Ουάντι Μούσα και Πέτρα στη Νότια Ιορδανία
[Τόπος]

> Υπό κατασκευή
Κοινή ονομασία
Ουάντι Μούσα και Πέτρα στη Νότια Ιορδανία
Τοπική ονομασία
Wadi Musa and Petra, South Jordan [αγγλικά]
Χαρακτήρας
Χαρακτήρας
Περιοχή.
Διοικητική κατάταξη
Η περιοχή αποτελεί τμήμα της Επαρχίας Πέτρας / Petra Department που υπάγεται στο Κυβερνείο του Μα΄αν / Ma’an Governorate (τα αγγλικά είναι η δεύτερη γλώσσα της Ιορδανίας).
Γενικές πληροφορίες
Η περιοχή στην οποία βρίσκονται και η κωμόπολη Ουάντι Μούσα και η αρχαία Πέτρα και οι εκατοντάδες αρχαιολογικοί χώροι ένα γύρω αποτελεί τμήμα της Πετραίας Αραβίας, αλλά εδώ, η πετρώδης, βραχώδης και κατατεμαχισμένη σε αβυσσαλέα φαράγγια μορφολογία είναι μεν μαγευτική για τους χιλιάδες περιηγητές και τους μυριάδες τουρίστες, αλλά τρομακτική για όποιον αναγκαστεί να ζήσει εδώ – ακόμα και εάν το επιλέξει. Κι αυτοί, τουλάχιστον στην εποχή του Σιδήρου, ήταν οι Ναβαταίοι, αραβικές νομαδικές φυλές που κυριολεκτικά κατείχαν τον πανάρχαιο επικοινωνιακό άξονα Νότου-Βορρά, τον Δρόμο των Καραβανιών, των Μυρωδικών και των Μπαχαρικών. Αυτός ο άξονας ξεκινούσε από την Υεμένη (την Ευδαίμονα Αραβία), διέσχιζε με βόρεια κατεύθυνση τη δυτική πλευρά της Αραβικής Χερσονήσου, άφηνε στ’ αριστερά (δυτικά) τον οικισμό Ουάντι Μούσα και το φαράγγι της Πέτρας, περνούσε από το σημερινό Αμμάν (πρωτεύουσα της σύγχρονης Ιορδανίας) και κατέληγε στη Δαμασκό (πρωτεύουσα της Συρίας).
Οι Ναβαταίοι απέκτησαν τον έλεγχο των μεταφορών σε ένα μεγάλο τμήμα του Δρόμου των Καραβανιών κι έδωσαν μια κάποια ιστορική υπόσταση στην πετρώδη έρημο, όπου μόνον οι μικρές νομαδικές κοινωνίες μπορούσαν να ανταπεξέλθουν στις απάνθρωπες συνθήκες. Σταδιακά επεκτείνονταν όλο και πιο βόρεια, ώσπου έκαναν μία πρώτη εγκατάσταση στο Ουάντι Μούσα (την Κοιλάδα του Μωυσή / Wadi Musa), γύρω από την Πηγή του Μωυσή (Αΐν Μούσα / Ain Musa), από όπου, σύμφωνα με την παράδοση, ανάβλυσε νερό όταν χτύπησε έναν βράχο ο βιβλικός ποιμενάρχης που οδήγησε τον λαό του από τη φαραωνική Αίγυπτο στη Γη της Επαγγελίας.
Η άχαρη κωμόπολη Ουάντι Μούσα κι όλο το πετρώδες συγκρότημα με τα μεγαλειώδη κι αφιλόξενα βράχια γύρω από τον κεντρικό αρχαιολογικό χώρο της Πέτρας και τους διάσπαρτους και μικρότερους αρχαιολογικούς χώρους, όπως η «Μικρή Πέτρα», τις ακροβολισμένες αρχαίες δεξαμενές, τα ιερά κορυφής, το κρεμασμένο στα ουράνια προσκύνημα-μνήμα του Ααρών, τα διάφορα οικιστικά κατάλοιπα και τις φράγκικες οχυρώσεις, αποτελούν αυτή την εντελώς ξεχωριστή περιοχή.
Η βραχώδης και παραμεθόριος περιοχή εκτείνεται ανάμεσα στον Δρόμο των Καραβανιών –σήμερα είναι ο κεντρικός αυτοκινητόδρομος Αμμάν-Μα΄αν-Άκαμπα– στα ανατολικά και στο Ουάντι Αράμπα στα δυτικά. Ουάντι Αράμπα ονομάζεται το άγριο κι ακατοίκητο φαράγγι που αποτελεί σύνορο μεταξύ Ιορδανίας και Ισραήλ και συνδέει τη Νεκρά Θάλασσα με την Άκαμπα και το Εϊλάτ στον μυχό της Ερυθράς Θάλασσας.
>>>>>>>>>>>> Για την Πετραία Αραβία, τους Ναβαταίους, τον Δρόμο των Καραβανιών και την Πέτρα θα βρείτε στο Συνοδευτικό υλικό και τρία power points με όλο το εικονογραφικό υλικό από τις διαλέξεις της Μαριάννας Κορομηλά στο Πανόραμα το 2021 (στις Σημειώσεις Πανοράματος) και άλλα πολλά θέματα, φωτογραφίες, χάρτες κλπ.
Βλέπε και ...
Λέξεις - Κλειδιά
Αρχαιότητες.
Ιορδανία.
Νερό.
Πέτρα, Ιορδανία.
Πετραία Αραβία.