Sinclair, Eastern Turkey Survey vol. I (1987)
[Βιβλιογραφία]

Συντομογραφία
Sinclair, Eastern Turkey Survey vol. I (1987)
Μορφή Εντύπου / Δημοσιεύματος
Αρχαιολογικός Οδηγός

Thomas Alan Sinclair, Eastern Turkey: An Architectural and Archaeological Survey vol. I (The Pindar Press, London 1987)

ISBN / ISSN
ISBN 0 907132 32 4
Στοιχεία

Η αρχαιολογική και αρχιτεκτονική επισκόπηση της Ανατολικής Τουρκίας του Σίνκλαιρ είναι ένας πρωτοποριακός τοπογραφικός και ταξιδιωτικός οδηγός, που απευθύνεται σε περιηγητές κι όχι, βέβαια, σε τουρίστες. Θα πρέπει να μελετήσει κανείς το τετράτομο έργο (που εκδόθηκε μεταξύ 1987 και 1990), ή κάποιο τμήμα του που τον ενδιαφέρει, πολύ πριν αρχίσει να οργανώνει την εξερευνητική του εκστρατεία στις ανατολικότερες περιοχές της Ασιατικής Τουρκίας. Αλλά το έργο απευθύνεται και σε όποιον θέλει να αποκτήσει μία εμπεριστατωμένη εικόνα για όλη αυτή την έκταση πέρα από την οροσειρά του Ταύρου και μέχρι τα σύνορα της Γεωργίας, της Αρμενίας, του Ιράν, του Ιράκ και της Συρίας.

Περιγράφονται εκατοντάδες αρχαιολογικοί χώροι και οικισμοί, κάστρα και καστροπόλεις, θρησκευτικά και ταφικά μνημεία, υποδομές του οδικού δικτύου (γέφυρες, σταθμοί, χάνια κλπ), οχυρωμένες θέσεις, ιστορικά κέντρα πόλεων και κωμοπόλεων, μουσεία κ.ά. και δίνονται τα κυριότερα γεωμορφολογικά στοιχεία, μαζί με μία σύντομη ιστορική ανασκόπηση. Όλα συνοδεύονται από κατόψεις, σχέδια, χαρτογραφήματα και βιβλιογραφία, ενώ στο τέλος κάθε τόμου υπάρχει εικονογράφηση (εκτός σελιδαρίθμησης). Ο καθένας από τους τέσσερις τόμους έχει χωριστή σελιδαρίθμηση αλλά η αρίθμηση των κεφαλαίων συνεχίζεται από τον πρώτο ως και τον τέταρτο τόμο. Επιπλέον, στο τέλος του τέταρτου τόμου υπάρχει αναλυτική Βιβλιογραφία και Ευρετήριο για τους το σύνολο του έργου.

Η επιτόπια έρευνα που έκανε ο παθιασμένος Thomas Alan Sinclair διήρκεσε οκτώ χρόνια. Αλλά ο αναγνώστης –και κυρίως ο ταξιδιώτης– θα πρέπει να λάβει υπόψη του ότι η Τουρκία που περπάτησε ο Sinclair την δεκαετία του 1980 έχει λίγη σχέση με την Τουρκία του 2015. Ακόμα και σε αυτές τις υποανάπτυκτες και παραμελημένες περιοχές, με τα σοβαρά πολιτικά προβλήματα, οι παρεμβάσεις στο φυσικό και βιωμένο περιβάλλον –ακόμα και οι «αναστηλώσεις» ξεχασμένων μνημείων– έχουν επιφέρει τεράστιες αλλαγές και αλλοιώσεις στη φυσιογνωμία του τόπου.

Στον Πρώτο Τόμο, μετά από μία πολύ ενδιαφέρουσα ανάλυση για τα κτίσματα κάθε είδους, εξετάζεται η περιοχή του Οροπεδίου της Ανατολικής Ανατολίας, από τη λίμνη Βαν έως το Καρς και το Αραράτ, ενώ το Έρζουρουμ και τα γύρω περιγράφονται στον Δεύτερο Τόμο.

Περιεχόμενα του Πρώτου Τόμου: Part One: Introduction pp. I-XIII, 1-172. ‘The Buildings’, ‘The Buildings in History’, ‘The Buildings and the Present’. Part Two: Regional Chapters pp. 173-454. Chapter I ‘Urartu and Vaspurakan. The Van Region’ pp. 175-343, Bibliography pp. 343-345; see also Addenda and Corrigenda p. 454. Chapter II ‘Kars and Ararat’ pp. 347-452, Bibliography pp. 452-453; see also Addenda and Corrigenda p. 454. Map p. 455. Plates 1-118 pp. 457-520.

Σκληρό εξώφυλλο, σύνολο σελ. Ι-XIII κα 1-520.

Λέξεις - κλειδιά
Ανί, πόλη.
Άραβες.
Αράξης ποταμός / Aras / Erasx / Araz.
Αραράτ.
Αρμενία.
Αρμενικά μνημεία.
Αρμενική εκκλησία, εκκλησίες.
Αρμενικό Βασίλειο.
Αρμένιοι.
Αρχαιότητα.
Αρχαιότητες.
Αρχιτεκτονική.
Ασιατική Τουρκία.
Ασσύριοι.
Βαν λίμνη.
Βαν πόλη.
Βασίλειο του Βασπουρακάν.
Βόρειος / Άνω Μεσοποταμία.
Βυζαντινή εποχή.
Γέφυρα.
Γεωγραφία.
Γεωργιανοί.
Γεωργιανός πολιτισμός.
Επικοινωνιακοί άξονες.
Ευφράτης ποταμός.
Καραβάν σαράι.
Καρς.
Κάστρο.
Κούρδοι.
Μεσαιωνική εποχή.
Μοναστήρια.
Μουσεία.
Νεστοριανοί.
Οθωμανική εποχή.
Οροπέδιο Αν. Ανατολίας.
Ουραρτού, πολιτισμός.
Πάρθοι.
Πέρσες.
Ποτάμι.
Ρωμαϊκή, Αυτοκρατορική περίοδος.
Σελτζούκοι Τούρκοι.
Συριάκ Ορτοντόξ / Ιακωβίνοι.
Σχέδια, όψεις.
Τζαμί.
Τοπογραφία.
Τουρκομάνοι.
Τούρμπα / τουρμπές.
Υποδομές.
Χαλιφάτο.
Χριστιανοί Ανατολής.