλπ) καταχωρούνται στον Τόπο όπου ανήκουν – ή, τουλάχιστον, ανήκαν έως το 2012-14. Έτσι, για παράδειγμα, σήμερα θα βρείτε την Κριμαία στην Ουκρανία, όχι γιατί δεν προλάβαμε να της αλλάξουμε υπόσταση, αλλά γιατί περιμένουμε τη διεθνή αναγνώριση των νέων πολιτικών δεδομένων. Ένα άλλο ζήτημα ήταν ο «Καλλικράτης», ο οποίος μας υποχρέωσε να αναδιοργανώσουμε τη δομή των Τόπων στην Ελλάδα, που είχαν καταχωρηθεί με βάση τον «Καποδίστρια».

Κάθε Τόπος και κάθε Θεματική Οντότητα που τον συνοδεύει έχουν τη δική τους Ταυτότητα. Τα πεδία κάθε Ταυτότητας συμπληρώνονται σταδιακά – το μεγαλύτερο μέρος της Ιστοσελίδας του Αρχείου μας είναι υπό κατασκευή, ενώ καθημερινά προστίθενται στοιχεία. Αλλά σε κάθε Ταυτότητα υπάρχει ένας «κρυμμένος» πλούτος: το Συνοδευτικό Υλικό. Εκεί θα βρείτε ό,τι διαθέτει το ΑΠΑΝ σχετικά με τον Τόπο ή το Θέμα: Φωτογραφικό, Εικονογραφικό και Οπτικοακουστικό Υλικό, Χάρτες, Κείμενα, Σημειώσεις του Πανοράματος, Βιβλιογραφία, Βιογραφίες. Μην παραλείπετε να ανοίγεται το Συνοδευτικό Υλικό που θα βρείτε στην κορυφή της Ταυτότητας. Μόλις πατήσετε την ένδειξη, θα ανοίξει στο πλάι δεξιά ένας κατάλογος με τη συνοδευτική θεματογραφία. Αυτό είναι Το Ταξίδι…

Ισκιλίπ, στα ενδότερα της Μικρασίας (Ιούνιος 2013).
Μία από τις θεματικές ενότητες του ΑΠΑΝ είναι: Άνθρωποι και παραδοσιακά επαγγέλματα
Θα βρείτε το Ισκιλίπ στον Νομό Τσόρουμ της Τουρκίας. Και προχωρώντας από τον Νομό στην ομώνυμη πόλη θα επισκεφθείτε το εξαιρετικό Αρχαιολογικό Μουσείο του Τσόρουμ για το οποίο διαθέτουμε δεκάδες τεκμηριωμένες φωτογραφίες (Ιούνιος 2013)

Επίσης, κάθε Τόπος έχει συνδεθεί με έναν σύγχρονο χάρτη από το Google Maps. Πατώντας στο: Χάρτης, βρισκόσαστε κατευθείαν στον Τόπο και μπορείτε να δείτε είτε τον οδικό χάρτη είτε τον δορυφορικό-γεωφυσικό σε μεγέθυνση.

Για να αποκτήσετε πλήρη εικόνα, παρακαλούμε να δείτε και τις Γεωφυσικές Οντότητες. Πρόκειται για βουνά, εκτάσεις γης, θάλασσες, λίμνες, ποτάμια, τα οποία είτε είναι διακρατικά (πχ Ροδόπη, Μαύρη Θάλασσα, Δούναβης, Ευφράτης) είτε ανήκουν σε περισσότερες από μία διοικητικές περιφέρειες (πχ Ιόνιο) και συνδέονται με διάφορους Τόπους του Αρχείου μας και με διάφορες Θεματικές Οντότητες.

Έτσι θα ταξιδέψετε μαζί μας στον χώρο και τον χρόνο.

Μία ενότητα του ΑΠΑΝ είναι αφιερωμένη στα Ιπποειδή, τον σύντροφο του ανθρώπου από τα πανάρχαια χρόνια έως τις αρχές ή τα μέσα του 20ού αιώνα. Άλογα, μουλάρια, γαϊδούρια, ελεύθερα ή υποζύγια, στο Κάιρο ή στην Ίμβρο, στη Ράκκα της Συρίας ή στο Πήλιο (φωτ στο Πήλιο, Σεπτ 2007)
Αρχαιοθρακικός τάφος στην πεδιάδα της Ανατολικής Θράκης, ανάμεσα στην Αδριανούπολη και τις Σαράντα Εκκλησίες
(Απρίλιος 1996).
Κέντρο της μελέτης μας τα τελευταία σαράντα χρόνια είναι η ιστορική Θράκη (από το Αιγαίο μέχρι τον Δούναβη και από τον Στρυμόνα μέχρι τον Βόσπορο και τα θρακικά παράλια της Μαύρης Θάλασσας)
Ο Διοκλητιανός και ο Γαλέριος τελούν θυσία (μετά τη νίκη εναντίον των Σασανιδών Περσών).
Λεπτ. από την «Καμάρα» στη Θεσσαλονίκη (Ιαν. 2011)
ΒΑ Σερβία, Ρωμυλιάνα: η γενέτειρα του Γαλέριου.
Οι ανασκαφές συνεχίζονται στον αρχαιολογικό χώρο (Μάιος 2012)

Μερικές από τις φωτογραφίες της μακρινής και σχεδόν άγνωστης Ρωμυλιάνας έχουν συνδεθεί και με το Ανάκτορο του Γαλέριου στη Θεσσαλονίκη και με την «Καμάρα», επειδή είναι όλα έργα του ίδιου αυτοκράτορα. Έτσι, ο χρήστης θα μπορεί να πλοηγηθεί σε μία πολύ ευρύτερη έκταση.