Μεγάλος Τσεκμετζές
[Λίμνη]

> Υπό κατασκευή IN ENGLISH
Κοινή ονομασία
Μεγάλος Τσεκμετζές
Τοπική ονομασία
(τουρκ.) Büyük Çekmece Gölü / Büyükçekmece Gölü
Φωνητική απόδοση
Μπουγιούκ Τσεκμετζέ Γκιολού
Επίσημη ονομασία
Λίμνη του Αθύρα / Αθύρας
Είδος
Είδος
Λιμνοθάλασσα.
Χρήσιμες πληροφορίες
Η λιμνοθάλασσα βρίσκεται στην Ευρωπαϊκή Τουρκία (στο ευρωπαϊκό τμήμα του Νομού Κ/Πόλεως) κι επικοινωνεί με την Προποντίδα / Θάλασσα του Μαρμαρά. Από το σημείο όπου υπάρχει το στόμιο μεταξύ θάλασσας και λιμνοθάλασσας περνάει η παλαιά Εγνατία οδός, η σύγχρονη E5 (γνωστή στα τουρκικά ως Eski Londra Asfaltı), ο μεγάλος διαβαλκανικός οδικός άξονας που συνδέει την Αδριατική με τον Βόσπορο.
Σε αυτό το σημείο, ο σουλτανικός αρχιτέκτονας Σινάν έχτισε τον 16ο αι. μία καταπληκτική γέφυρα που σώζεται σε καλή κατάσταση (δες Κτίσματα Οικονομικών Δραστηριοτήτων / Υποδομών: Γέφυρα του Σινάν στον Μεγάλο Τσεκμετζέ).
Τώρα, η «νέα Εγνατία», η υπερσύγχρονη Karayolu Ε80, περνάει από τον μυχό της λιμνοθάλασσας κι έχει χαθεί η θέα της λίμνης. Αξίζει, πάντως, αν δεν βιάζεται κανείς να φτάσει στην Πόλη, να πάρει τον παλαιό δρόμο, για να δει και το έργο του Σινάν, και τη σχέση της λιμνοθάλασσας με τον Μαρμαρά, αλλά να περάσει κι από τους παλαιούς ελληνικούς οικισμούς της Ανατολικής Θράκης, τους παράκτιους και παρόχθιους.
Ο Μεγάλος Τσεκμετζές υπάγεται σχεδόν ολόκληρος στον ομώνυμο Δήμο (Μεγάλος Τσεκμετζές / Μπουγιούκ Τσεκμετζέ, τ. Büyükçekmece ilçesi), ενώ το βορειότερο τμήμα της λιμνοθάλασσας, αυτό προς την θρακική ενδοχώρα, υπάγεται στον Δήμο Τσατάλτζας / Çatalca ilçesi.
Λέξεις - Κλειδιά
Αθύρας λίμνη / Μεγάλος Τσεκμετζές / Büyük Çekmece.
Ανατολική Θράκη / Ευρωπαϊκή Τουρκία.
Γέφυρα.
Εγνατία οδός.
Θάλασσα του Μαρμαρά / Προποντίδα.
Θράκη.
Θρακιώτες.
Ιχθυοπανίδα.
Λιμνοθάλασσα.
Μεγάλος Τσεκμετζές / Büyükçekmece, λίμνη.
Πόλη, θρακικά προάστια.
Σινάν, αρχιτέκτονας.
Σουλεϊμάν ο Μεγαλοπρεπής.
Τσεκμετζέδες λίμνες.