Karabulut, Önal, Mozaikleri Edessa (2011)
[Βιβλιογραφία]

Συντομογραφία
Karabulut, Önal, Mozaikleri Edessa (2011)
Μορφή Εντύπου / Δημοσιεύματος
Φωτογραφικό Λεύκωμα

Hasan Karabulut, Mehmet Önal, Nedim Dervişoğlu, Haleplibahçe Mozaikleri Şanlıurfa / Edessa, Nezih Başgelen (ed) (Arkeoloji ve Sanat Yayınları, İstanbul 2011)

Συλλογικό έργο
Ναι
ISBN / ISSN
ISBN 978-605-396-181-9
Στοιχεία

Πρόκειται για την πρώτη δημοσίευση (στα τουρκικά) των δεκάδων ψηφιδωτών που διακοσμούσαν τα δάπεδα ενός παλατιού της Πρωτοβυζαντινής εποχής, το οποίο βρίσκεται στην Έδεσσα / Ούρφα της Άνω Μεσοποταμίας (Ν-ΝΑ Ασιατική Τουρκία) και αποκαλύφθηκε το 2006. Το εντυπωσιακότατο εύρημα ονομάστηκε συμβατικά Haleplibahçe Villaları («η βίλλα του Χαλεπλίμπαχτσέ») από το όνομα του σύγχρονου δρόμου δίπλα στον οποίο βρέθηκαν τα ερείπια του παλατιού ή της πελώριας έπαυλης. Το πρωτοβυζαντινό κτίσμα έχει χωριστεί, συμβατικά και πάλι, σύμφωνα με τα κυριότερα θέματα των ψηφιδωτών, σε «Βίλλα των Αμαζόνων», «Γεωμετρική Βίλλα» και Λουτρό. Στην έκδοση παρουσιάζονται επίσης κι άλλα ευρήματα από την ανασκαφή, όπως θραύσματα αρχιτεκτονικών μελών, λυχνάρια του 5ου-6ου αι. και νομίσματα (του 4ου-8ου αι.).

Σύνολο σελ. 172 (διαστάσεις 22Χ23,50, σκληρό εξώφυλλο). Ελπίζουμε σύντομα να μεταφραστεί η έκδοση στα αγγλικά ή κάποια άλλη διεθνή γλώσσα.

Λέξεις - κλειδιά
Άγρια ζώα.
Άλογο, άλογα.
Αμαζόνες.
Ανάκτορο.
Ανασκαφές.
Ασιατική Τουρκία, Νοτιοανατολική / ΝΑ Ανατολία.
Αχιλλέας, ομηρικός ήρωας.
Βόρειος / Άνω Μεσοποταμία.
Έδεσσα / Ούρφα.
Ελληνική μυθολογία.
Επαύλεις, μέγαρα.
Θέτις.
Λουτρά / Θέρμες.
Νόμισμα, νομίσματα.
Πρωτοβυζαντινή περίοδος.
Ύστερη Αρχαιότητα.
Ψηφιδωτά δάπεδα.