Μόλυβος / Μήθυμνα

Η μαγευτική θέα του Μολύβου καθώς τον αντικρίζεις για πρώτη φορά δεν μπορεί να σε αφήσει ασυγκίνητο. Σκαρφαλωμένος σε ένα βραχώδη λόφο με το γενοβέζικο κάστρο των Γατελούζων να δεσπόζει στην κορυφή του, στέκεται εκεί αγναντεύοντας το στενό θαλάσσιο πέρασμα ανάμεσα στη Λέσβο και τις απέναντι μικρασιατικές ακτές, τη γη της Τρωάδας. Πέτρινα σπίτια με κόκκινες στέγες γαντζωμένα στα βράχια, χρωματιστά πορτοπαράθυρα, γραφικά λιθόστρωτα καλντερίμια, σαλκίμια (γλυσίνες) που καλύπτουν όλη την ανηφορική αγορά του οικισμού και σε μεθούν με το άρωμά τους, αρκεί να βρεθείς εκεί νωρίς την άνοιξη, συνθέτουν ένα εξαιρετικής ομορφιάς τόπο. Και αν δεν γοητευτείς από το ηλιοβασίλεμα στο μικρό γραφικό λιμανάκι, τότε θα υποκύψεις σίγουρα στη θέα από τα ξύλινα μπαλκονάκια των μαγαζιών, χτισμένα στις άκρες των απότομων βράχων, καθώς η ματιά σου θα ταξιδεύει στο απέραντο γαλάζιο του Αιγαίου που απλώνεται μέχρι τις ακρογιαλιές της Άντισσας. Σε απόσταση αναπνοής βρίσκεται και η περιοχή της Εφταλούς με τις βοτσαλωτές και δαντελωτές ακρογιαλιές και με την ιαματική πηγή που αναβλύζει δίπλα στο κύμα.

Ένδοξο το αρχαίο παρελθόν της κραταιάς πόλης της Μήθυμνας και δεκάδες τα αρχαιολογικά ευρήματα που το μαρτυρούν. Πατρίδα του κιθαρωδού Αρίωνα που μάγεψε με τη λύρα του τα δελφίνια, του ιστορικού Ερμεία, του ιστοριογράφου Μύρσιλου και του αστρονόμου Ματρικέτα, που έκανε αστρονομικές παρατηρήσεις από το βουνό του Λεπέτυμνου που ορθώνεται αυστηρός και αγέρωχος στα νότια του οικισμού. Εδώ και η πατρίδα του ποιητή και συγγραφέα Αργύρη Εφταλιώτη και η τελευταία κατοικία του μικρασιάτη Ηλία Βενέζη που τάφηκε στον Μόλυβο, απέναντι από την πατρίδα του, σε έναν ανώνυμο τάφο με μόνη επιγραφή τη λέξη Γαλήνη.

Ο Μόλυβος, χαρακτηρισμένος ως παραδοσιακός οικισμός ήδη από το 1965, χάρη στις φιλότιμες προσπάθειες δύο ανθρώπων, του Μιχαλάκη Γούτου και του Κωνσταντίνου Δούκα, οι οποίοι κατόρθωσαν να διατηρήσει ο οικισμός την εξωτερική του μορφή και να μείνει ουσιαστικά αλώβητος παρά του ότι είναι ο πιο τουριστικός προορισμός του νησιού.

 

>>> Δείτε: Θέματα (όπως το ανακαινισμένο Οθωμανικό Λουτρό) και Συνοδευτικό Υλικό, όπου θα βρείτε τον πλούτο του Αρχείου μας (Βιβλιογραφία, Κείμενα, Φωτογραφίες, Χάρτες κλπ).