Runciman, Βυζ. Αναγέννηση (1980)
[Βιβλιογραφία]

Συντομογραφία
Runciman, Βυζ. Αναγέννηση (1980)
Μορφή Εντύπου / Δημοσιεύματος
Βιβλίο

Steven Runciman, Η τελευταία Βυζαντινή Αναγέννηση. Διαλέξεις Wiles Πανεπιστημίου Queen, Μπέλφαστ 1968, Λάμπρος Καμπερίδης (μτφρ.) (Εκδόσεις Δόμος, Αθήνα 1980)

Αρχική έκδοση
Τίτλος Α΄ Έκδ.
The Last Byzantine Renaissance
Α΄ έκδ.: Εκδότης / Φορέας
Cambridge University Press
Τόπος Α΄ έκδ.
Cambridge
Χρόνος Α΄ έκδ.
1970
Στοιχεία

Το περιεχόμενο του σπουδαίου βιβλίου αποτελείται από τέσσερις διαλέξεις που έδωσε ο Sir Steven Runcinam στο Queen’s University, στο Belfast. Εκδόθηκε αργότερα με μερικές διασαφηνίσεις και κάποιες αλλαγές απαραίτητες για τη μεταφορά του προφορικού λόγου σε γραπτό. Ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά των διαλέξεων αυτών (Διαλέξεις Wiles) είναι ότι αυτοί που τις παρακολουθούν δεν μένουν απλοί ακροατές, αλλά μπορούν να σχολιάσουν κριτικά αυτά που έχει πει ο ομιλητής. Ο συγγραφέας, αφού έλαβε υπόψη του αυτές τις γνώμες, επέφερε μερικές επεξηγήσεις στο κείμενό του. Πρόκειται για ένα από τα βασικά βοηθήματα γύρω από το πνευματικό και πολιτιστικό περιβάλλον της εποχής των Παλαιολόγων.

Περιεχόμενα:
Πρόλογος για την ελληνική μετάφραση / Preface for the Greek Translation σσ. 10-13. Λάμπρος Καμπερίδης, Προλεγόμενα του μεταφραστή σσ. 15-19. 1. Αυτοκρατορική παρακμή και ελληνική αναγέννηση σσ. 21-41. 2. Μερίδες και διαμάχες σσ. 43-64. 3. Μορφές λογίων σσ. 65-95. 4. Τα επιτεύγματα της Αναγέννησης σσ. 97-113. Σημειώσεις σσ. 115-124. Βιβλιογραφία σσ. 125-126. Αλφαβητικό ευρετήριο σσ. 127-133. Σύνολο σελ. 136.

Λέξεις - κλειδιά
Βυζαντινές πηγές.
Βυζαντινή Αυτοκρατορία.
Βυζαντινή Κωνσταντινούπολη.
Βυζάντιο.
Γεώργιος Παχυμέρης.
Ιωάννης ΣΤ΄ Καντακουζηνός.
Καθολική Εκκλησία / Λατινική Εκκλησία.
Κωνσταντινούπολις / Κωνσταντινούπολη / Πόλις / Πόλη.
Παλαιολόγεια αναγέννηση.
Παλαιολόγεια εποχή.
Παλαιολόγοι.
Πελοπόννησος.
Ρώμη.
Τραπεζούντα.
Ύστερη Βυζαντινή περίοδος.