Μουσείο Μπενάκη Ισλαμικής Τέχνης
[Μουσείο]

> Υπό κατασκευή
Κοινή ονομασία
Μουσείο Μπενάκη Ισλαμικής Τέχνης
Διεθνής ονομασία
Museum of Islamic Art, Athens
Τοπική ονομασία
Ισλαμικής Τέχνης
Διεύθυνση
Οδός Αγίων Ασωμάτων 22 και οδός Διπύλου 12, Κεραμεικός
ΠΡΟΣΟΧΗ Προς το παρόν (2024-2029) κλειστό. Βλέπε εδώ: Χρήσιμες πληροφορίες <<<<<<<<<<<<
Επικοινωνία
Τηλ (+ 30) 210-325-1311 Email: islamic_collection@benaki.org
>>>>>>>>> https://www.benaki.org/index.php?option=com_buildings&view=building&id=3&Itemid=136&lang=el
Είδος
Είδος
Αντικείμενα τέχνης.
Χρήσιμες πληροφορίες
Μία δυσάρεστη εξέλιξη, που αφορά τη λειτουργία αυτού του θαυμάσιου μουσείου στη διάρκεια της πενταετίας 2024-2029, και ανακοινώθηκε το φθινόπωρο του 2024. Αντιγράφουμε από τον Ιστότοπο του Μουσείου:
Από τη Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2024 και για περίπου δέκα μήνες, το Μουσείο Μπενάκη Ισλαμικής Τέχνης θα παραμείνει κλειστό για το κοινό. Σε αυτό το διάστημα, η επιμελήτρια της Συλλογής Ισλαμικής Τέχνης του Μουσείου Μπενάκη, Μίνα Μωραΐτου, σε συνεργασία με τον επιστημονικό διευθυντή του Μουσείου, Γιώργη Μαγγίνη, καθώς και οι ομάδες της εν λόγω Συλλογής και του Τμήματος Συντήρησης του Μουσείου Μπενάκη θα επεξεργαστούν και θα παρουσιάσουν μία προσωρινή επανέκθεση των συλλογών του Μουσείου, η οποία θα διαρκέσει πέντε χρόνια.
Αιτία είναι η συστέγαση για πέντε χρόνια με το Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών, το οποίο θα παρουσιάζει στην Αίθουσα Ι (πρώτος όροφος) του κτηρίου εκθέματα και περιοδικές εκθέσεις δικής του επιλογής.
Η σύγχρηση αυτή προέκυψε από την ανάγκη εφαρμογής των όρων δωρεάς του κτηριακού συγκροτήματος το 1988, όπου στεγάζεται το Μουσείο Μπενάκη Ισλαμικής Τέχνης. Για πολλά χρόνια, τα δύο μουσεία, ζητώντας παράλληλα την αρωγή των αρμοδίων δικαστηρίων, έκαναν προσπάθειες να βρεθεί άλλη λύση για την εκτέλεση της επιθυμίας του δωρητή, ώστε αφενός να μην χρειαστεί να περιοριστούν οι χώροι του Μουσείου Μπενάκη Ισλαμικής Τέχνης και αφετέρου να μην αποκλειστεί η δυνατότητα διοργάνωσης περιοδικών εκθέσεων στους χώρους του. Η τελευταία όμως απόφαση του δικαστηρίου επέβαλε την πενταετή αυτή συνύπαρξη και συνεργασία, σύμφωνα με την οποία το Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών θα χρησιμοποιεί μέρος των χώρων του Μουσείου Μπενάκη Ισλαμικής Τέχνης.
Τα δύο μουσεία είναι πάντα σε επαφή και σε διάλογο για την καλύτερη διευθέτηση και λειτουργία του νέου σχήματος.
Στη διάρκεια της πενταετίας αυτής (2024-2029), η επιστημονική ομάδα του Μουσείου Μπενάκη θα προετοιμάσει τη μελλοντική μορφή και έκθεση του Νέου Μουσείου Μπενάκη Ισλαμικής Τέχνης, λαμβάνοντας υπόψη τα σύγχρονα, διεθνή μουσειακά δεδομένα και τις δυνατότητες που προσφέρουν οι νέες τεχνολογίες.
Το αποτέλεσμα θα παρουσιαστεί περίπου στα τέλη του 2029.
Το πολυδιάστατο έργο του Μουσείου θα συνεχιστεί ενόσω θα προχωρά η επανέκθεση. Παραδείγματος χάρη, από τον Ιανουάριο έως τον Μάιο του 2025, θα είναι ένα από τα 30 ιδρύματα από 20 χώρες που θα συμμετάσχουν στην Islamic Arts Biennale της Τζέντα, στη Σαουδική Αραβία. Στην προηγούμενη, εναρκτήρια Biennale του 2023, το Μουσείο Μπενάκη Ισλαμικής Τέχνης υπήρξε το μόνο ευρωπαϊκό μουσείο που συμμετείχε, με μια ειδική παρουσίαση γύρω από την έκθεση Ισλαμικής Τέχνης στην Αλεξάνδρεια του 1925, στην οποία είχε πρωτοστατήσει η Αντώνης Μπενάκης. Παράλληλα, τον Απρίλιο του 2025, σημαντικά αντικείμενα από τη Συλλογή Ισλαμικής Τέχνης θα δανειστούν σε έκθεση που θα παρουσιαστεί στα Μουσεία του Λούβρου στο Παρίσι και στο Άμπου Ντάμπι.
Πρόσφατη επίσκεψη
2023
Λέξεις - Κλειδιά
Αββασίδες, δυναστεία / Abbasids.
Αγιουβίδες, δυναστεία / Ayyubids.
Αθήνα.
Αίγυπτος.
Δέκατος έβδομος αιώνας.
Δέκατος ένατος αιώνας.
Δέκατος όγδοος αιώνας.
Ελλάδα, σύγχρονη.
Επιγραφή, επιγραφές.
Ισλαμική τέχνη.
Ισλαμικός πολιτισμός.
Κάιρο.
Κεραμεικός Αθηνών.
Κεραμική.
Μαμελουκική τέχνη.
Μεσαιωνική εποχή.
Μέση Ανατολή.
Μεταλλοτεχνία.
Μουσείο Μπενάκη.
Νίκαια / Ιζνίκ.
Ξυλόγλυπτα.
Οθωμανική Αυτοκρατορία.
Οθωμανική εποχή.
Ομαγιάδες, δυναστεία / Umayyad.
Όπλα, οπλισμός.
Σελτζούκοι Τούρκοι.
Συρία.
Ύφασμα, υφάσματα.
Χαλιφάτο.
Χάρτης.