Παπαμιχαλόπουλος, Πόντος (1903, 1975)
[Βιβλιογραφία]

Συντομογραφία
Παπαμιχαλόπουλος, Πόντος (1903, 1975)
Μορφή Εντύπου / Δημοσιεύματος
Βιβλίο

Κωνσταντίνος Ν. Παπαμιχαλόπουλος, Περιήγησις εις τον Πόντον (Πανποντιακή Ένωσις, [φωτοτυπική ανατύπωση χωρίς καμία ένδειξη] Αθήνα 1975)

Αρχική έκδοση
Α΄ έκδ.: Εκδότης / Φορέας
Εκ των Τυπογραφείων του «Κράτους»
Τόπος Α΄ έκδ.
Αθήνα
Χρόνος Α΄ έκδ.
1903
Πηγή
Ναι
Στοιχεία

Ο βουλευτής του ελληνικού Κοινοβουλίου Κ. Ν. Παπαμιχαλόπουλος επιβιβάστηκε στις 21 Αυγούστου του 1902 στο ατμόπλοιο Σκαραμαγκά της «Πανελληνίου Ακτοπλοΐας» που θα τον πήγαινε από την Κ/Πολη στην Τραπεζούντα. Ένας πραγματικός ευπατρίδης, μορφωμένος, απίστευτα παρατηρητικός, φιλοπερίεργος και ευνοϊκά διατεθειμένος κάνει ένα σύντομο ταξίδι, κρατάει λεπτομερέστατο ημερολόγιο και γράφει ένα σπουδαιότατο βιβλίο, για μια εποχή κατά την οποία άκμαζε ο ποντιακός ελληνισμός, έξι μόλις χρόνια πριν από το Νεοτουρκικό Κίνημα του 1908 και την κρίση που ακολούθησε ως τον Μεγάλο Διωγμό. Ενδεικτικά: έχει την τύχη να δει να ολοκληρώνεται η ανέγερση του νέου κτιρίου του Φροντιστηρίου Τραπεζούντος (που τελείωνε βιαστικά για να προλάβει την έναρξη της σχολικής χρονιάς 1902-03). «Εύγε τοις Τραπεζουντίοις !» σημειώνει μετά την επίσκεψή του.

Το μεγαλύτερο μέρος αυτού του πολύτιμου έργου αφορά στην περιήγηση στον Ανατολικό Πόντο, στην Τραπεζούντα και τα μνημεία της και στα μεγάλα μοναστήρια των Ποντιακών Άλπεων. Αλλά περιγράφεται και η ποντιακή κοινωνία, δίνονται οικονομικά στοιχεία κλπ, κλπ.

Περιεχόμενα: Μαργαρίτης Ευαγγελίδης, Εισαγωγή σσ. 3-10. Πρόλογος του συγγραφέα σσ. 11-15. Κεφάλαιο Α΄ «Ο Εύξεινος Πόντος και ο Πόντος» σσ. 17-23. Η περιήγηση αρχίζει στο Κεφάλαιο Β΄ «Από Βοσπόρου εις Τραπεζούντα» σσ. 24-32. Κατάλογος εικόνων σσ. 350-351. Το κείμενο συνοδεύεται από εικονογραφικό υλικό (πολύ κακής απόδοσης στην ανατύπωση, αν και πολύ ενδιαφέρον). Σύνολο σελ. 352.

>>>>>> Μπορείτε να βρείτε την έκδοση σε pdf στα Συνοδευτικά Κείμενα: Παπαμιχαλόπουλος, Περιήγησις εις τον Πόντον (1903) pdf

Λέξεις - κλειδιά
Αυτοκρατορία της Τραπεζούντος.
Βυζαντινά μνημεία.
Βυζαντινή εποχή.
Εκκλησίες – τζαμιά.
Ελληνική εκπαίδευση.
Ελληνισμός.
Εμπόριο.
Ήθη, έθιμα.
Κερασούντα / Giresun.
Κλήρος, κληρικοί.
Κολχίδα.
Λιμάνι.
Λόγιοι.
Μαύρη Θάλασσα / Εύξεινος Πόντος.
Μεγαλοκομνηνοί Τραπεζούντος.
Μοναστήρια.
Μονή Σουμελά, Πόντος.
Ξενοφών, Αθηναίος στρατηγός.
Περιηγητικές πηγές.
Πόντιοι.
Πόντος.
Ποτάμι.
Σαμσούντα / Samsun.
Σχολείο.
Τραπεζούντα.
Τραπεζούντα, Βιλαέτι Τραπεζούντας.
Ύστερη Οθωμανική περίοδος.
Φουντούκι / Λεπτοκάρυο.