Boardman (εκδ.), Ελλάδα και ελληνιστικός κόσμος (1996)
[Βιβλιογραφία]

Συντομογραφία
Boardman (εκδ.), Ελλάδα και ελληνιστικός κόσμος (1996)
Μορφή Εντύπου / Δημοσιεύματος
Βιβλίο

G. Forrest, O. Taplin, Ewen Bowie, Julia Annas, R. Parker, Simon Price, Robin Lane Fox, J. Barnes, Roger Ling et al Η Ελλάδα και ο ελληνιστικός κόσμος, Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, John Boardman, Jasper Griffin, Oswyn Murray (εκδ. επιμ.), Αλίκη Τσοτσορού-Μυστάκα (μτφρ.), (Εκδόσεις Νεφέλη, Αθήνα 1996)

Συλλογικό έργο
Ναι
ISBN / ISSN
ISBN 960-211-254-9
Αρχική έκδοση
Τίτλος Α΄ Έκδ.
The Oxford History of the Classical World: Greece and the Hellenistic World
Α΄ έκδ.: Εκδότης / Φορέας
Oxford University Press
Χρόνος Α΄ έκδ.
1986
Στοιχεία

Δεκαπέντε διακεκριμένοι ελληνιστές μετέχουν με 17 άρθρα σε αυτόν τον συλλογικό τόμο της Ελληνικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, στον οποίο συγκεντρώθηκαν μελέτες από το έργο The Oxford History of the Classical World.

«Η Ελλάδα και ο ελληνιστικός κόσμος» καλύπτει την περίοδο από τον όγδοο αιώνα π.Χ. και την εμφάνιση της ελληνικής Πόλης-Κράτους, μέχρι τις κατακτήσεις του Μεγάλου Αλεξάνδρου και την ίδρυση των ελληνικών μοναρχιών. Την περίοδο αυτή επινοήθηκε η Δημοκρατία η οποία συζητήθηκε, προκάλεσε αντιδράσεις, καθιερώθηκε. Πρόκειται για μια μοναδική στην ιστορία περίοδο που σφράγισε την εξέλιξη της λογοτεχνίας, της φιλοσοφίας και των εικαστικών τεχνών. Τα κεφάλαια που πραγματεύονται την πολιτική και κοινωνική ιστορία έχουν διανθιστεί με άλλα που αφορούν την φιλοσοφία και τις τέχνες: Ο Όμηρος, οι ελληνικοί μύθοι και ο Ησίοδος, οι έλληνες τραγικοί, ο Αριστοτέλης, ο Πλάτωνας, οι Έλληνες φιλόσοφοι, οι ελληνιστές φιλόσοφοι και το πάθος τους για την Ηθική, τη Λογική και την Επιστήμη είναι μερικά από τα θέματα που αναπτύσσονται εδώ…». (Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Περιεχόμενα: Jasper Griffin, Εισαγωγή. 1. George Forrest, Η Ιστορία της Αρχαϊκής Εποχής. 2. Oliver Taplin, Ο Όμηρος. 3. Jasper Griffin, Η Ελληνική Μυθολογία και ο Ησιοδος. 4. Ewen Bowie, Η Λυρική και η Ελεγειακή Ποίηση. 5. Martin West, Η Πρώιμη Ελληνική Φιλοσοφία. 6. Simon Hornblower, Ελλάδα: Η Ιστορία της Κλασικής Περιόδου. 7. Peter Levi, Το Ελληνικό Θέατρο. 8. Oswyn Murray, Οι Έλληνες Ιστορικοί. 9. Oswyn Murray, Η Κοινωνική Ζωή στην Κλασική Ελλάδα. 10. Julia Annas, Η Κλασική Ελληνική Φιλοσοφία. 11. Robert Parker, Η Αρχαία Ελληνική Θρησκεία. 12. John Boardman, Η Ελληνική Τέχνη και η Αρχιτεκτονική. 13. Simon Price, Η Ιστορία της Ελληνιστικής περιόδου. 14. Robin Lane Fox, Ελληνιστικός Πολιτισμός. 15. Jonathan Barnes, Η Ελληνιστική Φιλοσοφία και Επιστήμη. 16. Roger Ling, Η Ελληνιστική και η Ελληνορωμαϊκή Τέχνη. Μεταφράσεις [έργων από τα οποία έχουν χρησιμοποιηθεί αποσπάσματα στο ελληνικό κείμενο]. Παράρτημα στο κεφάλαιο 15. Πίνακες γεγονότων: Ο μεσογειακός κόσμος, η Εγγύς Ανατολή σσ. 622-656. Ευρετήριο σσ. 657-669.

Λέξεις - κλειδιά
Αιγαίο.
Αίγυπτος.
Αριστοτέλης, αριστοτελικοί.
Αρχαία Αθήνα.
Αρχαία ελληνική γλυπτική.
Αρχαία ελληνική ζωγραφική.
Αρχαία ελληνική τέχνη.
Αρχαία Μακεδονία.
Αρχαίες ελληνικές πηγές.
Αρχαίες ελληνικές πόλεις.
Αρχαίες λατρείες.
Αρχαϊκή εποχή.
Αρχαίοι Έλληνες θεοί.
Αρχαίος ελληνικός πολιτισμός.
Αρχαίος ναός.
Αυτοκρατορική περίοδος.
Αχαιμενιδική Αυτοκρατορία / Περσική Αυτοκρατορία.
Βαβυλώνα.
Βόρεια Αφρική.
Γεωμετρική περίοδος.
Γλυπτική.
Δίας / Ζευς.
Διόνυσος, θεός.
Ελλάδα.
Ελληνική Αρχαιότητα.
Ελληνική μυθολογία.
Ελληνιστική εποχή.
Εύβοια.
Ήθη, έθιμα.
Ηρόδοτος.
Ησίοδος.
Θέατρο αρχαίο.
Θεσμοί.
Θεσσαλία.
Θρησκειολογία.
Ιωνία, ελληνικές πόλεις-κράτη.
Καθημερινή ζωή.
Κλασική εποχή.
Κυρηναϊκή.
Λατινικές πηγές.
Λατρεία αυτοκράτορα / αυτοκρατορική λατρεία.
Μακεδόνες βασιλείς.
Μακεδονία.
Μεγάλη Ελλάδα / Magna Graecia.
Μέγας Αλέξανδρος.
Μέση Ανατολή.
Μικρά Ασία, ελληνική Αρχαιότητα.
Όμηρος.
Πεισίστρατος.
Πελοπόννησος, αρχαιότητα.
Πλάτων / Πλάτωνας.
Πόλεμος.
Πτολεμαϊκό Βασίλειο.
Πτολεμαίοι.
Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία.
Ρωμαϊκή Επαρχία Ασίας.
Σελευκίδες βασιλείς.
Σικελία.
Σπάρτη, αρχαιότητα.
Συρία.
Σωκράτης.
Τελετουργίες.
Φίλιππος Β΄ Μακεδονίας.
Φιλοσοφία.
Φοίνικες, λαός.