Πολιτιστική Εταιρεία Πανόραμα

H Πολιτιστική Εταιρεία ΠΑΝΟΡΑΜΑ ιδρύθηκε το φθινόπωρο του 1985. Είναι ένας φορέας κοινωνικής και πολιτιστικής δράσης, αυτοσυντηρούμενος οικονομικά, που λειτουργεί με τη μορφή του μη κερδοσκοπικού σωματείου και στηρίζεται σε έναν ευρύ κύκλο συνεργατών και εθελοντών, μελών και φίλων. Το 2009, δημιουργήθηκε το ΑΠΑΝ (ΑΡΧΕΙΟ της Πολιτιστικής Εταιρείας ΠΑΝΟΡΑΜΑ) που λειτουργεί με τη μορφή της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας. Υπεύθυνοι σύμφωνα με τον νόμο: ο Αναστάσιος Αντωνόπουλος, η Μαριάννα Κορομηλά, ο Μιχάλης Πατέρας.

Σκοπός:
«Η καλλιέργεια της ιστορικής συνείδησης και μνήμης –μέσα από την έρευνα, τη μελέτη, την επιμόρφωση και την ενημέρωση–, ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις συμμετοχής στην κοινή προσπάθεια για τη διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς του Ελληνισμού, τη γνωριμία με συγγενείς και γειτονικούς πολιτισμούς, καθώς και την ευαισθητοποίηση γύρω από θέματα που αφορούν στο φυσικό περιβάλλον, το όποιο θεωρούμε τμήμα αναπόσπαστο της ιστορικής οντότητας του κάθε τόπου και του κάθε πολιτισμού».

Την ονομάσαμε «βασίλισσα Ζηνοβία», τόση ήταν η αρχοντιά της και η όμορφη αγριάδα της. Τη βρήκαμε στην αυλή του Αγιάσματος της αγίας Παρασκευής Καζλίτσεσμέ, έξω από τα βυζαντινά Τείχη της Πόλης – ένα από τα 85 αγιάσματα που έχουμε καταγράψει μέχρι σήμερα στην ευρωπαϊκή και την ασιατική πλευρά της Κωνσταντινούπολης.
Ήταν 26 Δεκεμβρίου του 2007 κι έκανε τσουχτερό κρύο
Η συστηματική καταγραφή των ζώντων μνημείων της Ορθοδοξίας στην Κωνσταντινούπολη και στα νησιά Ίμβρο και Τένεδο έχει αρχίσει το 1999. Το παλαιότερο πρωτότυπο υλικό που διαθέτουμε, όμως, χρονολογείται από το 1981. Είχαμε ήδη ξεκινήσει την εξερεύνηση του ακατάγραφου πλούτου της Πόλης. Εξάλλου, η ιδέα για την ίδρυση του Πανοράματος γεννήθηκε στη διάρκεια ενός πολυήμερου ταξιδιού στην Πόλη, τον Μάιο του 1985.

Επισκεφθείτε τους θησαυρούς του Αρχείου μας. Ο κρυμμένος πλούτος βρίσκεται στο Συνοδευτικό Υλικό.Για τις δραστηριότητες του Πανοράματος: Κύκλοι Διαλέξεων, Ξεναγήσεις, Εκδηλώσεις, Εκπαιδευτικά Ταξίδια, μπορείτε να μπείτε στον Ιστότοπο apan.gr Με στόχο την επικοινωνία με έναν ευρύτερο κύκλο ανθρώπων που ενδιαφέρονται για τον πολιτισμό και το φυσικό και βιωμένο περιβάλλον, διατηρούμε μια σελίδα (έναν «τοίχο» όπως λέγεται) στο Face Book: Πολιτιστική Εταιρεία Πανόραμα. Μπορεί να την παρακολουθήσει και κάποιος που δεν έχει FΒ. Την ανανεώνουμε μέρα παρά μέρα με ποικίλα θέματα.