Συνοδευτικό Υλικό

Ο θησαυρός του ΑΠΑΝ (Αρχείο της Πολιτιστικής Εταιρείας Πανόραμα) είναι όλα αυτά που συνοδεύουν την κάθε Ταυτότητα: Φωτογραφικό υλικό, Χάρτες, Κείμενα, Σημειώσεις Πανοράματος, Οπτικοακουστικό υλικό, Εικονογραφικό υλικό, Βιογραφίες, Βιβλιογραφία. Αυτά ψηφιοποιήθηκαν και τεκμηριώθηκαν με σχολαστικότητα, απέκτησαν τη δική τους Ταυτότητα, μία ξεχωριστή για κάθε φωτογραφία ή κάθε χάρτη κλπ, ενώ για το κάθε βιβλίο θα βρείτε αναλυτικά στοιχεία και ενυπόγραφα σχόλια.

Η ιδιαιτερότητα του Συνοδευτικού Υλικού είναι η δυνατότητα των πολλαπλών συνδέσεων. Ένας Χάρτης του αρχαίου ελληνικού Αποικισμού, για παράδειγμα, μπορεί να συνδεθεί με πολλούς Τόπους (πχ Κόρινθο, Σικελία, Μασσαλία, Χαλκιδική, Άβδηρα, Σινώπη) και με πολλές άλλες Κύριες Οντότητες (πχ το Αρχαιολογικό Μουσείο της Θάσου, τον αρχαιολογικό χώρο του Βουθρωτού, ένα αγγείο από τις ανασκαφές στην Κολχίδα κτλ), καθώς και με πολλές Γεωφυσικές Οντότητες (πχ Δαρδανέλλια, Προποντίδα / Θάλασσα του Μαρμαρά, Αζοφική, Έβρος κλπ), και με όλες τις Συνοδευτικές Οντότητες (δηλαδή με άλλους χάρτες, με φωτ, με βιβλία κλπ). Άλλο παράδειγμα: Η Βιογραφία ενός Πατριάρχη μπορεί να συνδεθεί και με τον Τόπο της γενέτειράς του και με όσους ναούς οικοδόμησε ή ανακαίνισε (δηλαδή με διάφορες ταυτότητες στην Οντότητα Χριστιανορθόδοξα Μνημεία) και με το Πατριαρχικό Κοιμητήριο στη Μονή της Ζωοδόχου Πηγής (Μπαλουκλί) αν βρίσκεται εκεί ο τάφος του.
Το ίδιο ισχύει για τη Βιβλιογραφία: Χάρη στη δυνατότητα των πολλαπλών συνδέσεων ένα βιβλίο μπορεί να συνδεθεί με δεκάδες Οντότητες, κύριες, γεωγραφικές και συνοδευτικές. Εδώ, όμως, σε κάθε χωριστή σύνδεση έχουμε φροντίσει να προσθέσουμε τα κεφάλαια ή τις σελίδες ή ακόμα και κάποια παρατήρηση ή σχόλια που αφορούν στο συγκεκριμένο θέμα. Πού θα τα βρείτε; Πατώντας το βελάκι στην πλαϊνή στήλη (που λέει More), ανοίγει μία εσωτερική ταυτότητα. Αν ένα βιβλίο που αναφέρεται στα αρχαία νομίσματα της Μικράς Ασίας είναι συνδεδεμένο και με τη Μίλητο, πατώντας το βελάκι θα δείτε σε ποιες σελίδες του βιβλίου υπάρχουν τα νομίσματα της Μιλήτου. Το βελάκι στη στήλη More ισχύει και για άλλες Συνοδευτικές Οντότητες, πχ Κείμενα, Χάρτες κλπ. Πολλές συνδέσεις έχουν και την εσωτερική τους ταυτότητα.

Ρώμη. Τοιχογραφία από τον Οίκο της Λίβυας, συζύγου του Οκταβιανού Αυγούστου.
Η φωτογραφία μπορεί να συνδεθεί και με το σχετικό βιβλίο και με τοιχογραφίες από σπίτια στην Πομπηία, αλλά και με ένα κείμενο για την αρχαία ζωγραφική και, φυσικά, με το ιστορικό κέντρο της Ρώμης.

Από εδώ μπορείτε να πλοηγηθείτε κατευθείαν στο Συνοδευτικό Υλικό του Αρχείου μας.
Επιλέγοντας μία από τις κατηγορίες στον κατάλογο αριστερά πάνω, θα εμφανιστεί με αλφαβητική σειρά το υλικό που υπάρχει για τη συγκεκριμένη κατηγορία. Στη συνέχεια έχετε δύο επιλογές:
Α. Να μεταβείτε σε κάποιο από τα αποτελέσματα που εμφανίζεται στη σελίδα της κάθε κατηγορίας.
Β. Να πραγματοποιήσετε αναζήτηση εντός της κάθε κατηγορίας, επιλέγοντας το «Εμφάνιση Φίλτρων». Παράδειγμα: Αν έχετε πατήσει Φωτογραφικό υλικό, θα εμφανιστούν 2.700 φωτογραφίες ή, αν είστε συνδρομητής, 5.702 φωτογραφίες (με τα δεδομένα της 20ής Ιουνίου 2020). Επιλέγοντας τις Επιγραφές (Κύρια Οντότητα) στην Εμφάνιση Φίλτρων – Τύπος Συσχετιζόμενης Οντότητας θα εμφανιστούν 19 φωτογραφίες με επιγραφές, ή 39, αν είστε συνδρομητής. Πατώντας σε οποιαδήποτε φωτ σας κινήσει το ενδιαφέρον από την εικόνα ή τον τίτλο, θα δείτε την Περιγραφή και άλλα στοιχεία. Ενώ, από την ίδια φωτογραφική Ταυτότητα μπορείτε να συνδεθείτε με την Κύρια Οντότητα ή τη Γεωγραφική, με την οποία είναι συνδεδεμένη η φωτογραφία. Πατώντας απλώς το: Συνδέεται. Παράδειγμα: Αν έχετε μπει στη φωτ που έχει τίτλο «Δίγλωσση επιγραφή του Σαπώρ Α΄ στον θώρακα του αλόγου: γενικό των δύο επιγραφών» και πατήσετε το Συνδέεται, θα βρεθείτε σε ένα εκπληκτικό περσικό μνημείο, το Νακς-ε Ρατζάμπ, κοντά στην Περσέπολη. Εκεί, τα ιδρυτικά μέλη της δυναστείας των Σασανιδών Περσών έκαναν τέσσερις βραχογραφίες. Σε μία από αυτές, στο άλογο του βασιλιά Σαπώρ Α΄, υπάρχει η δίγλωσση επιγραφή. Πάνω περσικά παχλαβί, κάτω ελληνικά.

Εμείς σας προτείνουμε να ακολουθείτε για την πλοήγησή σας μία λογικότερη σειρά:
Αρχίζοντας από την Ταυτότητα ενός Τόπου ή κάποιας άλλης Κύριας ή Γεωφυσικής Οντότητας προχωράτε στην εξερεύνηση όλου του Συνοδευτικού Υλικού που την ακολουθεί και την εμπλουτίζει. Έτσι, θα μπορείτε να επιστρέφεται και στη βάση, δηλαδή τον Τόπο ή το Ποτάμι από όπου ξεκινήσατε.
Εάν όμως ψάχνετε κάτι πολύ συγκεκριμένο, δοκιμάστε τη Σύνθετη Αναζήτηση που λειτουργεί με εξαιρετικό τρόπο.

Κι αφού πήραμε ως παράδειγμα τη ζωγραφική του 1ου μ.Χ. αιώνα, για να δούμε πώς συνδέεται μία φωτογραφία, ας απολαύσουμε κι αυτή την πομπηιανή τοιχογραφία

Τίποτα δεν είναι πλήρες προς το παρόν. Η καταγραφή συνεχίζεται και το Αρχείο μας εμπλουτίζεται καθημερινά.