Κόντογλου, Αστρολάβος (1975)
[Βιβλιογραφία]

Συντομογραφία
Κόντογλου, Αστρολάβος (1975)
Μορφή Εντύπου / Δημοσιεύματος
Βιβλίο

Φώτης Κόντογλου, Ο Αστρολάβος, βιβλίο παράξενο, γραμμένο από το Φώτη Κόντογλου, στολισμένο με ζουγραφιές, σκεδιασμένες από τον ίδιον κι από το μαθητή του Γιάννη Τσαρούχη, (Εκδοτικός οίκος Αστήρ, Αλ. & Ε. Παπαδημητρίου, Β΄ έκδοση, Αθήνα 1975)

Αρχική έκδοση
Τόπος Α΄ έκδ.
Κέρκυρα
Χρόνος Α΄ έκδ.
1935
Στοιχεία

«Εδώ μέσα βρίσκει κανείς ιστορίες για διάφορα μέρη της σφαίρας, για τους ανθρώπους, για τις τέχνες τους, για τα συνήθειά τους και για νησιά έρημα, για τους ανέμους, για τα βουνά κι’ ό,τι άλλο. Που τα σύναξε με πόθο ο συγγραφέας απ’ όσα αφήσανε γραμμένα οι ταξιδευτές κι’ απ’ όσα άκουσε κι’ από όσα είδε αυτός του. Καθώς και έργα της φαντασίας και άλλα τεχνικά» γράφει αντί προλόγου ο Κόντογλου στην έκδοση του 1935.

Στα δεκαοχτώ κείμενα, νουβέλες, άρθρα κλπ, ο Κόντογλου έχει περιλάβει λίγο πολύ τα πάντα: από τις «72 φυλές της γης» και τις «Χελώνες της θάλασσας» έως «Τ’ Αϊβαλί …» «Η λίμνη Απολλωνιάδα κι άλλα μέρη παράξενα» και «Το κανάλι του Μεγελάνου». Όλα συνοδεύονται από ζωγραφιές, όπως δηλώνεται και στον μακρύ υπότιτλο. Ζωγραφιές του ίδιου του Κόντογλου και του μαθητή του, του Γιάννη Τσαρούχη.

Σελίδες 184, σκληρό εξώφυλλο

Λέξεις - κλειδιά
Άγγλοι.
Αϊβαλί / Κυδωνίαι.
Αρχαίες ελληνικές πηγές.
Ασία.
Αφρική.
Βιθυνία.
Βουνά.
Γεωγραφία.
Εύξεινος Πόντος / Μαύρη Θάλασσα.
Ζωγραφιά / Ζωγραφιές.
Ήθη, έθιμα.
Θάλασσα.
Θαλάσσιο περιβάλλον.
Καππαδοκία.
Λαογραφία.
Μαύρη Θάλασσα, τουρκικά παράλια.
Μεσόγειος.
Μύθοι, θρύλοι.
Ναυτόκοσμος.
Ταξίδια.