Η Οθωμανική Αυτοκρατορία στην Ασία και ο ρωσικός Καύκασος, Colton 1855
[Χάρτες]
Είδος
Στην απεικόνιση περιλαμβάνονται (χωρίς αναλυτικές λεπτομέρειες και χωρίς χρώμα): Μικρό τμήμα των ανατολικών Βαλκανίων, η Μαύρη Θάλασσα και η Κριμαία (στον Βορρά), η ΒΔ Περσία (στα ΝΑ), το Δέλτα του Νείλου με την Αλεξάνδρεια και το Κάιρο (στα Ν-ΝΔ). Αυτά περιβάλλουν το κύριο θέμα. Με κόκκινο επισημαίνονται μόνον τα Στενά: Δαρδανέλλια και Βόσπορος.
Το κύριο θέμα (με τριχρωμία και πολύ ξεκάθαρα σημειωμένα τα όρια, καθώς και πολλά άλλα στοιχεία): Το ασιατικό τμήμα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και ο διοικητικός χωρισμός του σε «εγιαλέτια» (Εγιαλέτι = μεγάλη διοικητική περιφέρεια). Από τη Θάλασσα του Μαρμαρά και το πελώριο Εγιαλέτι της Ανατολής (“Anadoli”) μέχρι τη Μαύρη Θάλασσα, το Εγιαλέτι της Τραπεζούντας (“Trebizond”) και τα ΒΑ σύνορα (Καρς / “Kars”), την οθωμανική Αρμενία, με κέντρο τη λίμνη Βαν, τη Μεσοποταμία (“Bagdad”), την ευρύτερη Συρία (“Rakka”, “Aleppo” κλπ) μέχρι και τη Γάζα, την Κύπρο και την υπόλοιπη οθωμανική Ανατολική Μεσόγειο (“Adana”).
Δευτερεύον θέμα (αλλά εξίσου αναλυτικά δοσμένο κι εδώ με τρία χρώματα): Οι ρωσικές κτήσεις στον Καύκασο (τις οποίες αναφέρει ως «ρωσικές επαρχίες»). Πρόκειται για τα καυκασιανά εδάφη που κατέλαβε η Ρωσική Αυτοκρατορία στο πρώτο μισό του 19ου αι. Περιλαμβάνονται (με σημερινούς πολιτικούς όρους): οι πέντε Αυτόνομες Καυκασιανές Δημοκρατίες της Ρωσικής Ομοσπονδίας, καθώς και η Γεωργία, η Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν.
Μολονότι ο χάρτης είναι πολιτικός, έχουν σχεδιαστεί τα κυριότερα γεωγραφικά δεδομένα (μεγάλες οροσειρές, βουνά και ηφαίστεια, λίμνες και ποτάμια).