Τερμησσός
[Αρχαιολογικος Χώρος / Μνημείο]

> Υπό κατασκευή IN ENGLISH
Κοινή ονομασία
Τερμησσός
Τοποθεσία
Τοποθεσία
Στην Ύπαιθρο.
Είδος / Χαρακτήρας
Είδος / Χαρακτήρας
Πόλη / Αστικό Κέντρο.
Ενδιαφέρον
Ενδιαφέρον
Φυσικού Περιβάλλοντος.
Ενδιαφέρον
Βιωμένου Περιβάλλοντος.
Ενδιαφέρον
Ιστορικό.
Ενδιαφέρον
Αρχιτεκτονικό.
Ενδιαφέρον
Αρχαιολογικό.
Επισκέψιμο
Ναι
Χρήσιμες πληροφορίες
Η ορεινότατη Τερμησσός είναι ένας από τους πιο εντυπωσιακούς ερειπιώνες της Μεσογείου, κυρίως λόγω της θέσης της. Ακριβώς όμως λόγω της θέσης της, η περιήγηση του εκτεταμένου αρχαιολογικού χώρου είναι αρκετά δύσκολη. Χρειάζεται μία σχετική προετοιμασία και οπωσδήποτε κατάλληλα παπούτσια για περπάτημα στην πλαγιά του βουνού.
Η είσοδος του αρχαιολογικού χώρου απέχει περίπου 34 χλμ βορειοδυτικά από την Αττάλεια / Antalya, αλλά ο δρόμος από την παραθαλάσσια μεγαλούπολη ως την αρχαία Τερμησσό, ύστερα από μία διασταύρωση, αφήνει τον κεντρικό οδικό άξονα Αττάλεια-Σπάρτη / Isparta και στενεύει καθώς διασχίζει το δάσος. Τα μέρη είναι ακατοίκητα. Οι πλαγιές του Ταύρου έχουν αρκετά μεγάλες κλήσεις. Η ατμόσφαιρα είναι μοναδική, αλλά θα πρέπει να λάβει κανείς υπόψη του ότι για να φτάσει από την Αττάλεια μέχρι το φυλάκιο (όπου υπάρχει χώρος στάθμευσης) χρειάζεται γύρω στα 45-50 λεπτά.
Ο χώρος ανοίγει στις 8.30 το πρωί το καλοκαίρι (8.30 ή 9.00 τον χειμώνα) και μένει ανοικτός έως τις 5.30 το απόγευμα (5.00 τον χειμώνα), αλλά μετά τις 3.45 ή τις 4.00 οι φύλακες δεν επιτρέπουν την είσοδο: η άνοδος μέχρι το αρχαίο Θέατρο και η κάθοδος διαρκούν οπωσδήποτε μία γεμάτη ώρα.
Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να ξεκινήσει κάποιος για την Τερμησσό αν είναι κακός ο καιρός. Με βροχή είναι αδύνατον να περιηγηθείς τον χώρο, γιατί το μονοπάτι γίνεται χείμαρρος. Με χιόνι, χρειάζεται μεγάλη προσοχή –το κεντρικό μονοπάτι έχει πέτρες γλιστερές κι είναι πολύ ανηφορικό.
Δεν πρέπει να ξεμακρύνει κανείς από τα χαραγμένα μονοπάτια: ο χώρος δεν έχει ανασκαφεί, υπάρχουν τρύπες και χάσματα, όχι πάντοτε φανερά, μεγάλοι δόμοι που έχουν μετακινηθεί από την θέση τους, ερείπια που δεν στηρίζονται γερά. Και να μην υποτιμήσει κανείς τον παράγοντα ομίχλη. Μέσα σε σύντομο διάστημα μπορεί να κατέβει ως την πλαγιά του βουνού, μειώνοντας στο ελάχιστο το οπτικό πεδίο του οδοιπόρου.
Θα ήταν προτιμότερο να ζητήσετε από έναν φύλακα να προηγηθεί και να σας συνοδεύσει σε όλη την διαδρομή.
Η προσοχή και οι προφυλάξεις είναι απαραίτητες για να απολαύσει κανείς αυτόν τον μοναδικό ερειπιώνα και να φτάσει μέχρι το ψηλότερο αρχαίο θέατρο του κόσμου. Η ατμόσφαιρα, η θέα, η αίσθηση, η ιστορική φόρτιση και οι μύθοι που περιβάλλουν την Τερμησσό την καθιστούν εξαιρετική.
Λέξεις - Κλειδιά
Αρχαία οχυρά.
Αρχαιότητες.
Βελλεροφόντης.
Βουνά.
Θέατρο αρχαίο.
Μέγας Αλέξανδρος.
Οχυρώσεις.
Πισιδία, Ασιατική Τουρκία.
Ταύρος, οροσειρά.
Ταφικό μνημείο.
Τουρκία, αρχαιότητες.