Λίμνη Ουρμία, Ιράν
[Λίμνη]

> Υπό κατασκευή IN ENGLISH
Κοινή ονομασία
Λίμνη Ουρμία, Ιράν
Τοπική ονομασία
(περσικά) Daryache-ye Orumiye
Επίσημη ονομασία
Λίμνη Ουρμία / Ορουμίγιε
Είδος
Είδος
Υφάλμυρη / Αλμυρή.
Χρήσιμες πληροφορίες
Είναι η μεγαλύτερη λίμνη του Ιράν και η τρίτη μεγαλύτερη αλμυρά λίμνη στον κόσμο. Βρίσκεται στο ΒΔ Ιράν, κοντά στα σύνορα με την Τουρκία και καλύπτει ένα μεγάλο μέρος του Νομού Ανατολικό Αζερμπαϊτζάν κι ένα μικρότερο μέρος του Νομού Δυτικό Αζερμπαϊτζάν, χωρίζοντας τις πρωτεύουσες των δύο νομών: Ταυρίδα / Tabriz, που βρίσκεται αρκετά ανατολικότερα από την ΒΑ όχθη της λίμνης, και την Ορουμίγιε / Orumiyeh, που βρίσκεται σε μικρή απόσταση από την Δ όχθη της λίμνης.
Η επιφάνειά της είχε εμβαδόν 5.200 τ. χλμ (π. 2.000 τ. μίλια) μόλις πριν από τριάντα χρόνια (δεκαετία 1980) αλλά έχει συρρικνωθεί σε δραματικό βαθμό (κατά 60% την τελευταία τριακονταετία) και κινδυνεύει να μεταβληθεί σε αλμυρό βαλτότοπο, μολονότι έχει κηρυχθεί προστατευμένο «Εθνικό Πάρκο» από την Ιρανική Διεύθυνση Περιβάλλοντος.
Το μέγιστο μήκος της Β-Ν είναι 130-140 χλμ, ενώ το πλάτος της Α-Δ κυμαίνεται μεταξύ 15 και 50 χλμ. Το μέγιστο βάθος της ήταν μέχρι πρόσφατα 50-60 μ., αλλά καθώς το νερό εξατμίζεται με ετήσια ταχύτητα 0.60-1μ., το βάθος της πλέον δεν ξεπερνά τα 15 μ. (2012).
Βρίσκεται σε υψόμετρο πάνω από 1.200 μ., έχει 102 νησάκια και νησίδες (ακατοίκητα στην πλειονότητά τους) και δέχεται τα νερά 13 ποταμών που εκβάλλουν εδώ.
Με τη γέφυρα, που κατασκευάστηκε το 2008, μπορεί κανείς να διασχίσει τη λίμνη στο στενότερό της σημείο (Α-Δ), συντομεύοντας κατά πολύ τη διαδρομή μεταξύ των πόλεων Ταυρίδας και Ορουμίγιε.
Βλέπε και ...
Λέξεις - Κλειδιά
RAMSAR.
Αζέροι.
Αλάτι.
Αρμενικός πολιτισμός.
Αρχαιότητες.
Βαν λίμνη.
Γέφυρα.
Ιλχανάτο της Περσίας.
Ιράν.
Λίμνη.
Μηδία.
Μογγόλοι.
Νεστοριανοί.
Ορνιθολογία.
Ορυκτός πλούτος.
ΟΥΝΕΣΚΟ.
Ουραρτού, εποχή Σιδήρου.
Ουραρτού, πολιτισμός.
Πανίδα.
Περιβαλλοντικές καταστροφές.
Πουλιά.
Στράβων / Στράβωνας.
Χλωρίδα.
Χριστιανοί Ανατολής.