Άγιος Γεώργιος των Βουλγάρων
[Χριστιανορθόδοξο Μνημείο]

> Υπό κατασκευή IN ENGLISH
Κοινή ονομασία
Άγιος Γεώργιος των Βουλγάρων
Είδος
Ναός
Επίσημη ονομασία
Μπουλγκάρσκα Τσέρκβα Σβέτι Γκεόργκι (βουλγ. με ελλ. αλφαβ.)
Τοπική ονομασία
(τουρκ.) Sveti Georgi Bulgar Kilisesi / ή και Aya Yorgi Bulgar [Ortodoks] Kilisesi Vakfı
Εν λειτουργία
Ναι
Ενδιαφέρον
Ενδιαφέρον
Αρχιτεκτονικό.
Ενδιαφέρον
Εθνολογικό.
Ενδιαφέρον
Προσκυνηματικό.
Διεύθυνση
Tavukçu Sokak, Barutluk Mahallesi
Χρήσιμες πληροφορίες
Η συνοικία Μπαρουτλούκ (Barutluk Mahallesi ) εκτείνεται στα Α-ΒΑ του ιστορικού κέντρου της Αδριανούπολης και συνορεύει με τη συνοικία Μεϊντάν (Meydan Mahallesi), όπου βρίσκονται το περίφημο Σελιμιέ Τζαμί και το Αρχαιολογικό Μουσείο.
Το Ταβουκσού Σοκάκ (Tavukçu Sokak) είναι ένα από τα κατακόρυφα δρομάκια που συνδέουν τις μεγάλες οριζόντιες οδούς Kız Türbe Sokak (στα Β) και Orta Çükür Kenar Sokak (στα Ν). Να σημειωθεί ότι η οδός Kız Türbe είναι η συνέχεια της Ağa Hamam Sokak, η οποία ξεκινάει από το ιστορικό κέντρο και κατευθύνεται προς τα Α-ΒΑ.
>>> Ίσως μία πιο σίγουρη διαδρομή για κάποιον ξένο είναι να ακολουθήσει έναν νοτιότερο αλλά πολύ κεντρικότερο δρόμο, τη λεωφόρο Kıyık Caddesi (με κωδικό D535) που οδηγεί εκτός πόλεως και καταλήγει στην εξοχική λεωφόρο Lalapaşa Yolu (επίσης D535). Παίρνοντας την Κιγίκ Τσαντεσί από το ιστορικό κέντρο, περνάει κανείς δύο μεγάλα νοσοκομεία στ’ αρ. της λεωφόρου και μερικά τετράγωνα πιο πέρα στρίβει αριστερά προς την οδό Orta Çükür Kenar Sokak, που είναι η πρώτη παράλληλος προς τα πάνω. Εκεί αρχίζει να αναζητάει το σοκάκι Tavukçu, στ’ αρ. της οδού (ή, ακόμα καλύτερα, ρωτάει για την βουλγαρική εκκλησία: Bulgar Kilisesi, την οποία γνωρίζουν όλοι οι γείτονες).
Με εξαίρεση ορισμένες Κυριακές και μερικές μεγάλες εορτές, όπως η (κινητή) γιορτή του αγίου Γεωργίου, η εκκλησία είναι κλειστή. Συνήθως, στις αρχές του καλοκαιριού, η κωνσταντινουπολίτικη Ρωμιοσύνη οργανώνει προσκυνηματική εκδρομή στην Αδριανού, για να εκκλησιαστεί στον Άγιο Γεώργιο μαζί με μέλη της Βουλγαρικής Παροικίας Κ/Πόλεως, υπό την αιγίδα του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Πληροφορίες από τα γραφεία του Πατριαρχείου, στα τηλ +90-212-531.96.70 έως 76.
Λέξεις - Κλειδιά
Αδριανούπολις / Αδριανούπολη / Edirne.
Ανατολική Θράκη / Ευρωπαϊκή Τουρκία.
Βουλγαρική Παροικία Κωνσταντινουπόλεως.
Βούλγαροι.
Γεώργιος, άγιος.
Επιγραφή, επιγραφές.
Ναοδομία.
Ορθόδοξες εκκλησίες.
Ορθόδοξη Βουλγαρική Εκκλησία.
Ύστερη Οθωμανική περίοδος.