Κοτζαγεώργη-Ζυμάρη (εκδ. επιμ.), Βουλγαρική Κατοχή στην Αν. Μακεδονία και Θράκη (2002)
[Βιβλιογραφία]

Συντομογραφία
Κοτζαγεώργη-Ζυμάρη (εκδ. επιμ.), Βουλγαρική Κατοχή στην Αν. Μακεδονία και Θράκη (2002)
Μορφή Εντύπου / Δημοσιεύματος
Βιβλίο

Ξανθίππη Κοτζαγεώργη-Ζυμάρη, Γ. Α. Καζαμίας, Τάσος Χατζηαναστασίου, Η Βουλγαρική Κατοχή στην Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη 1941-1944, Καθεστώς – Παράμετροι – Συνέπειες, Ξανθίππη Κοτζαγεώργη-Ζυμάρη (εκδ. επιμ.), (Ίδρυμα Μελετών Χερσονήσου του Αίμου και Παρατηρητής, Θεσσαλονίκη 2002)

Συλλογικό έργο
Ναι
ISBN / ISSN
ISBN 960-374-196-5
Στοιχεία

Η Βουλγαρική Κατοχή στην Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη κάλυψε την περίοδο 1941-1944 και επιβλήθηκε με μεγάλη σκληρότητα σε ένα ζωτικά στρατηγικά και γεωπολιτικά τμήμα της ελληνικής επικράτειας, επισείοντας άμεσο και ισχυρό κίνδυνο αναθεώρησης των συνόρων της Ελλάδας.

Παρά τον σκληρό χαρακτήρα της, την ένταση, την έκταση και τις συνέπειές της, η Βουλγαρική Κατοχή κατέχει ένα πολύ μικρό μερίδιο τόσο στο ελληνικό επιστημονικό έργο όσο και στη γενικότερη ιστορική βιβλιογραφία. Το Ίδρυμα Μελετών Χερσονήσου του Αίμου και οι εκδόσεις Παρατηρητής έρχονται να καλύψουν το κενό με το βιβλίο αυτό, το οποίο βασίζεται στη μελέτη νέων στοιχείων και εξετάζει σε επτά ενότητες: το πλαίσιο έναρξης της κατοχής, την εγκατάσταση των βουλγαρικών πολιτικών και στρατιωτικών αρχών και τη διοικητική οργάνωση της περιοχής από τους Βούλγαρους· τη βουλγαρική πολιτική στους τομείς της Εκκλησίας, της εκπαίδευσης και της γλώσσας, της οικονομίας, της δημογραφίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων· την αντίσταση του ελληνικού πληθυσμού κατά των βουλγαρικών Αρχών Κατοχής· το διπλωματικό παρασκήνιο που οδήγησε στη λήξη της Κατοχής και την αποχώρηση των βουλγαρικών πολιτικών και στρατιωτικών αρχών από την περιοχή. Τ

ην έκδοση συμπληρώνουν παράρτημα με αρχειακό υλικό: χάρτες και επιλεγμένα έγγραφα σσ. 305-328. Πολύ χρήσιμο είναι το Μικρό Βιογραφικό Λεξικό των «πρωταγωνιστών» της Κατοχής σσ. 287-303. Βιβλιογραφία σσ. 329-337. Ευρετήριο σσ. 339-347. Σύνολο σελ. 348 (μαλακό εξώφυλλο).

Λέξεις - κλειδιά
Αιγαιακή Θράκη.
Αιγαίο.
Αμερικανός, Αμερικανοί.
Αμερική / Η.Π.Α..
Ανατολική Θράκη / Ευρωπαϊκή Τουρκία.
Ανθρώπινα Δικαιώματα – Παραβιάσεις.
Βαλκάνια.
Βουλγαρία.
Βουλγαρική Κατοχή.
Βούλγαροι.
Γερμανική Κατοχή.
Γερμανοί.
Γιουγκοσλαβία.
Διδυμότειχο.
Δράμα, πόλη.
ΕΑΜ / Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο.
Εβραίοι.
Έβρος, Νομός Έβρου.
Εθνικισμός.
Εικοστός αιώνας.
Ελλάδα.
Ελληνικός Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός / ΕΛΑΣ.
Θάσος, νησί.
Θράκη.
Ιδεολογία.
Καβάλα.
Κλήρος, κληρικοί.
Κλοπή κειμηλίων.
Κομοτηνή.
Λεηλασία.
Μακεδονία.
Μακεδονία Ανατολική.
Μοναστήρια.
Ξάνθη, Νομός Ξάνθης.
Ορθόδοξες Εκκλησίες, οργανισμοί.
Παγγαίο, βουνό.
Πομάκος / Πομάκοι.
Πόντιοι.
Ροδόπη, Νομός Ροδόπης.
Σέρρες / Σέρραι.
Σοβιετική Ένωση.
Σουφλί.
Σόφια, πόλη.
Σφαγή, σφαγές.
Σχολείο.
Τουρκία.
Χίτλερ Αδόλφος.