Ι Ε Ε τ. ΙΑ΄ Ο ελληνισμός υπό ξένη κυριαρχία, 1669-1821 (1975)
[Βιβλιογραφία]

Συντομογραφία
Ι Ε Ε τ. ΙΑ΄ Ο ελληνισμός υπό ξένη κυριαρχία, 1669-1821 (1975)
Μορφή Εντύπου / Δημοσιεύματος
Βιβλίο

Απ. Βακαλόπουλος, Ιω. Γιαννόπουλος, Σπ. Ασδραχάς, Κ. Θ. Δημαράς, Άλκης Αγγέλου, Αλέξης Πολίτης, Δημ. Λουκάτος, Ι. Χασιώτης, et al., Ιστορία του Ελληνικού Έθνους τ. ΙΑ΄. Ο ελληνισμός υπό ξένη κυριαρχία (περίοδος 1669-1821) Τουρκοκρατία - Λατινοκρατία ΙΑ΄ Ιστορία του Ελληνικού Έθνους (Εκδοτική Αθηνών, Αθήνα 1975)

Συλλογικό έργο
Ναι
Στοιχεία

Ο τόμος IA΄ αρχίζει από το 1669, όταν οι Οθωμανοί Τούρκοι νικούν τους Βενετούς και καταλαμβάνουν την Κρήτη, και καταλήγει στα επαναστατικά κινήματα στα Βαλκάνια ως τις παραμονές του 1821. Σ’ αυτόν τον ενάμισι αιώνα, κι ενώ παρακμάζει η Οθωμανική Αυτοκρατορία, συντελείται η ανάκαμψη της Ρωμιοσύνης, η οποία αναδιοργανώνεται, διαμορφώνει τον ελληνορθόδοξο κοινοτικό βίο και διαδραματίζει σημαντικό ρόλο σε όλα τα πεδία της δημόσιας ζωής. Οι θεσμοί, η οικονομία, οι δημογραφικές εξελίξεις, η Εκκλησία και η εκκλησιαστική οργάνωση –ραχοκοκαλιά του οθωμανικού ελληνισμού, παράλληλα με τις επαγγελματικές συντεχνίες–, η πνευματική ζωή, τα ιδεολογικά ρεύματα, η ελληνική εκπαίδευση, η καθημερινότητα και οι εκφάνσεις του πολιτισμού, λόγιου και λαϊκού, οι εμπορικές και ναυτιλιακές δραστηριότητες, είναι τα κυριότερα θέματα που αναπτύσσονται στα άρθρα των συνεργατών του τόμου.

Μετά την αναλυτική παρουσίαση του γενικού ιστορικού πλαισίου, ακολουθεί η επισκόπηση κατά περιοχές (Κ/Πολη, Θράκη, Μακεδονία, Ήπειρος, Θεσσαλία, Κύπρος, Μικρασία, αλλά και Παραδουνάβιες Ηγεμονίες κλπ). Ιδιαίτερη σημασία έχει δοθεί στη μεγάλη ενότητα που τιτλοφορείται «Πνευματικός βίος και πολιτισμός» σσ. 244-360 και ο τόμος κλείνει με την ενότητα «Προς την ελευθερία 1792-1821 (σσ. 360-451).

Βιβλιογραφία (κατά ενότητες) σσ. 452-461. Γενικό Ευρετήριο σσ. 463-474. Κατάλογος εικόνων και πίνακας χαρτών σσ. 474-475. Σύντομα βιογραφικά των μελών της Εποπτικής Επιτροπής και των συνεργατών του τόμου σσ. 480-486. Πλούσιο εικονογραφικό υλικό και χάρτες, ειδικά κατασκευασμένοι για την έκδοση, συνοδεύουν τα κείμενα (αναφορά στις πηγές εικονογράφησης σ. 487). Σύνολο σελ 490. Βιβλίο μεγάλου σχήματος (31 Χ 24 εκ), σκληρό εξώφυλλο και έγχρωμη κουβερτούρα.

Λέξεις - κλειδιά
Αγροτική κοινωνία.
Αιγαίο.
Αρματολοί, αρματολίκια.
Βαλκάνια.
Βενετία.
Βλαχία.
Γαλλία.
Γαλλική Επανάσταση.
Διαφωτισμός.
Δίκαιο.
Ελλάδα οθωμανική.
Ελληνική δημοτική μουσική.
Ελληνική παιδεία.
Ελληνισμός Ρωσίας.
Εμπορικές αξίες – τιμές.
Εμπορική πανήγυρης / Εμποροπανήγυρης.
Εμπόριο.
Επτάνησα / Ιόνια νησιά.
Ευρωπαίοι Περιηγητές.
Ευρώπη.
Ήθη, έθιμα.
Ήπειρος.
Ιάσι.
Ιδεολογία.
Κοινοτική οργάνωση.
Κοινοτικοί θεσμοί.
Κωνσταντινούπολη / Πόλη / Ιστανμπούλ.
Λόγιοι.
Λόγιοι ιερωμένοι.
Μαύρη Θάλασσα / Εύξεινος Πόντος.
Μέση Οθωμανική περίοδος.
Μεσόγειος.
Μεσσηνία.
Μολδαβία.
Ναυτόκοσμος.
Οθωμανικά Βαλκάνια.
Οθωμανική αυλή.
Οθωμανική Αυτοκρατορία.
Οθωμανική εποχή.
Οθωμανική Κρήτη.
Οθωμανική Κωνσταντινούπολη.
Οθωμανική Μικρά Ασία.
Οθωμανικοί θεσμοί.
Οθωμανοί σουλτάνοι.
Οικονομική Ιστορία.
Οικουμενικό Πατριαρχείο.
Ορθόδοξα Πατριαρχεία.
Παραδουνάβιες Ηγεμονίες.
Πελοπόννησος.
Πέτρος ο Μέγας.
Ρωμιοσύνη.
Ρωσική Αυτοκρατορία.
Ύστερη Οθωμανική περίοδος.
Φαναριώτες.
Φιλική Εταιρεία.
Χάρτης.
Χριστιανορθόδοξος βίος.