Σεντνάγια

Το ορεινό χωριό βρίσκεται 27 χλμ βόρεια της Δαμασκού σε μία από τις απότομες πλαγιές του ανατολικού Αντιλιβάνου, σε υψόμετρο 1.415 μ, κοντά σε κορυφές που φτάνουν τα 2.204 μ και σε μικρή απόσταση από τα σύνορα με τον Λίβανο.

Η πλαγιά του βουνού είναι στραμμένη προς τη συριακή ενδοχώρα και η Σεντνάγια βλέπει από μακριά την όαση της Δαμασκού –μια όαση που έχει καλυφθεί πλήρως από την οικοδομική ανάπτυξη της τριτοκοσμικής πρωτεύουσας– και την έρημο. Αλλά και το ίδιο το χωριό, με χριστιανορθόδοξο πληθυσμό στην πλειονότητα, έχει αναπτυχθεί άναρχα. Τα μοντέρνα διώροφα και τριώροφα σπίτια είναι άχαρα κουτιά χτισμένα από λευκή πέτρα της περιοχής και τείνουν να πνίξουν το αρχαίο καστρομονάστηρο της Παναγίας, το οποίο είναι ένα από τα ιερότερα προσκυνήματα των Αγίων Τόπων.

Χτισμένη σε έναν κατακόρυφο βράχο, η Μονή Σεντνάγια δέσποζε επί αιώνες στην πλαγιά. Σήμερα πια μόνον η κορυφή του βράχου με το καστρικό κτίσμα είναι ορατή, αφού φτάσει κανείς κοντά στο πλάτωμα όπου σταθμεύουν τα αυτοκίνητα. Χάθηκε, δηλαδή, σε μεγάλο βαθμό, η μεγαλοπρεπής φρουριακή εντύπωση που επεδίωκαν και οι κτήτορες να δίνει το Μοναστήρι, το οποίο, πράγματι, φρουρούσε μία πολύ επικίνδυνη περιοχή.