Κακριδής (επιστ. επιμ.), Μυθολογία τ. 2 Οι θεοί (1986)
[Βιβλιογραφία]

Συντομογραφία
Κακριδής (επιστ. επιμ.), Μυθολογία τ. 2 Οι θεοί (1986)
Μορφή Εντύπου / Δημοσιεύματος
Βιβλίο

Ι.Θ. Κακριδής, Ε. Ν. Ρούσσος, Αρ. Σκιαδάς, Ν. Παπαχατζής et al, Ελληνική Μυθολογία, Οι θεοί. Κοσμογονία, Δωδεκάθεο, Μικρότεροι θεοί, Ομαδικοί θεοί, Μυθικοί λαοί και τόποι, Ιωάννης Κακριδής (επιστ. επιμ.), τόμος 2, Ελληνική Μυθολογία (Εκδοτική Αθηνών, Αθήνα 1986)

Συλλογικό έργο
Ναι
Στοιχεία

Για την πεντάτομη σειρά, η Εκδοτική Αθηνών οργάνωσε ένα επιστημονικό επιτελείο υπό τη γενική εποπτεία του σοφού Ιωάννη Κακριδή (1901-1992) με στόχο να καταγραφεί η αρχαία ελληνική μυθολογία σε όλο της το εύρος και, κατά το δυνατόν, με τις κυριότερες από τις πολλαπλές εκδοχές του κάθε μύθου. Το έργο στηρίζεται στις αρχαίες πηγές. Κάθε θέμα συμπληρώνεται με «Ανάλυση και σχόλια», καθώς και με πολύ ενδιαφέρον εικονογραφικό υλικό.

Ο δεύτερος τόμος (374 σελ. και 162 εικόνες) πραγματεύεται με σαφήνεια το πολυσύνθετο θέμα των μεγάλων και μικρότερων θεών, των θεών του Κάτω Κόσμου, του Ουρανού, της Γης, τους θαλάσσιους δαίμονες και των ομαδικών θεών (στους οποίους περιλαμβάνονται οι Μούσες και Σειρήνες, οι μεταλλουργοί και πολεμιστές θεοί, οι διονυσιακοί θίασοι, τα τέρατα και οι θεοί των φυσικών δυνάμεων κ.ά.). Βιβλιογραφία σσ. 357-358. Πίνακας [αρχαίων] συγγραφέων και έργων, Συντομογραφίες, Κατάλογος εικόνων σσ. 359-364. Ευρετήριο σσ. 365-374.

Λέξεις - κλειδιά
Αθηνά, θεά.
Αιγαίο.
Αμαζόνες.
Απόλλων / Απόλλωνας, θεός.
Άρτεμις / Άρτεμη θεά.
Αρχαία Ελλάδα.
Αρχαίες ελληνικές πηγές.
Αρχαίες ελληνικές πόλεις.
Αρχαίες λατρείες.
Ασκληπιός, θεός.
Αφροδίτη.
Βόσπορος.
Δελφοί.
Δήμητρα, θεά.
Δίας / Ζευς.
Διόνυσος, θεός.
Ελληνική Αρχαιότητα.
Ελληνική μυθολογία.
Ερμής, θεός.
Ήρα, θεά.
Ησίοδος.
Ήφαιστος, θεός.
Θάλασσα.
Κρήτη, αρχαιότητα.
Μεταλλοτεχνία.
Μύθοι, θρύλοι.
Μυθολογικά όντα.
Ποσειδώνας, θεός.
Προϊστορική εποχή.