Πλινθόκτιστες διατηρητέες συνοικίες
[Τόπος]

> Υπό κατασκευή IN ENGLISH
Κοινή ονομασία
Πλινθόκτιστες διατηρητέες συνοικίες
Επίσημη ονομασία
Fahadan και πέριξ
Χαρακτήρας
Χαρακτήρας
Ιστορική Συνοικία.
Γενικές πληροφορίες
Ο ευκολότερος τρόπος για να προσεγγίσει κανείς αυτές τις πλινθόκτιστες γειτονιές είναι να ξεκινήσει από το μεγάλο Τζαμί της Παρασκευής / Masjid-é Jam’é. Δεξιά, πριν φτάσει στην είσοδο του συγκροτήματος, εκεί όπου βρίσκονται στη σειρά μερικά αντικέρικα κι άλλα τουριστικά μαγαζιά, παίρνει το δρομάκι που, δέκα βήματα παρακάτω, οδηγεί στο Μαυσωλείο του Ροκν αλ-Ντιν (ή και Ροκν οντ-Ντιν). Από εκεί αρχίζει ο λαβύρινθος των στενών δρόμων, όπου βλέπεις μόνο τη σκιά σου.
Η πιο γνωστή γειτονιά του πολυδαίδαλου οικιστικού συμπλέγματος, το Φαχαντάν (Fahadan), περικλείεται από τις οδούς: Fahadan, την Imam Khomayny (Khomeini), που είναι η κεντρική λεωφόρος η οποία διασχίζει την παλαιά πόλη, και την οδό Seyyed Gol-e Sorkh. Για να μπει κανείς στον δαίδαλο, ρωτάει πού είναι το Φαχαντάν. Για να βγει, ζητάει να του δείξουν πώς θα φτάσει στη λεωφόρο Ιμάμ Χομεϊνί.
Οι καλύτερες ώρες για την περιήγηση είναι οι πρωινές και οι απογευματινές. Το μεσημέρι οι αχτίδες πέφτουν κάθετα κι αλλοίμονο σου.

Τα μνημεία που συναντάει κανείς ξεκινώντας από το Τζαμί της Παρασκευής είναι το θαυμάσιο Mαυσωλείο του Ροκν οντ-Ντιν, η έπαυλης Βακίλ (Navvab-e Vakil) που στεγάζει τη Διεύθυνση Τουρισμού, Πολιτιστικής Παράδοσης και Χειροτεχνίας του Γιάζντ και, προχωρώντας στο κέντρο της γειτονιάς Φαχαντάν, τα δύο αντικριστά μνημεία του 11ου αι. που βρίσκονται στην πλατεία με το Χοσσεϊνίγιε και τον «τροχό του μαρτυρίου». Το παλαιότερο είναι το Μαυσωλείο των Δώδεκα Ιμάμηδων και το νεότερο είναι ένα παλαιό κορανικό σχολείο, γνωστό σαν «Φυλακή του Αλεξάνδρου», ονομασία που συνδέεται με τον μύθο για τους κατοίκους του Γιάζντ που φυλάκισε ο Μέγας Αλέξανδρος. Εδώ λειτουργούν μικρά τουριστικά μαγαζιά, ένας εκθεσιακός χώρος κι ένα τσαγιτζίδικο για τουρίστες. [Για τα παραπάνω, δες χωριστές ταυτότητες]
Γύρω από τη μικρή πλατεία ανοίγονται δρομάκια προς όλες τις κατευθύνσεις. Κοντά στην πλατεία, στα ΒΔ, ορθώνεται το Τζαμί Αμίρ αλ-μουμενίν. Αν και ανήκει στον 18ο αι., αξίζει κανείς να κάνει τα λίγα βήματα για να το δει. Έστω εξωτερικά. Το συγκρότημα είναι πλινθόκτιστο, διαθέτει μια πελώρια πρόσοψη διακοσμημένη με μπλε και τουρκουάζ πλακάκια κι ένα εντυπωσιακό «μπαντγκίρ» (έναν τετράπλευρο αεραγωγό με κάθετα ανοίγματα σε όλο του το σώμα).
Όποιος έχει αντοχή, συνεχίζει ακόμα πιο κάτω για να ρίξει μια ματιά στο Σεχέλ Μιχράμπ Τζαμί. Το όνομα σημαίνει «το τζαμί με τα 40 μιχράμπ-κόγχες προσευχής» αλλά στην πραγματικότητα το πανάρχαιο μιχράμπ ήταν διακοσμημένο με 40 εξαιρετικής τέχνης μονόχρωμα υαλοβερνικωμένα πλακάκια, από τα οποία σώζονται μόνο τρία.
Η έπαυλης Λαρίχα, που βρίσκεται στην αντίθετη κατεύθυνση κι αρκετά μακριά από την πλατεία, θεωρείται έργο ύψιστης αρχιτεκτονικής και διακοσμητικής τέχνης. Έχει συντηρηθεί και στεγάζει τα Γενικά Αρχεία του Νομού Γιάζντ, οπότε είναι μάλλον απίθανο να πάρει κάποιος άδεια για να την επισκεφθεί.
Λίγο πιο πάνω, στη συνάντηση των οδών Fahadan και Seyyed Gol-e Sorkh, σώζεται μικρό μέρος του Τείχους που περιέβαλλε την παλαιά πόλη. Άγαρμπα αναστηλωμένο, χρονολογείται στον 18ο-19ο αι. Δεν χάνεις κάτι αν δεν το επιθεωρήσεις, το σημαντικό είναι να γνωρίζει κανείς ότι ως τα 1900 όλο το Γιάζντ περιβαλλόταν από τείχη.
Λέξεις - Κλειδιά
Επαύλεις, μέγαρα.
Ισλαμική αρχιτεκτονική.
Οίκος, οικογένεια.
Πρόσφυγες.
Σπίτι, σπίτια.
Ταφικό μνημείο.
Τζαμί.