Νέστος ποταμός
[Ποτάμι]

> Υπό κατασκευή
Κοινή ονομασία
Νέστος ποταμός
Τοπική ονομασία
Mesta (Βουλγαρία), Νέστος (Ελλάδα)
Πηγές
Στη ΝΔ Βουλγαρία στο όρος Ρίλα (2.716 μ). Ο κυρίως κορμός διαμορφώνεται από τη συνένωση των B(y)ela Mesta και Cherna Mesta.
Εκβολές
Στην Ελλάδα, στο Θρακικό Αρχιπέλαγος (τμήμα του Βόρειου Αιγαίου).
Παραπόταμοι
Από τα βόρεια: Στη Βουλγαρία ρέουν οι B(y)ela Mesta και Cherna Mesta. Στην Ελλάδα ο Δεσπάτης (Dospat) και το Διαβολόρεμα.
Από τα ανατολικά: Στη Βουλγαρία οι Bistritsa και Kanina, στην Ελλάδα το Αρκουδόρεμα. Όταν ολοκληρωθεί το φράγμα του Τεμένους, το Αρκουδόρεμα θα είναι ο μόνος παραπόταμος στο ελληνικό τμήμα που θα προμηθεύει με φερτά υλικά και νερό τον Νέστο.
Από τα δυτικά: Στη Βουλγαρία ρέουν πολλοί, όπως για παράδειγμα ο Breznishka.
Σημαντικότερος παραπόταμος θεωρείται ο Δεσπάτης, ο οποίος είναι επίσης διασυνοριακός. Άλλοι παραπόταμοι είναι οι Belishka, Dobrinishka, Glazne.
Λεκάνη απορροής
Η λεκάνη απορροής του έχει συνολική επιφάνεια 5.751 τετρ. χλμ, εκ των οποίων 3.437 ανήκουν στη Βουλγαρία και 2.314 στην Ελλάδα.
Χρήσιμες πληροφορίες
Ο ποταμός είναι διακρατικός. Οι πηγές του βρίσκονται στη Βουλγαρία και οι εκβολές του στο Αιγαίο. Έχει συνολικό μήκος 256 χλμ, από τα οποία τα 126 βρίσκονται στο βουλγαρικό έδαφος και τα 130 στο ελληνικό. Ο Μέστα / Mesta σχηματίζεται από τη συνένωση των ποταμών Cherna Mesta και B(y)ela Mesta («Μαύρος Νέστος» και «Ασπρος Νέστος»), οι οποίοι πηγάζουν από το βουνό Ρίλα στη ΝΔ Βουλγαρία. Ο Μέστα κατεβαίνει ανάμεσα σε βουνοπλαγιές προς την ελληνική επικράτεια με κατεύθυνση Βορρά-Νότου και, αφού εισέλθει στην Ελλάδα, όπου ονομάζεται Νέστος, συνεχίζει την πορεία του προς το Αιγαίο, ακολουθώντας νοτιοανατολική κατεύθυνση. Αρχικά, διασχίζει την περιοχή ανάμεσα στις οροσειρές της Ροδόπης και του Φαλακρού (Νομός Δράμας), στη συνέχεια διαρρέει το τμήμα μεταξύ της Ροδόπης και των βουνών της Λεκάνης (Νομός Καβάλας) και τελικά, με κατεύθυνση νότια, διασχίζει τα Στενά του Νέστου, διαμορφώνει ένα δέλτα και εκβάλλει στο Θρακικό Πέλαγος (τμήμα του Βόρειου Αιγαίου).
Έτσι, αποτελεί διέξοδο από την ορεινή ενδοχώρα προς τη θάλασσα και, καθώς στο μεγαλύτερο μέρος της διαδρομής του περνάει μέσα από βραχώδεις στενωπούς, σχηματίζει αλλεπάλληλους μαιάνδρους. Τοπία άγριας ομορφιάς.
Τα Στενά του Νέστου. Από τα ωραιότερα τμήματα του ποταμού είναι τα Στενά· μπορεί κανείς να τα απολαύσει, παίρνοντας το τραίνο από τη Δράμα στην Ξάνθη. Η σιδηροδρομική γραμμή ακολουθεί τη διαδρομή: Δράμα-Παρανέστι-Σταυρούπολη-Λιβερά-Τοξότες-Ξάνθη. Τα Λιβερά είναι ένα εγκαταλειμμένο χωριό στον Νομό Ξάνθης. Το τραίνο –που λειτουργεί από το 1891– παρακολουθεί για μεγάλα διαστήματα την πορεία του ποταμού, αλλά η θέα του νερού χάνεται συχνά για τους επιβάτες, καθώς το τραίνο περνά μέσα από πολλές σήραγγες. Πάντως, η διαδρομή είναι καταπληκτική. Παράλληλα με τις γραμμές, στα σχεδόν κατακόρυφα πρανή, υπάρχει το μονοπάτι που χρησιμοποιούσαν οι εργάτες για την κατασκευή του σιδηροδρόμου. Οι ίδιες ράγες, που συνδέουν τη Θράκη με την υπόλοιπη Ελλάδα, εξυπηρετούσαν τη διακλάδωση του διάσημου Orient Express (το τραίνο που, αφού συνέδεσε το Παρίσι με την Κωνσταντινούπολη μέσω Σόφιας, επεκτάθηκε προς το Νότο για να συνδέσει την οθωμανική, τότε, Θεσσαλονίκη με την Πόλη).
Το ελληνικό τμήμα της λεκάνης του ποταμού ανήκει στους Νομούς Δράμας, Καβάλας και Ξάνθης και χωρίζεται γεωγραφικά σε τρία τμήματα: το βόρειο ορεινό, τα Στενά του Νέστου και το Δέλτα.
Σχετικές Οντότητες
Λέξεις - Κλειδιά
Αιγαιακή Θράκη.
Αιγαίο Βόρειο.
Βαλκανικά ποτάμια.
Βουλγαρία.
Δάση.
Εγνατία οδός.
Θράκη.
Μακεδονία Ανατολική.
Ξάνθη, Νομός Ξάνθης.
Περιβαλλοντικές καταστροφές.
Πρόσφυγες.
Ροδόπη ορ. / Rodopi planina.
Σιδηρόδρομος.
Υδροβιότοπος.