Sinclair, Eastern Turkey Survey vol. II (1989)
[Βιβλιογραφία]

Συντομογραφία
Sinclair, Eastern Turkey Survey vol. II (1989)
Μορφή Εντύπου / Δημοσιεύματος
Αρχαιολογικός Οδηγός

Thomas Alan Sinclair, Eastern Turkey: An Architectural and Archaeological Survey vol. II (The Pindar Press, London 1989)

ISBN / ISSN
ISBN 0 907132 33 2
Στοιχεία

Η αρχαιολογική και αρχιτεκτονική επισκόπηση της Ανατολικής Τουρκίας του Σίνκλαιρ είναι ένας πρωτοποριακός τοπογραφικός και ταξιδιωτικός οδηγός, που απευθύνεται σε περιηγητές κι όχι, βέβαια, σε τουρίστες. Θα πρέπει να μελετήσει κανείς το τετράτομο έργο (που εκδόθηκε μεταξύ 1987 και 1990), ή κάποιο τμήμα του που τον ενδιαφέρει, πολύ πριν αρχίσει να οργανώνει την εξερευνητική του εκστρατεία στις ανατολικότερες περιοχές της Ασιατικής Τουρκίας. Αλλά το έργο απευθύνεται και σε όποιον θέλει να αποκτήσει μία εμπεριστατωμένη εικόνα για όλη αυτή την έκταση πέρα από την οροσειρά του Ταύρου και μέχρι τα σύνορα της Γεωργίας, της Αρμενίας, του Ιράν, του Ιράκ και της Συρίας.

Περιγράφονται εκατοντάδες αρχαιολογικοί χώροι και οικισμοί, κάστρα και καστροπόλεις, θρησκευτικά και ταφικά μνημεία, υποδομές του οδικού δικτύου (γέφυρες, σταθμοί, χάνια κλπ), οχυρωμένες θέσεις, ιστορικά κέντρα πόλεων και κωμοπόλεων, μουσεία κ.ά. και δίνονται τα κυριότερα γεωμορφολογικά στοιχεία, μαζί με μία σύντομη ιστορική ανασκόπηση. Όλα συνοδεύονται από κατόψεις, σχέδια, χαρτογραφήματα και βιβλιογραφία, ενώ στο τέλος κάθε τόμου υπάρχει εικονογράφηση (εκτός σελιδαρίθμησης). Ο καθένας από τους τέσσερις τόμους έχει χωριστή σελιδαρίθμηση αλλά η αρίθμηση των κεφαλαίων συνεχίζεται από τον πρώτο ως και τον τέταρτο τόμο. Επιπλέον, στο τέλος του τέταρτου τόμου υπάρχει αναλυτική Βιβλιογραφία και Ευρετήριο για τους το σύνολο του έργου.

Στον Δεύτερο Τόμο περιλαμβάνονται ο Ανατολικός Πόντος, οι Ποντιακές Άλπεις και τα βουνά με τα σπουδαία μεσαιωνικά γεωργιανά μνημεία στα σύνορα Τουρκίας-Γεωργίας, το Έζουρουμ και το βόρειο τμήμα του Οροπεδίου της Ανατολικής Ανατολίας (ενώ η λίμνη Βαν και το μεγαλύτερο μέρος του Οροπεδίου περιγράφονται στον Πρώτο Τόμο), ο Άνω Ευφράτης και ο ορεινός όγκος του Αντίταυρου, καθώς και οι πόλεις Σεβάστεια / Σίβας και Τοκάτη / Τοκάτ.

Περιεχόμενα του Δεύτερου Τόμου: Chapter III ‘Tao-Klarjeti: the Georgian Churches’ pp. 1-45, Bibliography pp. 45-46; see also Addenda and Corrigenda p.523. Chapter IV ‘The Pontus’ pp. 47-183, Bibliography pp. 183-184; see also Addenda and Corrigenda pp. 523-524. Chapter V ‘Erzurum and the Saltukid Principality’ pp. 185-291, Bibliography pp. 291-292; see also Addenda and Corrigenda pp.524-526. Chapter VI ‘Sivas and Tokat’ pp. 293-391, Bibliography pp. 391-392; see also Addenda and Corrigenda pp.526-530. Chapter VII ‘The Upper Euphrates’ pp. 393-441, Bibliography pp. 441-442; see also Addenda and Corrigenda pp. 530-532. Chapter VIII ‘The Anti-Taurus’ pp. 443-520, Bibliography pp. 520-521; see also Addenda and Corrigenda pp.532-533. Plates 1-142 pp. 535-612. Σκληρό εξώφυλλο, σύνολο σελ. Ι- VIII, 1-612.

Λέξεις - κλειδιά
Αθήναι, αθ. αποικία / Pazar.
Άλυς / Κιζίλιρμάκ ποταμός.
Ανατολικός Πόντος.
Αντίταυρος, οροσειρά / Anti-Torosların.
Αργυρούπολη / Γκιουμουσχανέ.
Αρμενικά μνημεία.
Αρχαιότητα.
Αρχαιότητες.
Ασιατική Τουρκία, γεωμορφολογία.
Αυτοκρατορία της Τραπεζούντος.
Βυζαντινά μνημεία.
Βυζαντινή εποχή.
Γεωγραφία.
Γεωργιανός πολιτισμός.
Εποχή Σιδήρου.
Έρζουρουμ / Erzurum.
Ευφράτης ποταμός.
Ίρις ποταμός / Yeşilırmak.
Ισλαμική αρχιτεκτονική.
Κάστρο.
Κερασούντα / Giresun.
Κοτύωρα / Ορντού / Ordu.
Μαύρη Θάλασσα, τουρκικά παράλια.
Μεντρεσέδες / μαντρασά.
Μεσαιωνική Γεωργία.
Μεσαιωνική εποχή.
Μιθριδατικό Βασίλειο / Βασίλειο Μιθριδατών.
Μοναστήρια.
Μοναστηριακά κέντρα.
Μουσεία.
Μπεϊλίκια.
Νεοκαισάρεια / Niksar.
Οθωμανικά μνημεία.
Οθωμανική εποχή.
Ορθόδοξες εκκλησίες.
Οροπέδιο Αν. Ανατολίας.
Ουραρτού, πολιτισμός.
Πέρσες.
Ποντικές Άλπεις / Kara Deniz Dağları.
Πόντος.
Ποτάμι.
Προϊστορικός οικισμός.
Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, ανατολικό τμήμα.
Σαλτουκίδες, δυναστεία.
Σεβάστεια / Sivas, Βιλαέτι.
Σελτζούκοι Τούρκοι.
Σχέδια, όψεις.
Τζαμί.
Τοκάτη / Tokat.
Τοπογραφία.
Τουρκομάνοι.
Τραπεζούντα.