Brown, Ύστερη Αρχαιότητα (2001)
[Βιβλιογραφία]

Συντομογραφία
Brown, Ύστερη Αρχαιότητα (2001)
Μορφή Εντύπου / Δημοσιεύματος
Βιβλίο

Peter Brown, Η Δημιουργία της Ύστερης Αρχαιότητας, Θεοδόσης Νικολαΐδης (μτφρ) (Βιβλιοπωλείον της «Εστίας» Ι. Δ. Κολλάρου και Σίας Α.Ε., Αθήνα 2001)

ISBN / ISSN
ISBN 13: 978-960-05-0933-5
Αρχική έκδοση
Τίτλος Α΄ Έκδ.
The Making of Late Antiquity
Α΄ έκδ.: Εκδότης / Φορέας
Harvard University Press
Τόπος Α΄ έκδ.
Cambridge, London
Χρόνος Α΄ έκδ.
1993
Στοιχεία

«O Peter Brown έχει κατακτήσει την αθωότητα του βλέμματος. Καταγράφει την κοινωνία, και κυρίως τον χριστιανισμό της Ύστερης Aρχαιότητας (από τον Mάρκο Aυρήλιο ώς τον Κωνσταντίνο), με τον ίδιο τρόπο που ο ανθρωπολόγος επισκέπτεται σήμερα μια πρωτόγονη κοινωνία: χωρίς δογματικές προκαταλήψεις, ξεφεύγοντας από τις συμβατικές αναπαραστάσεις στις οποίες μας είχαν άλλοτε συνηθίσει. Οι μεταλλάξεις στον κοινωνικό ιστό και στις θρησκευτικές αντιλήψεις περιγράφονται στο κλασικό βιβλίο του Ρ. Brown, με παραδείγματα από τις εντυπωσιακές επιτυχίες ατόμων που αναδεικνύονται στο τοπίο των ύστερων ρωμαϊκών θεσμών. Από τα ιδιωτικά όνειρα του Αριστείδη έως τη δημόσια αναχώρηση του Αντωνίου, ο Peter Brown αναπλάθει πειστικά τον τρόπο με τον οποίο ένας ολόκληρος πολιτισμός αναθεωρεί την εικόνα του.» (Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου)

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ: Εισαγωγή του Μεταφραστή. 1. Διαμάχη γύρω από το ιερό. 2. Μια εποχή φιλοδοξίας. 3. Η άνοδος των φίλων του Θεού. 4. Από τον ουρανό στην έρημο: Αντώνιος και Παχώμιος. Σημειώσεις. Ευρετήριο. Σύνολο σελ. 172 (21 x 14 εκ) μαλακό εξώφυλλο.

Λέξεις - κλειδιά
Άγιοι, αγίες.
Έρημος.
Κωνσταντίνος ο Μέγας.
Μέση Ανατολή.
Ρωμαϊκή, Αυτοκρατορική περίοδος.
Ύστερη Αρχαιότητα.
Χριστιανισμός.
Χριστιανοί.