ΚΕΠΕΜ, Λύρες Σαμμακοβιού (2010) / KEPEM, Lyres of Sammakovi (2010)
[Βιβλιογραφία]

Συντομογραφία
ΚΕΠΕΜ, Λύρες Σαμμακοβιού (2010) / KEPEM, Lyres of Sammakovi (2010)
Μορφή Εντύπου / Δημοσιεύματος
Μουσικό Λεύκωμα

Αγγελική Καρά, Κωνστ. Βαρβάτος, Κωνστ. Χατζόπουλος, Άγγελος Νικολαΐδης, Δημήτρης Μαντζούρης, Αλ. Παρτινούδης κ.ά. Ανατολική Θράκη, Λύρες του Σαμμακοβιού / Lyres of Sammakovi of Eastern Thrace Ανέκδοτες ηχογραφήσεις Σίμωνος Καρά, 1958 & 1964, (εκδ. επιμ.) Δημ. Ι. Μαντζούρης, Βασίλειος Ι. Οικονόμου, Μιχαήλ Ι. Μαντζούρης, Νίκη Χριστοπούλου, Σταματίνα Χ. Τσιμπόγλου (μτφρ) (Κέντρον Ερεύνης και Προβολής της Εθνικής Μουσικής, Μουσικό Λαογραφικό και Φιλολογικό Αρχείο Σίμωνος και Αγγελικής Καρά, συνεργασία Δήμου Νέου Σιδηροχωρίου, Αθήνα Αθήνα 2010)

Συλλογικό έργο
Ναι
Στοιχεία

Το ιδιαίτερα φροντισμένο μουσικό λεύκωμα με το CD που περιλαμβάνει 33 σκοπούς από το ορεινό κεφαλοχώρι Σαμμακόβι / Σαμάκοβο της Αν. Θράκης (Demirköy, στην ΒΑ Ευρωπαϊκή Τουρκία), ηχογραφήσεις του Σίμωνος Καρά στην Αθήνα και, κυρίως, στην Κομοτηνή μεταξύ 1934 και 1964, συνοδεύεται από ένα ολόκληρο «βιβλίο». Δεκατέσσερα κείμενα, γραμμένα ειδικά για το λεύκωμα, αναφέρονται στον καθημερινό βίο, τα ήθη κι έθιμα, το γλωσσικό ιδίωμα και τον παραδοσιακό πολιτισμό της ελληνικής κοινωνίας , η οποία αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τα πατρογονικά της το 1922. Οι περισσότεροι πρόσφυγες εγκαταστάθηκαν στην πεδιάδα νότια της Κομοτηνής, όπου δημιούργησαν έναν πρότυπο οικισμό που ονομάστηκε Νέο Σιδηροχώρι (μετάφραση του Demirköy).

Τα ιστορικά, εθνολογικά και μουσικολογικά κείμενα καταλαμβάνουν τις σσ. 5-95. Ακολουθούν Οι ηχογραφήσεις της έκδοσης και οι στοίχοι των τραγουδιών σσ. 96-135. Βιβλιογραφία σσ. 136-137. Δυο λόγια για το ΚΕΠΕΜ σσ. 139-141. Αγγλικές μεταφράσεις σσ. 143-156. Η έκδοση συνοδεύεται από εξαιρετικό εικονογραφικό υλικό (αρχειακές φωτ BW) με λεζάντες στα ελληνικά και αγγλικά. Σύνολο σελίδες 160, θήκη στο τέλος πριν από το οπισθόφυλλο με το CD.

Αν και εδώ αναφερόμαστε στα κείμενα του μουσικού λευκώματος, πρέπει εξάπαντος να σημειώσουμε ότι οι δύο λυρατζήδες που ηχογράφησε ο Καράς είναι: ο γεωργός Χαράλαμπος Μενίδης (Σαμμακόβι Αν. Θράκης 1884 - Αίγειρος Κομοτηνής 1966) και ο ζωέμπορος Γιώργης Γκόρες (Σαμμακόβι Αν. Θράκης 1883 - Σταυρούπολη Ξάνθης 1970).

Η Ιστοσελίδα του ΚΕΠΕΜ: www.simonkaras.gr

Λέξεις - κλειδιά
Αγροτοκτηνοτροφική κοινωνία.
Ανατολική Θράκη / Ευρωπαϊκή Τουρκία.
Βαλκάνια.
Γεωργία, γεωργοί.
Γλωσσικό ιδίωμα.
Γυναίκες.
Διωγμός 1913-1918.
Ελληνική δημοτική μουσική.
Ένδυμα, ενδύματα.
Ήθη, έθιμα.
Θράκη.
Θρακιώτες.
Λαϊκές παραδόσεις.
Λαογραφία.
Μεταλλεία.
Μουσικά όργανα.
Μουσική.
Μουσικός, μουσικοί.
Οθωμανική εποχή.
Παραδοσιακά επαγγέλματα.
Παραδοσιακός βίος.
Πρόσφυγες.
Ροδόπη, Νομός Ροδόπης.
Στράντζα / Μικρός Αίμος.
Φωτογραφικά Αρχεία.