Ταφόπλακα του 1838: ο Καππαδόκης μπακάλης Κουτσοκωνσταντής με τη ζυγαριά του και μια καμήλα (φωτ του 1987)
[Φωτογραφικό υλικό]

TIC2_M001_003aa.jpg
Τίτλος
Ταφόπλακα του 1838: ο Καππαδόκης μπακάλης Κουτσοκωνσταντής με τη ζυγαριά του και μια καμήλα (φωτ του 1987)
Περιγραφή
Μονή Μπαλουκλί, φωτ 05. Η επιτύμβια πλάκα με την καλογραμμένη μεγαλογράμματη επιγραφή στα καραμανλίδικα σκέπαζε το μνήμα του Κουτσοκωνσταντή. Ήταν μπακάλης στο Γεντίκουλέ (το Επταπύργιο, συνοικία στα ΝΔ της τειχισμένης Κ/Πολης, συνεχόμενης με τα Ψωμμαθειά) και καταγόταν από την κωμόπολη Δελμησό του Ικονίου (δυτική Καππαδοκία). Πέθανε την 1η (;) Νοεμβρίου του 1838 (στα ελληνικά γραμμένος ο μήνας και η χρονολογία). Πάνω από την επιγραφή πρέπει να υπήρχε Σταυρός μέσα σε τετράγωνο πλαίσιο. Ίσως να τον έξυσαν, όταν χρησιμοποίησαν την πλάκα για το δάπεδο, ώστε να μην πατιέται το ιερό σύμβολο.
Στο κάτω αριστερό μέρος, εικονίζεται το χέρι του μπακάλη να βαστά μια ζυγαριά με την οποία ζυγίζει εμπόρευμα. Στη δεξιά πλευρά: φεύγει μια καμήλα που ετοιμάζεται να διαβεί από μια καμαρωτή θύρα. Συγκρινόμενη με τη ζυγαριά, η σκηνή με την καμήλα είναι δυσανάλογη σε μέγεθος, αλλά φαίνεται ότι έπρεπε απαραιτήτως να συνοδεύσει τον μπακάλη στην τελευταία του κατοικία. Τόσα χρόνια ασκούσε το εμπόριο με τα καραβάνια που πηγαινοέρχονταν από την Ανατολή στην Πόλη. Το πιθανότερο είναι να προμηθευόταν τυριά και αλλαντικά, δηλαδή παστουρμάδες, όπως όλοι οι Καππαδόκες μπακάληδες που είχαν κατακλύσει την οθωμανική πρωτεύουσα. Το Επταπύργιο και τα Ψωμμαθειά ήταν κατεξοχήν καππαδοκικές συνοικίες. Ρωμιοί και Αρμεναίοι ήταν όλοι τουρκόφωνοι. Έτσι κι ο Κουτσοκωνσταντής, του οποίου η καλοδουλεμένη ταφόπλακα έμελλε να στρωθεί στον αυλόγυρο της Μονής της Πηγής (Μπαλουκλί), μερικές εκατοντάδες μέτρα έξω από το Γεντίκουλέ. Οι άλλες πλάκες, δεξιά κι αριστερά, φέρουν ελληνικές επιγραφές. Αλλά στα «λίθινα χρονικά» του Μπαλουκλί κυριαρχούν τα καραμανλίδικα. Η τουρκόφωνη Ρωμιοσύνη.
>>>>>>>>>> Σημειώνουμε ότι αυτή η φωτ είναι του 1987, όπως και οι τρεις επόμενες (φωτ 5α-5γ, λεπτομέρειες της ίδιας πλάκας), ώστε να δει κανείς την φθορά που έχει υποστεί μέσα σε 22 χρόνια (φωτ 5δ και 5ε, του 2009).
Χρόνος λήψης
5/1987
Πρωτότυπο
Ναι
Πηγή
Αρχείο ΑΠΑΝ
© ΑΠΑΝ
Ναι
Λέξεις - Κλειδιά
Ανάγλυφο.
Εμπόριο.
Επιγραφή, επιγραφές.
Καμήλα.
Καππαδόκες.
Καραμανλίδικα, γραφή.
Μονή Πηγής, Μπαλουκλί.
Παραδοσιακά επαγγέλματα.
Ρωμιοσύνη.
Ταφόπλακες.
Τουρκόφωνοι Ρωμιοί.
Ύστερη Οθωμανική περίοδος.