ΝΗΣΙΑ ΒΑ Αιγαίου: Ίμβρος / Gökçeada και Τένεδος / Bozcaada
[Τόπος]

> Υπό κατασκευή
Κοινή ονομασία
ΝΗΣΙΑ ΒΑ Αιγαίου: Ίμβρος / Gökçeada και Τένεδος / Bozcaada
Διοικητική κατάταξη
Τα νησιά του ΒΑ Αιγαίου: η Ίμβρος / Gökçeada, η Τένεδος / Bozcaada και μερικά ακατοίκητα νησόπουλα, που κάποτε συγκροτούσαν το ενιαίο νησιωτικό συγκρότημα των Θρακικών Σποράδων μαζί με τη Σαμοθράκη, τη Λήμνο και τον Αϊ-Στράτη, υπάγονται από το 1923 στον Νομό Δαρδανελλίων / τ. Çanakkale ili, του οποίου έδρα είναι η πόλη Τσανάκκαλέ / Çanakkale (στην ασιατική πλευρά του Νομού).
Ο Νομός Δαρδανελλίων, ένας από τους έντεκα νομούς της (γεωγραφικής) Περιφέρειας Μαρμαρά / τ. Marmara bölgesi, καταλαμβάνει ένα μικρό τμήμα της Ευρωπαϊκής Τουρκίας (την Θρακική Χερσόνησο / Χερσόνησο της Καλλιπόλεως) και το βορειοδυτικότερο άκρο της Ασιατικής Τουρκίας (την χερσόνησο της Τρωάδας). Κατέχει δηλαδή τη βόρεια (ευρωπαϊκή) και τη νότια (ασιατική) πλευρά των Στενών του Ελλήσποντου ή Δαρδανέλλια.
Γενικές πληροφορίες
Ο μόνος τρόπος για να φτάσει κανείς στα αιγαιακά νησιά της τουρκικής επικράτειας είναι μέσω Τουρκίας· τα νησιά δεν επικοινωνούν με τον έξω κόσμο (μέχρι και σήμερα, το 2017). Για την Ίμβρο υπάρχει το φέριμποτ που αποπλέει από ένα τεχνητό λιμανάκι στην αντικρινή στεριά: τη Θρακική Χερσόνησο / Χερσόνησο Καλλιπόλεως (Gelibolu Yarımadası). Υπάρχει και ακτοπλοϊκή γραμμή από την Κ/Πολη, ενώ από το 2010 το νησί συνδέθηκε και αεροπορικά με την Κ/Πολη (οι πτήσεις είναι συχνότερες τους καλοκαιρινούς μήνες). Ο μόνος τρόπος για να πάει κανείς στην Τένεδο είναι το φέριμποτ που αποπλέει από ένα τεχνητό λιμανάκι στην αντικρινή και πολύ κοντινή στεριά στα δυτικά παράλια της χερσονήσου της Τρωάδας. Η απόσταση από τη μικρασιατική αποβάθρα μέχρι το λιμάνι της Τενέδου είναι 4,5 ν. μίλια. [Βλέπε και Συνοδευτικό Υλικό: Χάρτες, Φωτογραφίες κλπ]
Λέξεις - Κλειδιά
Αιγαίο ΒΑ.
Ανθρώπινα Δικαιώματα – Παραβιάσεις.
Βενετοί.
Βυζαντινή Αυτοκρατορία.
Γενοβέζοι.
Δαρδανέλλια / Ελλήσποντος.
Εκκλησιαστικά κτίσματα.
Ελληνική μυθολογία.
Ελληνισμός.
Θρακικές Σποράδες.
Θρακική Χερσόνησος / Χερσόνησος Καλλιπόλεως.
Θρακικό Αρχιπέλαγος.
Ίμβρος / Imvroz / Gökçeada.
Λαϊκή αρχιτεκτονική.
Λήμνος.
Ναυτιλία, ιστιοφορία.
Οθωμανική Αυτοκρατορία.
Οικουμ. Πατριαρχείο, Μητρόπολη Ίμβρου και Τενέδου.
Ορθόδοξες εκκλησίες.
Ρωμιοσύνη.
Σαμοθράκη.
Συνθήκη Λωζάννης 1923.
Τένεδος / Bozcaada.
Τουρκία, σύγχρονη.
Τουρκικός εθνικισμός.
Τρωάδα, χερσόνησος.
Τρωικός πόλεμος.