Balty, Mosaïques de Syrie (1977)
[Βιβλιογραφία]

Συντομογραφία
Balty, Mosaïques de Syrie (1977)
Μορφή Εντύπου / Δημοσιεύματος
Έκδοση Τέχνης

Janine Balty, Mosaïques antiques de Syrie (Centre Belge de Recherches Archéologiques a Apamée de Syrie, Musées royaux d’art et d’histoire, Bruxelles 1977)

Στοιχεία

Βιβλίο τέχνης (στα γαλλικά) με θέμα τα ψηφιδωτά δάπεδα της ρωμαϊκής, πρωτοβυζαντινής και ομαγιαδικής (πρωτοϊσλαμικής) Συρίας, αλλά συνάμα ένας εξαιρετικός σύντροφος για τον επισκέπτη μουσείων με πλούσια συλλογή ψηφιδωτών, όπως το Αρχαιολογικό της Δαμασκού, και αρχαιολογικών χώρων, όπως η Απάμεια. Η Ζανίν Μπαλτύ, μέλος της Βελγικής Αρχαιολογικής Αποστολής που επί σειρά ετών είχε αναλάβει ανασκαφές στην Συρία, κυρίως στον εκτεταμένο ερειπιώνα της αρχαίας και πρωτοβυζαντινής Απάμειας, ήταν μία από τις αυθεντίες του περασμένου αιώνα σε ό,τι αφορά στον συριακό χώρο.

Για αυτόν τον μικρό τόμο, που ανήκει σε σειρά εκδόσεων για το ευρύ μορφωμένο κοινό, επέλεξε να παρουσιάσει γύρω στα εξήντα έργα, μεταξύ των οποίων και ορισμένα από τα επιδαπέδια ψηφιδωτά που έχουν μεταφερθεί στο Βέλγιο και εκτίθενται στο Μουσείο των Βρυξελλών. Τα κείμενα που συνοδεύουν τις θαυμάσιες φωτ (C και BW) περιγράφουν αναλυτικά το κάθε έργο και συνοδεύονται από την σχετική βιβλιογραφία. Επιπλέον, με εξαίρεση το τελευταίο μέρος, στο οποίο παρουσιάζει πολύ συνοπτικά τα ψηφιδωτά που διακοσμούν τις εξωτερικές επιφάνειες του Μεγάλου Τζαμιού της Δαμασκού, η μικρή αυτή έκδοση αποτελεί βιβλίο αναφοράς για όλους τους νεώτερους μελετητές. Σύνολο σελ. 154 (μαλακό εξώφυλλο).

Λέξεις - κλειδιά
Αμαζόνες.
Βέλγιο.
Δαμασκός.
Ελληνική μυθολογία.
Ελληνιστική τέχνη.
Επιγραφή, επιγραφές.
Έρημος.
Ζώο, ζώα.
Ιουλιανός αυτοκράτορας.
Καμήλα.
Κυνήγι.
Μουσεία.
Μουσικά όργανα, αρχαιότητα.
Μουσικός, μουσικοί.
Μυθολογικά όντα.
Ορόντης ποταμός.
Παλμύρα / Ταντμόρ.
Πρωτοβυζαντινά κτίσματα.
Πρωτοβυζαντινή περίοδος.
Πρωτοβυζαντινή Συρία.
Ρωμαϊκή, Αυτοκρατορική περίοδος.
Συρία.
Συρία Νότια.
Σωκράτης.
Τρίκλινος / Triclinium.
Ύστερη Αρχαιότητα.
Χαλέπι / Aleppo / Haleb.
Χριστιανοί.
Ψηφιδωτά δάπεδα.