Χρυσό χτένι από σκυθικό τάφο της Ουκρανίας , 4ος π.Χ. αιώνας: η μπροστινή όψη
[Φωτογραφικό υλικό]

G_ANCIENT_OB_U_082a.jpg
Τίτλος
Χρυσό χτένι από σκυθικό τάφο της Ουκρανίας , 4ος π.Χ. αιώνας: η μπροστινή όψη
Περιγραφή
Χρυσό χτένι από σκυθικό τάφο της περιοχής Μελιτοπόλ (ανάμεσα στην Αζοφική και τον Δνείπερο). Ύψος 12,6 εκ., πλάτος 10,2 εκ., βάρος 294 γρ. Χρονολογείται στο πρώτο μισό του 4ου π.Χ. αι. Αυτό το θαυμάσιο έργο της μικρογλυπτικής σε χρυσό έγινε σε ελληνικό εργαστήριο του Εύξεινου Πόντου, πιθανώς στο Παντικάπαιο, την πρωτεύουσα του Βοσπορινού Βασιλείου.
Το χτένι έχει το σχήμα της πρόσοψης ενός αρχαίου ελληνικού ναού, με κίονες, μετόπες και τρίγλυφα, και αετωματική απόληξη. Η σύνθεση είναι ολόγλυφη και χωρίζεται σε τρεις ζώνες.
Α: Τα 19 δόντια της χτένας έχουν αποδοθεί με αυστηρότητα και τονίζουν τον κάθετο άξονα του έργου. Β: Η στενόμακρη λουρίδα με τα πέντε λιοντάρια αποτελεί τη βάση πάνω στην οποία στηρίζεται η πολεμική σκηνή και τη χωρίζει, διακριτικά αλλά ξεκάθαρα, από το κυρίως χτένι.
Γ: Η τρίτη ζώνη αναπτύσσεται μέσα σε έναν ελεύθερο τριγωνικό, αετωματικό χώρο. Ο έφιππος πολεμιστής και το κεφάλι του αλόγου του κλείνουν την κορυφή του τριγώνου και χαράσσουν τις δυο πλευρές του.
Οι δυο πεζοί Σκύθες, που επιτίθενται ο ένας στον άλλο κατά μέτωπο και σε απόλυτη αντιστοιχία μεταξύ τους, κλείνουν με το σώμα και το πίσω πόδι τους τις δυο πλευρές του τριγώνου. Ο πολεμιστής, στα αριστερά, στηρίζεται στο αριστερό του πόδι, ο πολεμιστής, δεξιά, στο δεξί, και οι δυο σπεύδουν προς το κέντρο όπου κορυφώνεται η γεμάτη κίνηση δραματική σκηνή. Το λαβωμένο άλογο ενώνει τους δύο αντίπαλους. Το κεφάλι του βρίσκεται στον κεντρικό κάθετο άξονα ολόκληρης της σύνθεσης, το σώμα του ενισχύει την οριζόντια γραμμή της ενδιάμεσης ζώνης με τα λιοντάρια και τα δυο μπροστινά του πόδια, κοντά στο σώμα του, τονίζουν τα δυο μπροστινά πόδια του επιτιθέμενου αλόγου, που βρίσκονται στον αέρα.
Μουσείο Ερμιτάζ, Αγία Πετρούπολη.
Πρωτότυπο
Ναι
Πηγή
Αρχείο ΑΠΑΝ
© ΑΠΑΝ
Ναι
Έγχρωμη
Ναι
Λέξεις - Κλειδιά
Αζοφική / Θάλασσα Αζόφ.
Άλογο, άλογα.
Αργυροχοΐα.
Αρχαία ελληνική τέχνη.
Έφιππος, έφιπποι / Καβαλάρης.
Κλασική εποχή.
Μουσείο Ερμιτάζ / Ερμιτάζ.
Όπλα, οπλισμός.
Ουκρανία.
Σκύθες.
Χρυσός.