Bryer, «The Estates of the Empire of Trebizond» Αρχείον Πόντου 35 (1979)
[Βιβλιογραφία]

Συντομογραφία
Bryer, «The Estates of the Empire of Trebizond» Αρχείον Πόντου 35 (1979)
Μορφή Εντύπου / Δημοσιεύματος
Άρθρο σε περιοδικό

Anthony Bryer, «The Estates of the Empire of Trebizond. Evidence for their Resources, Products, Agriculture, Ownership and Location» Αρχείον Πόντου 35 (1979) 35 370-477

Στοιχεία

Ανακοίνωση στο 12ο Συμπόσιο Βυζαντινών Σπουδών «The Byzantine Black Sea» (Birmingham 1978) με θέμα την οικονομία, το εμπόριο και τις πλουτοφόρες πηγές της Αυτοκρατορίας των Μεγαλοκομνηνών της Τραπεζούντος.

Ο βυζαντινολόγος (και σπουδαίος μελετητής του Πόντου) Άντονι Μπράιερ, ερευνώντας κάθε είδους γραπτή πηγή, όπως το Ημερολόγιο που κρατούσε καθημερινά η πρεσβεία του βασιλιά της Αγγλίας Εδουάρδου Α΄, τα μέλη της οποίας πέρασαν δύο φορές από την Τραπεζούντα το 1292 πηγαίνοντας κι ερχόμενοι από το μογγολικό Ιλχανάτο της Περσίας, αναλύει ακόμα και τις διατροφικές συνήθειες των Ποντίων εκείνης της εποχής. Αναφέρεται στην αγροτική παραγωγή, την πλούσια ξυλεία, το κυνήγι, την αλιεία, τα φουντούκια, την εκμετάλλευση των μεταλλείων, την υφαντουργία, τις εμπορικές ανταλλαγές με τους Ίβηρες (Γεωργιανούς), τους Βενετούς και τους Γενοβέζους της Κριμαίας και της Αζοφικής, τις εξαγωγές κρασιού, τις τιμές, αλλά και στους τρόπους παραγωγής, την τεχνολογία κι άλλα πολλά.

Το άρθρο συνοδεύεται από καταλόγους εμπορικών ειδών κλπ, ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον εικονογραφικό υλικό (σχέδια και φωτ) με θέμα τα αγροτικά εργαλεία και τις παραδοσιακές τεχνολογίες. Οι φωτ είναι του ίδιου, τραβηγμένες από επί τόπου έρευνα μεταξύ 1962 και 1976. Ο Μπράιερ υποστηρίζει ότι σχεδόν τίποτα δεν είχε αλλάξει στην ποντιακή ύπαιθρο από τα βυζαντινά χρόνια.

Λέξεις - κλειδιά
Αγγείο / Δοχείο.
Άγγλοι.
Αγροτική κοινωνία.
Αγροτική οικονομία.
Αζοφική / Θάλασσα Αζόφ.
Ανατολικός Πόντος.
Άραβες.
Αυτοκρατορία της Τραπεζούντος.
Βενετοί.
Γενοβέζοι.
Διατροφικός πολιτισμός.
Ελαιοκαλλιέργεια.
Εμπορικές αξίες – τιμές.
Εμπόριο.
Επικοινωνιακοί άξονες.
Εργαλεία.
Ιωάννης Ευγενικός, νομοφύλαξ.
Καθημερινή ζωή.
Καφφάς / Καφάς / Kefe / Θεοδοσία.
Κομμέρκια, βυζαντινά τελωνεία.
Κριμαία.
Κυνήγι.
Μαύρη Θάλασσα / Εύξεινος Πόντος.
Μεγάλοι Κομνηνοί Τραπεζούντος.
Μεταλλεία.
Μοναστήρια.
Μύλοι.
Ξυλεία.
Οίνος / κρασί.
Παραδοσιακός βίος.
Περιηγητικές πηγές.
Ποντικές Άλπεις / Kara Deniz Dağları.
Πόντιοι.
Τουρκομάνοι.
Τραπεζούντα.
Ύστερη Βυζαντινή περίοδος.
Υφαντουργεία.
Φουντούκι / Λεπτοκάρυο.
Φωτογραφικά Αρχεία.
Χρυσόβουλλο.
Ψαρική.