Svolopoulos, Thrace under the Hellenic Administration (1922)
[Βιβλιογραφία]

Συντομογραφία
Svolopoulos, Thrace under the Hellenic Administration (1922)
Μορφή Εντύπου / Δημοσιεύματος
Βιβλίο

Dem. C. Svolopoulos, Thrace under the Hellenic Administration, Eileen M. Harris (tr) (Typos, Athens 1922)

Στοιχεία

Η Θράκη υπό Ελληνική Διοίκηση (στα αγγλικά). Ο νεαρός τότε δημοσιογράφος Δημήτρης Σβολόπουλος (1899-1978), επισκέφθηκε δύο φορές την Θράκη, Ανατολική και Δυτική, αμέσως μετά την εγκατάσταση της Ελληνικής Διοίκησης στις ρημαγμένες περιοχές που είχαν υποστεί και την βιαιότητα της Βουλγαρικής Κατοχής και τις απηνείς διώξεις των Νεοτούρκων, μετά τους Βαλκανικούς πολέμους. Η πρώτη επίσκεψη έγινε το καλοκαίρι του 1920 και η δεύτερη το καλοκαίρι ή φθινόπωρο του 1921. Ο Πρόλογος υπογράφεται από την Κωνσταντινούπολη στις 3 Φεβρουαρίου, 1922 (‘Constantinople 3rd February, 1922’), δηλαδή εννέα μήνες πριν από την αποχώρηση της Ελλην. Διοίκησης από την Αν. Θράκη και την εκδίωξη του ελληνικού πληθυσμού της.

Οι σύντομες περιγραφές συμπληρώνονται από σειρά φωτογραφιών του 1920-21 (αχρονολόγητες). Αλλού διακρίνεται η υπογραφή του φωτογράφου: ΚΑΖΑΝΗΣ, αλλού μόνον ένα ΕΚ, αλλά οι περισσότερες φωτογραφίες είναι ανυπόγραφες και σε πολλές οι λεζάντες είναι εντελώς ελλιπείς, ενώ πολλές έχουν εκτυπωθεί κακά. Πάντως το εικον. υλικό είναι ίσως πιο ενδιαφέρον από το κείμενο, στο οποίο ο Δ. Σ. δεν κρύβει την εμπάθειά του απέναντι στους Βούλγαρους.

Στο Κεφάλαιο ΙΙΙ, ‘Investigations and Admissions’ σσ. 127-137 δημοσιεύονται αποσπάσματα από άρθρα στον διεθνή τύπο που καταγγέλλουν τις βουλγαρικές θηριωδίες, καθώς και από τις δηλώσεις του βαλή της Αδριανούπολης, ενώ στο Κεφάλαιο IV ‘Official Declarations’ σσ. 139-150 δημοσιεύεται το κείμενο της Συνθήκης Ειρήνης μεταξύ Βουλγαρίας και Τουρκίας, 29/11/1913. Σύνολο σελ. 152.

Για το ίδιο θέμα, δες οπωσδήποτε το: Γέραγας, Εκ Θράκης, 1920-1922 (1925).

Λέξεις - κλειδιά
Αγροτική οικονομία.
Αδριανουπόλεως Βιλαέτι / Βιλαέτι Αδριανουπόλεως.
Αιγαιακή Θράκη.
Ανατολική Θράκη / Ευρωπαϊκή Τουρκία.
Βαλκάνια.
Βουλγαρία.
Βούλγαροι.
Εθνικισμός.
Ελληνική Διοίκησις Θράκης.
Ελληνικός εθνικισμός.
Ελληνισμός.
Θράκη.
Θρακιώτες.
Κομοτηνή.
Νεότουρκοι.
Νοσοκομείο.
Πρόσφυγες.
Σύγχρονη εποχή.
Ύστερη Οθωμανική-Μεταβατική περίοδος.
Φωτογραφικά Αρχεία.