Dodds, Εθνικοί και Χριστιανοί (1995)
[Βιβλιογραφία]

Συντομογραφία
Dodds, Εθνικοί και Χριστιανοί (1995)
Μορφή Εντύπου / Δημοσιεύματος
Βιβλίο

Eric R. Dodds, Εθνικοί και Χριστιανοί σε μία εποχή αγωνίας. Όψεις της θρησκευτικής εμπειρίας από τον Μάρκο Αυρήλιο ως τον Κωνσταντίνο, Κώστας Αντύπας (μτφρ.), σειρά Ο Αρχαίος Κόσμος (Εκδόσεις Αλεξάνδρεια, Αθήνα 1995)

ISBN / ISSN
ISBN 960-221-082-6
Αρχική έκδοση
Τίτλος Α΄ Έκδ.
Pagan and Christian in an Age of Anxiety
Α΄ έκδ.: Εκδότης / Φορέας
Cambridge University Press
Τόπος Α΄ έκδ.
Cambridge
Χρόνος Α΄ έκδ.
1965
Στοιχεία

Η αντίθεση επίγειου και ουράνιου κόσμου και η διχοτόμηση σώματος και ψυχής βρίσκονταν ήδη στο κέντρο του ελληνικού φιλοσοφικού στοχασμού της κλασικής περιόδου. Ωστόσο η απαξίωση τη «ύλης» ως πηγής του κακού και η συνακόλουθη εχθρότητα προς το σώμα εκδηλώνονται ευρύτατα στην ύστερη αρχαιότητα και ειδικότερα στους χρόνου από την ανάρρηση του Μάρκου Αυρηλίου ως τη θρησκευτική μεταστροφή του Μ. Κωνσταντίνου. Αυτή την «εποχή αγωνίας» κατά την οποία η άκρα υλική και ηθική ανασφάλεια στρέφει τους ανθρώπους στην αναζήτηση του θεού, παρουσιάζει ο καθηγητής Ε. Ρ. Ντοντς μέσα από το έργο των πρωταγωνιστών της. Εξετάζοντας πρώτα τις γενικές αντιλήψεις για τον κόσμο και την ανθρώπινη κατάσταση, στρέφεται στη συνέχεια σε ορισμένες χαρακτηριστικές μορφές θρησκευτικής εμπειρίας – ασκητισμός, δαιμονική κατοχή, μυστική ένωση, έκσταση, προφητεία – και ολοκληρώνει τη ρηξικέλευθη μελέτη του με μια αναφορά στις διαδοχικές φάσεις του διαλόγου «εθνικών» και χριστιανών, που καταγράφονται στις μαρτυρίες της εποχής.

Περιεχόμενα: Προοίμιο του Henry Chadwick σσ. 11-12. Πρόλογος σσ. 13-14. Συντομογραφίες σσ. 15-16. Κεφάλαιο Ι. Ο άνθρωπος και ο υλικός κόσμος σσ. 19-68. Κεφάλαιο ΙΙ. Ο άνθρωπος και ο δαιμονικός κόσμος σσ. 69-113. Κεφάλαιο ΙΙΙ. Ο άνθρωπος και ο θείος κόσμος σσ. 115-159. Κεφάλαιο IV. Ο διάλογος εθνικών και χριστιανών σσ. 161-211. Ευρετήριο σσ. 213-221. Σύνολο σελ. 222.

Λέξεις - κλειδιά
Ανατολικές λατρείες.
Ανατολική Μεσόγειος.
Αρχαίες ελληνικές πηγές.
Γνωστικοί.
Γρηγόριος Νύσσης.
Ευαγγέλιο, ευαγγέλια.
Θεολογία.
Ιουλιανός αυτοκράτορας.
Κλήμης ο Αλεξανδρεύς.
Μαντική.
Μάρκος Αυρήλιος.
Μέση Ανατολή.
Νεοπλατωνισμός, νεοπλατωνικοί.
Πλάτων / Πλάτωνας.
Πλωτίνος.
Πορφύριος, μαθητής Πλωτίνου.
Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία.
Ρωμαϊκή, Αυτοκρατορική περίοδος.
Συνέσιος ο Κυρηναίος.
Ύστερη Αρχαιότητα.
Φιλοσοφία.
Χριστιανισμός.
Χριστιανοί.
Ωριγένης.