«Θησαυρός» της Λαμψάκου: Έξι ασημένια κι ενεπίγραφα κουτάλια από την πρωτοβυζαντινή Λάμψακο (6ος αι.) στο Βρετανικό Μουσείο
[Φωτογραφικό υλικό]

T_DARD_LAMPS_TR_BYZe_001.jpg
Τίτλος
«Θησαυρός» της Λαμψάκου: Έξι ασημένια κι ενεπίγραφα κουτάλια από την πρωτοβυζαντινή Λάμψακο (6ος αι.) στο Βρετανικό Μουσείο
Περιγραφή
Βυζαντινός «θησαυρός» της Λαμψάκου στο Βρετανικό Μουσείο φωτ 01. Τέσσερα από τα έξι κουτάλια του 6ου αι. φέρουν ελληνικές επιγραφές, στη μπροστινή και την πίσω όψη, με ηθικά αποφθέγματα (γνωμικά) των Προσωκρατικών φιλοσόφων (είναι οι γνωστοί Επτά σοφοί του 7ου-6ου π.Χ. αι.). Τα άλλα δύο φέρουν λατινικούς στίχους εν είδη αποφθεγμάτων από ποιήματα του Βιργίλιου (70-19 π.Χ.) από τη συλλογή «Εκλογές» γνωστή και ως «Βουκολικά». Στην πίσω όψη υπάρχουν ελληνικές επιγραφές. Όλες σε μεγαλογράμματη γραφή (κεφαλαία γράμματα), με ελάχιστες ανορθογραφίες. Το μήκος του κάθε κουταλιού είναι π. 26 εκ. και το βάρος του γύρω στα 75-76 γρ. Η επιγραφή αρχίζει από το κοχλιάριο και καταλήγει στο χερούλι. Καθεμία από τις επιγραφές με τα γνωμικά των σοφών είναι παρμένες αυτούσιες από Επίγραμμα της «Παλατινής Ανθολογίας», το οποίο αρχίζει δηλώνοντας, σε νεοελληνική μεταγραφή: «Θα μνημονεύσω σύντομα, το όνομα, την πατρίδα και από ένα γνωμικό των Επτά σοφών». Στη φωτ από κάτω προς τα πάνω:
Ο Βίας από την ιωνική Πριήνη: «Οι περισσότεροι [άνθρωποι] είναι κακοί». Στο κουτάλι γράφει: «Τοὺς πλέονας κακίους δὲ Βίας ἀπέφηνε Πριηνεύς». Μήκος 26,5 εκ., βάρος 76,55 γρ.
Ο Χείλων από την κοίλη Λακεδαίμονα. Στο κουτάλι γράφει: «Χίλων δ᾿ ἐν κοίλῃ Λακεδαίμονι. Γνῶθι σεαυτόν».
Βιργίλιος «Ο έρως κατακτά όλους».
Ο Πιττακός από τη Μυτιλήνη: «Νὰ μὴν εἶσαι σὲ τίποτα ὑπερβολικός» .Στο κουτάλι γράφει: «Πιττακὸς οὐδὲν ἄγαν, ὃς ἑὴν γένος ἐκ Μυτιλήνης», αλλά η Μυτιλήνη έχει γραφεί «Μιτυλήνη».
Ο Σόλων από τις ιερές Αθήναις. Στο δεύτερο από πάνω κουτάλι γράφει: «Τέρμα δ᾿ ὁρᾶν βιότοιο, Σόλων ἱεραῖς ἐν Ἀθήναις».
Βιργίλιος «Ω! όμορφη νιότη. Μην πιστεύεις τόσο στην ομορφιά!». Αυτού του κουταλιού είναι σπασμένο το χερούλι κι έτσι το συνολικό μήκος είναι 13,4 εκ. >>>> Δες και φωτ 2α, 2β και 2γ (με πρόσθετες πληροφορίες στις ταυτότητές τους)
Χρόνος λήψης
1993 (περίπου)
Πηγή
Βιβλίο
Λέξεις - Κλειδιά
Αργυροχοΐα.
Βρετανικό Μουσείο / British Museum.
Βυζαντινή μεταλλοτεχνία.
Βυζαντινή Μικρά Ασία / Ασιατική Τουρκία.
Δαρδανέλλια / Ελλήσποντος.
Επιγραφή, επιγραφές.
Θησαυρός, εύρημα.
Καθημερινή ζωή.
Μικρά Ασία / Ασιατική Τουρκία.
Παλατινή Ανθολογία.
Πρωτοβυζαντινή περίοδος.
Φιλόσοφος.