Ιωαννίδης, Πόντος – Τραπεζούντα (1870, 1981)
[Βιβλιογραφία]

Συντομογραφία
Ιωαννίδης, Πόντος – Τραπεζούντα (1870, 1981)
Μορφή Εντύπου / Δημοσιεύματος
Βιβλίο

Σάββας Ιωαννίδης, Περί Πόντου και Τραπεζούντος (Εκδόσεις Κουλτούρα, αρ. έκδ. 26, επανέκδοση πλουτισμένη με γκραβούρες, Αθήνα 1981)

Αρχική έκδοση
Τίτλος Α΄ Έκδ.
Σάββα Ιωαννίδου, Ιστορία και στατιστική Τραπεζούντος και της περί ταύτην χώρας ως και περί της ενταύθα ελληνικής γλώσσης
Α΄ έκδ.: Εκδότης / Φορέας
Τυπογραφείο Ι. Α. Βρετού
Τόπος Α΄ έκδ.
Κωνσταντινούπολη
Χρόνος Α΄ έκδ.
1870
Στοιχεία

«Διδάσκαλος του εν Τραπεζούντι Φροντιστηρίου», όπως αυτοσυστήνεται στο βιβλίο, ήταν ο πολύς Σάββας Ιωαννίδης, ο οποίος εξέδωσε το περισπούδαστο μελέτημά του στο Τυπογραφείον Ι. Α. Βρετού στην Κ/Πολη το 1870. Είναι ένα από τα πρώτα έργα της νεότερης ελληνικής βιβλιογραφίας για τον Πόντο, κυρίως τον Ανατολικό Πόντο, κι οπωσδήποτε τα πιο ενδιαφέροντα κεφάλαια είναι αυτά που αφορούν στην Οθωμανική περίοδο, που αρχίζουν από τη σελίδα 117: Κεφ. ΣΤ΄ του ΜΕΡΟΣ Α΄. Έχει προηγηθεί (σσ. 1-117) η εξιστόρηση της αρχαιότητας, των βυζαντινών χρόνων και της εποχής της Αυτοκρατορίας της Τραπεζούντος, θέματα που μπορεί να βρει κανείς σε πολλά άλλα δημοσιεύματα, ενώ «Τα μετά την άλωσιν μέχρι των καθ’ ημάς χρόνων» κι όσα ακολουθούν είναι προϊόν πρωτογενούς έρευνας ή και εμπειρίας.

ΜΕΡΟΣ Β΄ «Στατιστική της χώρας» σσ. 157-259. ΜΕΡΟΣ Γ΄ σσ. 260-296, όπου περιλαμβάνονται: Γλωσσάριον, Μύθοι δημώδεις, Παροιμίαι, Αινίγματα, Άσπαματα. Ακολουθούν: Λεξιλόγια της κατά Πόντον Ελληνικής Διαλέκτου σσ. α΄-λζ΄. Κατάλογος των κυρίων συνδρομητών [απ’ όπου μπορεί να αντλήσει κανείς πολλές έμμεσες πληροφορίες] σσ. λθ΄-μη΄. Στο τέλος, οι εκδόσεις Κουλτούρα έχουν προσθέσει οκτώ γκραβούρες (οι περισσότερες με ελλιπή στοιχεία). Σύνολο σελ. α΄-ή, 1-296, α΄-μη΄ και 8 σελίδες με γκραβούρες (358).

>>>>>> Μπορείτε να βρείτε την έκδοση σε pdf, εδώ, στα Συνοδευτικά Κείμενα: Ιωαννίδης, Πόντος (1870) pdf

Λέξεις - κλειδιά
Αλιεία, αλιεύματα.
Αυτοκρατορία της Τραπεζούντος.
Βυζαντινή εποχή.
Γλωσσικό ιδίωμα.
Ελληνική Αρχαιότητα.
Ελληνική εκπαίδευση.
Εμπόριο.
Κερασούντα / Giresun.
Κολχίδα.
Λιμάνι.
Λόγιοι.
Μεγαλοκομνηνοί Τραπεζούντος.
Μεταλλεία.
Μιθριδατικό Βασίλειο / Βασίλειο Μιθριδατών.
Μοναστήρια.
Μύθοι, θρύλοι.
Οθωμανική εποχή.
Πόντιοι.
Πόντος.
Ποτάμι.
Σχολείο.
Τραπεζούντα.
Τραπεζούντα, Βιλαέτι Τραπεζούντας.