Ασσύριος αξιωματούχος (λεπτομ. από τοιχογραφία του 8ου αι. π.Χ. σε ασσυριακό παλάτι στο παρευφράτειο Tell Ahmar)
[Φωτογραφικό υλικό]

SNW_H_MUS_102.JPG
Τίτλος
Ασσύριος αξιωματούχος (λεπτομ. από τοιχογραφία του 8ου αι. π.Χ. σε ασσυριακό παλάτι στο παρευφράτειο Tell Ahmar)
Περιγραφή
Χαλέπι, Αρχαιολογικό Μουσείο φωτ 102. Στο πορτραίτο του μελαχρινού και γενειοφόρου άνδρα, με το σκουλαρίκι και την κόκκινη κορδέλα που συγκρατεί τα μαλλιά, έχουν σωθεί τα χρώματα (ύψος 35 εκ., φάρδος 30 εκ.). Πρόκειται για λεπτομέρεια μίας μεγάλης τοιχογραφίας από το παλάτι ενός Ασσύριου διοικητή στις όχθες του Μέσου Ευφράτη στη Βόρεια Συρία. Η αρχαιολογική θέση ονομάζεται Tell Ahmar («η κόκκινη μαγούλα») ή και Tell Barsip.
Η ζωγραφιά απεικονίζει τον εστεμμένο βασιλιά ή διοικητή καθισμένο σε πλούσια διακοσμημένο θρόνο, με σκήπτρο στο ένα χέρι και πόδια ακουμπισμένα σε υποπόδιο. Πίσω του στέκουν τρεις Ασσύριοι της ανακτορικής φρουράς (στη φωτ: ο ένας από τους τρεις). Ο ένθρονος άνδρας δέχεται τρεις Αραμαίους αιχμαλώτους πολέμου, που φέρνουν δώρα. Προπορεύεται ένας Ασσύριος αξιωματούχος, ακολουθεί κάποιος νεαρός Αραμαίος πρίγκιπας κι ακολουθούν άλλοι δύο Αραμαίοι (δες φωτ 103). Οι μελετητές πιστεύουν ότι επειδή οι τοιχογραφίες με αιχμαλώτους βρίσκονταν στους χώρους του παλατιού-διοικητηρίου, όπου μπαινόβγαινε πολύς κόσμος, αποτελούσαν τμήμα της ασσυριακής προπαγάνδας. Όπως συμβαίνει πάρα πολύ συχνά και σε πάρα πολλούς πολιτισμούς ανά τους αιώνες, η τέχνη εξυπηρετεί κι εδώ την άρχουσα ιδεολογία και προβάλλει τα μηνύματά της. Ο ασσυριακός μηχανισμός προπαγάνδας ήταν πανίσχυρος και χρησιμοποιούσε κάθε μέσο για να κάνει φανερό ποιος είναι ο κυρίαρχος και πόσο σκληρά συμπεριφέρεται στους απείθαρχους. Εδώ, παρουσιάζεται μία σκηνή υποτέλειας: οι Αραμαίοι πρέπει να αποδεχτούν τη νέα πολιτική κατάσταση και να αποδώσουν τιμές και δώρα στον κατακτητή, όπως κάνουν οι αιχμάλωτοι ηγέτες τους.
Αυτό κι άλλα τμήματα της ίδιας τοιχογραφίας βρίσκονται (ή βρίσκονταν) στο Αρχαιολογικό Μουσείο στο Χαλέπι [Χαλέπι, Αρχ. Μουσείο αρ. ευρ. 231]
Χρόνος λήψης
4/11/2009
Πρωτότυπο
Ναι
Πηγή
Αρχείο ΑΠΑΝ
©:
ΔΔ / DD
Έγχρωμη
Ναι
Λέξεις - Κλειδιά
Αρχαιολογικό Μουσείο.
Ασσύριοι, εποχή Σιδήρου.
Βόρειος / Άνω Μεσοποταμία.
Εποχή Σιδήρου.
Συρία.
Τοιχογραφία.
Χαλέπι / Aleppo / Haleb.