Καλλίπολη

Η παραθαλάσσια Καλλίπολη, επίνειο των μεσόγειων θρακικών κωμοπόλεων, είναι χτισμένη στο σημείο όπου αρχίζει να στενεύει προς τα νοτιοδυτικά η Προποντίδα / Θάλασσα του Μαρμαρά και σχηματίζεται το Στενό του Ελλήσποντου.

Το μικρό και γραφικό της λιμάνι, με τις πανάρχαιες οχυρώσεις τις θεμελιωμένες στη θάλασσα, οι ψαρόβαρκες, τα δίχτυα και τα ψαράδικα στην αποβάθρα προσφέρουν μία γαλήνια εικόνα. Άφθονα τα αλιεύματα, ώσπου να καταστραφεί ολοσχερώς το θαλάσσιο περιβάλλον. Τίποτα δεν θυμίζει ότι η πόλη που έχτισε ο Αθηναίος στρατηγός Καλλίας υπήρξε επί χιλιετίες κέντρο πολεμικών επιχειρήσεων. Ακόμα και οι θαλάσσιοι προμαχώνες δίνουν την εντύπωση ότι βρίσκονταν εκεί μόνο για να διασφαλίζουν την ηρεμία αυτής της ψαρομάνας. Αλλά αυτή είναι η πρώτη αξιόλογη βυζαντινή καστρόπολη σε ευρωπαϊκό έδαφος που κατέλαβαν οι Οθωμανοί Τούρκοι.

Ήταν μία ημέρα του Απριλίου του 1354. Είχε προηγηθεί τρομερός σεισμός. Τα τείχη γκρεμίστηκαν, οι ξεσπιτωμένοι Καλλιπολίτες έτρεχαν αλαφιασμένοι. Μάταιες οι προσπάθειες αντίστασης. Από εδώ άρχισε η ευρωπαϊκή ιστορία του Οθωμανικού Εμιράτου που σύντομα εξελίχθηκε σε Αυτοκρατορία. Ενενήντα εννιά χρόνια πριν από την Άλωση της βυζαντινής πρωτεύουσας.