ΒΔ Συρία

Εδώ περιλαμβάνεται ένα μεγάλο και πυκνοκατοικημένο τμήμα της χώρας: η εύφορη κοιλάδα του ποταμού Ορόντη με τις πόλεις Χομς, Χάμα και Ιντλίμπ, αλλά και τον εκτεταμένο αρχαιολογικό χώρο της Απάμειας, τα βουνά Ανσαρίγιε, που κατεβαίνουν από Βορρά προς Νότο ανάμεσα στα παράλια της Μεσογείου και τον Ορόντη, το ασβεστολιθικό οροπέδιο με τα εκατοντάδες εγκαταλειμμένα βυζαντινά χωριά στην περιοχή ανάμεσα στο Χαλέπι και την Αντιόχεια (τη σημερινή Αντάκια, που βρίσκεται στην Τουρκία) και το Χαλέπι, το μαρτυρικό Χαλέπι, που ήταν ως την έναρξη του πολέμου το μεγαλύτερο και καλύτερα διατηρημένο αστικό κέντρο της Ανατολής.

Αυτή η περιοχή υπήρξε η καρδιά του Σελευκιδικού Βασιλείου, με δύο πρωτεύουσες, την Αντιόχεια και την Απάμεια, και δύο επίνεια, τη Σελεύκεια της Πιερίας και τη Λαοδίκεια / Λατάκια –που συγκροτούσαν την ελληνιστική Τετράπολη– και συνέχισε να είναι κέντρο της ρωμαϊκής και πρωτοβυζαντινής Συρίας ώσπου να γίνει η Δαμασκός πρωτεύουσα του Χαλιφάτου των Ομαγιαδών.

Το οικοσύστημα είναι φιλικό. Σε αντίθεση με την κοντινή έρημο. Πολλά μέρη θυμίζουν τοπία της Κρήτης. Η ελαιοκαλλιέργεια, τα αμπέλια, τα οπωροφόρα, οι δάφνες, η ποικιλία των βοτάνων, το ήπιο κλίμα, οι ήπιες κοινωνίες, τα εκατοντάδες μνημεία όλων των εποχών, η μακραίων και πάντα ζωντανή παράδοση, τα πλούσια χωριά –πολλά από τα οποία χριστιανικά– ήτανε χαρά Θεού. Ο πόλεμος άρχισε το 2011. Η φρίκη δεν περιγράφεται.